Legea prin care dividendele ar pute fi ridicate trimestrial – trimisa spre promulgare
09 Iul 2018
Legea prin care asociatii/actionarii ar putea beneficia trimestrial de dividende a fost adoptata definitiv in Camera Deputatilor si a fost trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei in data de 23.06.2018.
In varianta trimisa spre promulgare aceasta lege pevede modificarea si completarea Legii contabilitatii nr.82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr.31/1990, precum si modificarea si completarea Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.
Concret, daca legea va fi promulgata si publicata in Monitorul Oficial societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste vor putea opta pentru repartizarea trimestriala de dividende in urmatoarele conditii:
-
- repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se va putea efectua optional, in cursul exercitiului financiar, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
- repartizarea trimestriala a profitului se va efectua in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare.
- sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
- dupa aprobarea situatiilor financiare anuale se inregistreaza regularizarea sumelor repartizate in cursul anului. Dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
- situatiile financiare interimare sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii.
- situatiile financiare interimare sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori, potrivit legii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre dividende
Nov222024
Impunere venituri din dividende persoana juridica Franta
de
Elena Ionescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Suntem o companie romaneasca (societate pe actiuni) parte a unui grup multinational cu sediul in Franta. Avem doi actionari - doua societati, una din Franta cu 99.5% din actiuni, celalalta din Romania cu 0.5% din actiuni. Dorim sa oferim dividende din rezultatele reportate al anilor anteriori. Ce implicatii din punct de vedere al taxelor exista? Impozit pe dividende, witholding tax?
Nov192024
Repartizarea profitului reportat la dividende
de
Alexandru Palaghia
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
Sumele aflate in contul 117 - Rezultat reportat, reprezentand profituri nerepartizate (aferente anilor 2018-2023), pot fi oricand repartizate la dividende, impozitate si platite sau intervine vreun termen de prescriptie a acestui drept?
Nov192024
Dividende platite in natura
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
Un SRL-X este unic actionar, de aproximativ 1 an jumatate, la o societateY platitoare de impozit profit si tva. Doreste sa primeasca dividendele cuvenite si repartizate conform AGA, in natura, constand in 3 cladiri (birouri si depozite) si terenurile aferente, aflate in patrimoniul societatii Y. Se poate face acest lucru? Ce documente trebuie intocmite pentru transferul de proprietate al ...
Nov142024
Distribuire dividende si CASS. Asociat nou din Republica Moldova
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 14 Nov 2024
Intrebare:
In societatea X, incepand cu octombrie 2024 sunt doi asociati: cetatean roman care detine 20% din capitalul social si cetatean din Republica Moldova (cu permis de sedere in Romania) care detine 80% din capitalul social. In cursul lunii noiembrie se decide repartizarea profitului anilor precedenti catre asociatii actuali, conform cotelor detinute.
Care sunt obligatiile ...
Nov142024
Distribuire neuniforma de dividende
de
Elena Ionescu
valabil la 14 Nov 2024
Intrebare:
O societate cu 3 asociati, hotarasc de comun acord pentru anul 2024 sa distribuie dividendele doar unuia dintre asociati. Se poate legal aceasta situatie si care ar fi baza legala?
Multumesc!
Nov132024
Aplicabilitate masuri de amnistie conform OUG 1072024
de
Alexandru Palaghia
valabil la 13 Nov 2024
Intrebare:
O Persoana Fizica a ridicat dividende pe anul 2024 pentru anul 2023 de la o societate la care avea actiuni, a depus D212 si are de plata pana la data de 26.05.2025 CASS in valoare de 3960 lei. Poate sa solicite prin depunere formular D11 reducere cu 50% cf. Ordin 5521/2024?
Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre dividende keyboard_double_arrow_right