Masuri noi privind stabilirea valorii reale de tranzactie a marfurilor importate. Taxe vamale la import si alte impozite si taxe
OUG nr. 76/2024, publicata in Monitorul Oficial nr. 596 din 26 iunie 2024, a fost adoptata in contextul necesitatii stringente de a consolida capacitatea institutionala a Autoritatii Vamale Romane si de a reorganiza activitatea acesteia, vizand direct si indirect mediul de afaceri, precum si aspectele fiscale.
Consolidarea securitatii si facilitarea activitatilor economice
In primul rand, ordonanta abordeaza necesitatea de a securiza frontiera externa a Romaniei, o prioritate crescuta in contextul intensificarii activitatilor ilegale, cum ar fi contrabanda si frauda vamala si fiscala, fenomene care afecteaza semnificativ bugetul de stat si interesele financiare ale UE, generand pierderi financiare considerabile prin sustragerea de la controlul vamal si neachitarea taxelor datorate la import, inclusiv TVA si accize.
Modernizarea infrastructurii vamale
OUG 76/2024 pune un accent deosebit pe modernizarea si digitalizarea activitatii vamale. In cadrul Planului national de redresare si rezilienta, reforma vamala si implementarea vamii electronice sunt vitale pentru atingerea obiectivelor stabilite, cu implicatii directe in eficienta proceselor vamale si in capacitatea de a preveni si combate fraudele. Pentru agentii economici, inseamna o reducere a timpilor de asteptare si a costurilor operationale, precum si un acces imbunatatit la servicii vamale mai predictibile si transparente.
Conform art. VII alin. (5) din OUG 76/2024, Autoritatea Vamala este obligata sa comunice ANAF, saptamanal, incepand cu 01 august 204, constatarile privind riscul de subevaluare a valorii in vama a marfurilor importate.
Criteriile de clasificare a birourilor si punctelor vamale din punctele de trecere a frontierei cu tarile non-UE
Recenta HG nr. 1265/2024 (in vigoare de la 16.10.2024) si OUG 76/2024 (in vigoare de la 26.06.2024) marcheaza un moment semnificativ in eforturile de consolidare a securitatii frontierei externe a Romaniei si de combatere a fenomenelor infractionale. Cadrul legislativ prevede o clasificare detaliata a birourilor si punctelor vamale de la granita cu tarile non-UE, categorisindu-le in functie de riscurile vamale sau fiscale pe care le prezinta: ridicat, moderat si mic.
Contextul si necesitatea reorganizarii
In lumina contextului international tensionat, mai ales din cauza impactului agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei, precum si a necesitatii intensificarii luptei impotriva crimelor transfrontaliere, OUG 76/2024 vine sa raspunda nevoilor acute de securizare si eficientizare a procedurilor vamale. Prin clasificarea birourilor vamale, statul roman intentioneaza sa aloce resursele adecvat in zonele cu risc crescut, asigurand o gestionare mai buna a fluxurilor de marfuri si a miscarilor transfrontaliere.
Conform HG 1265/2024, criteriile de clasificare reflecta complexitatea si specificitatea fiecarui punct de trecere a frontierei. Criteriile sunt grupate in patru categorii mari:
- Riscuri operationale, generat de numarul de mijloace de transport si de declaratii vamale, cantitatea de marfuri pentru care au fost depuse declaratii vamale, felul marfurilor (varietatea, tipul sau caracteristicile definitorii ale marfurilor), tara de expeditie/origine, numar mijloace de transport calatori, numar calatori.
- Riscuri nonfinanciare, care includ restrictii si prohibitii, sanctiuni internationale (numarul de operatiuni supuse sanctiunilor internationale) si incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (numarul de operatiuni care incalca drepturile de proprietate intelectuala);
- Riscuri financiare, precum subevaluarea valorii in vama (numarul de operatiuni cu marfuri cu risc de subevaluare), clasificarea tarifara eronata, declarare eronata a originii si scutiri/exceptari de taxe;
- Rezultate obtinute, cu focus pe cuantumul amenzilor (sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice sau persoanelor fizice in conformitate cu legislatia in vigoare) si valoarea marfurilor retinute sau confiscate (cuantumul valorii marfurilor retinute sau confiscate in urma incalcarii reglementarilor vamale si fiscale in vigoare).
Implicatii si dotari specifice
In baza acestei clasificari, birourile si punctele vamale cu risc ridicat vor beneficia de dotari imbunatatite pentru a spori eficienta si exactitatea controalelor, potrivit art. IX alin. (3) din OUG 76/2024:
a) scannere cu raze X pentru camioane si, daca este cazul, pentru autoturisme;
b) spatii destinate pentru activitatea de control specifica;
c) spatii de depozitare a marfurilor/bunurilor retinute in vederea confiscarii;
d) echipamente de cantarire specifice a marfurilor;
e) camere de supraveghere si camere pentru recunoasterea numerelor de inmatriculare;
f) alte dotari specifice stabilite prin ordin al presedintelui Autoritatii.
Astfel, Autoritatea Vamala Romana isi sporeste capacitatea de a raspunde amenintarilor transfrontaliere si isi consolideaza rolul in facilitarea comertului legal si sprijinirea mediului de afaceri printr-un sistem vamal modernizat si eficient.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!