Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 3.700 lei: ce trebuie sa stie angajatorii si angajatii
08 Iun 2024
In contextul unei cresteri economice constante si al necesitatii de a asigura un trai decent pentru toti lucratorii, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea nr. 598/2024 pentru majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilindu-l la 3.700 de lei pentru un program normal de lucru de 168 de ore pe luna, de la 1 iulie 2024.
Aceasta decizie vine ca raspuns la inflatia crescuta care a erodat puterea de cumparare a salariatilor si reflecta eforturile de a reduce disparitatile economice intre diferite sectoare de activitate. De asemenea, majorarea salariului minim este parte a unui efort mai larg de a promova incluziunea sociala si de a stimula consumul intern, factori decisivi pentru sustenabilitatea cresterii economice. Prin urmare, stabilirea unui nou prag pentru salariul minim, imbunatateste nivelul de viata al angajatilor cu venituri minime, fiind totodata o masura esentiala pentru mentinerea stabilitatii sociale si economice in tara.
Modificarea salariului minim: Proceduri si termene
Pentru angajatorii ai caror angajati sunt remunerati sub noua limita a salariului minim, este obligatorie majorarea salariilor printr-un act aditional la contractul individual de munca (CIM). Conform Codului muncii (art. 17 alin. 5), orice modificare a contractului in timpul executarii acestuia, trebuie sa fie oficializata printr-un act aditional inainte de intrarea in vigoare a modificarii. Astfel, actele aditionale ar fi trebuit sa fie semnate inainte de 1 iulie 2024.
In practica, desi unele companii considera ca o decizie interna colectiva poate fi suficienta pentru a majora salariul minim, este recomandat sa se formalizeze modificarile printr-un act aditional, intrucat se aliniaza mai bine cu prevederile legale si ajuta la evitarea potentialelor complicatii legate de prelucrarea datelor personale.
Cazuri speciale: Contracte suspendate
Pentru angajatii cu contractele suspendate, majorarea salariului nu poate avea loc pana la incetarea suspendarii acestora. Modificarile trebuie raportate in Revisal cu o zi inainte de incetarea suspendarii, iar de la acea data salariul minim poate fi ajustat conform noilor prevederi.
Obligatiile angajatorilor si sanctiuni pentru nerespectare
Angajatorii trebuie sa transmita modificarile salariale in Revisal intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data efectuarii modificarii, adica pana la 30 iulie 2024. Nerespectarea acestui termen poate duce la sanctiuni din partea inspectorilor de munca, cu amenzi intre 5.000 si 8.000 de lei, conform HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor:
Art. 3.
(2) Angajatorii prevazuti la art. 1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ:
h) salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca;
Art. 4. -
(1) Transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca, cu datele prevazute la art. 3 alin. (2), se face dupa cum urmeaza:
(3) Orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
Art. 8.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei urmatoarele fapte:
e) netransmiterea modificarilor aduse datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. d) -h), in termenele prevazute la art. 4 alin. (2) si (3);
Important: Aceasta schimbare este aplicabila in toate sectoarele de activitate, cu exceptia industriei agroalimentare si a constructiilor, unde salariile minime sunt diferite, conform OUG nr. 93/2023 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru sectoarele constructii, agricol si industria alimentara (in vigoare de la 01 noiembrie 2023):
- pentru sectorul constructii salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 27,714 lei/ora;
-pentru sectorul agricol si industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 3.436 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 20,782 lei/ora.
Concluzie
Majorarea salariului de baza minim brut la 3.700 de lei, conform HG nr. 598/2024, marcheaza un pas inainte in imbunatatirea conditiilor de trai pentru numerosi angajati care primesc salariul minim. Cresterea salariului este o veste buna pentru angajati si, totodata, un semn al angajamentului autoritatilor de a asigura o remunerare echitabila in contextul economic actual. Angajatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita detalierii si implementarii acestei modificari in cadrul procedurilor lor interne si in comunicarea cu angajatii, pentru a se asigura ca tranzitia la noul salariu minim se realizeaza fara erori si in deplina conformitate cu legislatia muncii. Astfel, se pot evita sanctiunile si se pot asigura relatii de munca armonioase si productive. Majorarea salariului sprijina puterea de cumparare a angajatilor si contribuie la stimularea consumului intern, avand un impact pozitiv asupra economiei nationale in ansamblu.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre majorare salariu minim
Ian302024
Majorare salariu minim dupa 2 ani
de
Olga Crevelescu
valabil la 30 Ian 2024
Intrebare: Pentru un asociat unic si administrator care este angajat cu contract de munca pe salariul minim pe economie mai vechi de 2 ani, trebuie sa-si mareasca salariul de la 01.01.2024?
Oct312023
Plafoane CASS in 2023
de
Nicolae Liviu
valabil la 31 Oct 2023
Intrebare: Care va fi valoarea plafoanelor de CASS de 12 si 24 salarii pentru 2023 in cazul actual, al majorarii salariului minim din octombrie 2023?
Mai232022
Majorarea salariului minim cf. OG nr. 67/2022. Perioada de aplicabilitate
de
Nicolae Liviu
valabil la 23 Mai 2022
Intrebare: Va rugam sa ne precizati pana cand sunt aplicabile prevederile OUG care majoreaza cu 200 lei salariul minim,optional, suma neimpozabila, deoarece in actul normativ nu este clar.
Vezi toate studiile de caz despre majorare salariu minim keyboard_double_arrow_right