Interzicerea cresterii comerciale a sinsilelor si nurcilor: atentionare pentru agentii economici are activeaza in acest domeniu
In contextul legislatiei recente, agentii economici din Romania care activeaza in domeniul cresterii sinsilelor si nurcilor in scopuri comerciale trebuie sa cunoasca modificarile legislative care vor intra in vigoare in viitorul apropiat.
Conform Legii nr. 286/2024, articolul 22 din Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor a fost completat cu un nou alineat. Incepand cu 1 ianuarie 2027, cresterea, capturarea intentionata si uciderea in scopuri comerciale a sinsilelor si nurcilor vor fi interzise in Romania?.
Articol unic. -
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), cresterea, capturarea intentionata, precum si uciderea, in scopuri comerciale, a speciilor de sinsila si de nurca sunt interzise, incepand cu data de 1 ianuarie 2027.
Decizia reflecta un angajament fata de protectia animalelor si alinierea la tendintele internationale privind interzicerea exploatarii anumitor specii pentru produse de lux, precum blanurile.
Obligatiile agentilor economici
Agentii economici implicati in aceste activitati trebuie sa isi modifice planurile de afaceri si sa ia in considerare oportunitati alternative pana la termenul limita. Totodata, personalul implicat in activitatea de crestere si procesare, trebuie sa fie informat cu privire la noile reglementari. Nerespectarea interdictiilor atrage sanctiuni severe, conform prevederilor din Legea nr. 205/2004, care include amenzi si pedepse penale pentru cruzimea fata de animale si nerespectarea masurilor de protectie.
Implicatii fiscale
Pe langa sanctiunile prevazute de legislatia specifica, agentii economici trebuie sa ia in considerare si implicatiile fiscale ale continuarii unor astfel de activitati:
Conform art. 25 din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015), cheltuielile efectuate pentru activitati economice interzise prin acte normative in vigoare, nu sunt deductibile fiscal. Prin urmare, dupa intrarea in vigoare a interdictiei la 1 ianuarie 2027, orice cheltuieli legate de cresterea sinsilelor si nurcilor in scopuri comerciale vor fi tratate nedeductibile fiscal, ceea ce va afecta direct rezultatul fiscal al agentilor economici, crescand povara fiscala, in cazul in care vor continua sa desfasoare activitatile interzise.
Implicatii economice si de mediu
Interdictia vine ca raspuns la ingrijorarile legate de suferinta animalelor in crescatoriile intensive si de impactul asupra biodiversitatii. Totodata, se incurajeaza dezvoltarea unor industrii sustenabile, care sa minimizeze daunele asupra mediului si sa ofere produse alternative.
Concluzie
Agentii economici din acest domeniu de activitate, trebuie sa se pregateasca pentru reorientarea catre alte activitati, conforme cu noile reglementari.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!