Masuri fiscal bugetare in domeniul contributiei de asigurari sociale de sanatate propuse printr-un Proiect de O.U.G.
13 Mai 2019
Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la rubrica Transparenta decizionala in data de 09 mai 2019 a fost publicat un Proiect de Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor facilitati fiscale pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Facilitatile fiscale propuse vizeaza:
1. Termenul de plata pentru sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuale emise si comunicate de organul fiscal competent dupa data de 15 martie 2019 inclusiv, pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice pentru perioada 2014 – 2017.
Pentru aceste obligatii conform art. V din O.U.G. nr. 89/2018 termenul de plata este data de 30 iunie 2019, iar proiectul propune reglementarea unor termene distincte de plata de 120 de zile, in functie de data comunicarii deciziei astfel:
- daca decizia este comunicata intre data de 15 martie 2019, inclusiv, si data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta, inclusiv, termenul de 120 de zile pentru plata sumelor se calculeaza de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Pentru plata cu anticipatie a acestor sume se propune acordarea unei bonificatii de 10% din aceste sume daca sunt platite integral in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta;
- daca decizia se comunica dupa data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta, termenul de 120 de zile pentru plata sumelor se calculeaza de la data comunicarii deciziei. Pentru plata cu anticipatie a acestor sume se propune acordarea unei bonificatii de 10% din aceste sume, daca sunt platite integral in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
2. Contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, in cazul persoanelor fizice pentru care baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate a fost intregita la nivelul salariului de baza minim brut pe tara sau, dupa caz, la valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara.
Se propune reglementarea anularii contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de:
- persoanele fizice pentru care baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate a fost intregita la nivelul salariului de baza minim brut pe tara sau, dupa caz, la valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare sau a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.
- persoanele fizice care nu au realizat venituri in perioada fiscala cuprinsa intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017, pentru care baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita potrivit Legii nr. 571/2003 sau a Legii nr. 227/2015 este salariul de baza minim brut pe tara, cu exceptia celor are au optat pentru plata contributiei conform prevederilor Legii nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre noutati fiscale
Proiect de OUG. Masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA
de
Profeanu Laura
21 Iun 2024
Guvernul a adoptat vineri principalele reguli pentru implementarea deconturilor precompletate de TVA, incepand cu luna august 2024, acestea fiind incluse intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG). Documentul extinde sursele de informatii pe care se bazeaza deconturile precompletate si detaliaza modul in care sunt gestionate situatiile in care apar diferente intre forma precompletata de ...
Iun212024
Decontul precompletat RO e-TVA. Diferente semnificative
de
Profeanu Laura
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Proiect RO e-TVA. Va rog sa ne dati cateva exemple practice pentru a intelege corect: Conditiile cumulative de minim 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila, cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA. Multumesc.
Iun212024
Ro e-Factura din iulie 2024
de
Vera Constantin
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Va rugam sa ne prezentati modificarile e-factura incepand cu data de 01.07.2024 in ce priveste modificarea termenului de trimitere, temei legal, termen si in ce priveste facturile de achizitie document justificativ contabilitate, amenzi. Va multumim!
Dosarul preturilor de transfer pentru marii contribuabili: Termen 25 iunie 2024
de
Profeanu Laura
17 Iun 2024
In acest an, marii contribuabili trebuie sa finalizeze dosarul preturilor de transfer pana la data de 25 iunie 2024.
Intrucat OUG nr. 153/2020 a stabilit termenul pentru declararea si plata impozitului pe profitul aferent anului 2023, pentru 25 iunie 2024, acesta este si termenul pentru intocmirea dosarului preturilor de transfer pentru marii contribuabili, conform normelor stabilite de ANAF ...
Clarificari recente de la CJUE privind sediile fixe
de
Profeanu Laura
15 Iun 2024
Deciziile autoritatilor fiscale din Romania privind impunerea TVA pentru existenta de sedii fixe au fost recent subiectul unei hotarari importante de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). In speta Adient C-533/22, CJUE a oferit clarificari esentiale, invalidand abordarile generalizate ale ANAF care nu gasesc sustinere in legislatia de TVA europeana.
Contextul spetei
La baza ...
Majorarea deducerii personale de baza de la 1 iulie 2024
de
Profeanu Laura
14 Iun 2024
Incepand cu 1 iulie 2024, angajatii din Romania vor beneficia de o majorare a deducerii personale de baza, o modificare direct corelata cu cresterea salariului minim brut pe tara. Deducerea personala este suma scutita de la impozitare, destinata a micsora sarcina fiscala a angajatilor, in special a celor cu venituri modeste.
Conform art. 77 din Codul fiscal, deducerea personala de baza este ...
Vezi toate studiile de caz despre noutati fiscale keyboard_double_arrow_right