Masurile cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare s-au prelungit pana la 31 Martie 2024

05 Feb 2024
In contextul economic actual, marcat de fluctuatii si incertitudini, masurile de plafonare a adaosurilor comerciale adoptate de guvern, joaca un rol important in modelarea tendintelor de pe piata. Impactul acestor politici afecteaza diferite segmente ale societatii, de la consumatori la producatori si comercianti. Pentru consumatori, aceste masuri aduc o aliniere in fata cresterii preturilor, mentinand accesibilitatea la produsele de baza. In schimb, producatorii si comerciantii se confrunta cu probleme in ceea ce priveste gestionarea costurilor si mentinerea profitabilitatii, in conditiile unor marje reduse.
Prin OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare (in vigoare de la 30 iulie 2023) guvernul a adoptat o serie de masuri pentru a combate cresterea excesiva a preturilor la produsele alimentare si agricole de baza. Initiata in iulie 2023, aceasta politica de plafonare a adaosurilor comerciale a fost initial valabila pentru o perioada de trei luni, vizand produse precum laptele, faina, zaharul, ouale, fructele si alte alimente de baza.
Masura a fost prelungita pentru prima data pana la sfarsitul lunii ianuarie 2024 (prin OUG 89/2023) urmata de o noua prelungire pana la 31 martie 2024, prin adoptarea OUG nr. 5/2024.
Aceasta noua ordonanta a adus modificari, inclusiv o revizuire a listei cu produsele agricole si alimentare supune plafonarii, care includea 21 de produse.
Modificarile recente au redus acest numar la 17, excluzand din lista, articolele de la pozitiile:
15. Orez - bob rotund - cu gramaj cuprins intre 0,5 si 1,5 kg
16. Cozonac
17. Bulion de rosii
19. Margarina
20. Drojdie
21. Carne tocata
adaugand untul si magiunul, la pozitiile:
16. Unt pana la 250 grame
17. Magiun pana la 350 grame
Modificarile aduse listei de produse supuse plafonarii adaosurilor comercialea reflecta o reevaluare a prioritatilor si necesitatilor consumatorilor. Prin scoaterea unor produse precum orezul, cozonacul, bulionul de rosii, margarina, drojdia si carnea tocata, si adaugarea untului si magiunului, guvernul isi propune sa se concentreze pe produsele considerate esentiale pentru un spectru mai larg de consumatori. Aceasta schimbare sugereaza o adaptare la realitatile pietei si la nevoile zilnice ale populatiei, incercand sa echilibreze accesibilitatea la alimente de baza cu dinamica economica actuala.
LISTA de produse agricole si alimentare (in vigoare de la 31 ianuarie 2024)
1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati
2. Lapte de vaca de consum 1 l, grasime 1,5%, cu exceptia UHT
3. Branza telemea de vaca vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3,5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Faina alba de grau "000" pana la 1 kg
6. Malai pana la 1 kg
7. Oua de gaina calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui pana la 2 l
9. Carne proaspata pui*
* Carne pui, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: pui intreg, tacamuri de pui, pulpe pui intregi cu os si aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspata porc**
** Carne porc, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: carne porc lucru, pulpa porc cu os si fara os, spata de porc.
11. Legume proaspete vrac***
*** Legume proaspete vrac, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna: rosii, ceapa, castraveti, fasole uscata, morcovi, ardei gras Bianca si ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac****
**** Fructe proaspete vrac, in aplicarea prezentei ordonante de urgenta, inseamna mere rosii si mere golden, prune, pere, struguri de masa.
13. Cartofi proaspeti albi vrac
14. Zahar alb tos pana la 1 kg
15. Smantana - 12% grasime
16. Unt pana la 250 grame
17. Magiun pana la 350 grame
Pe termen lung, aceste politici de plafonare a preturilor pot avea implicatii complexe. Desi au rolul de a stabiliza preturile pe termen scurt, exista riscul perturbarii lanturilor de aprovizionare si a echilibrelor de piata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre plafonare pret
27Feb2025
Plafonare pret paine conform OUG 672023
de
Gina Popescu
valabil la 27 Feb 2025
Intrebare:
OUG 67/2023 prevede plafonarea adaosurilor comerciale pentru unele produse alimentare.
Va rog sa precizati daca painea simpla cu gramaj fix de 300 gr, respectiv de 500 gr intra sub incidenta acestei ordonante.
14Nov2023
Plafonare incasari in numerar - conform legii
de
Costin A. Istrate
valabil la 14 Nov 2023
Intrebare: SRL cu obiect de activitate comert cu ridicata, incheie contracte de vanzare cu persoane juridice si fizice. In contract, la termenul de plata se mentioneaza: "plata pe masura vanzarii dar nu mai tarziu de ...N zile" (dupa care intregul stoc de la client devine scadent, clientul urmand sa platesca facturile in sold, sau sa returneze marfa). In acest caz, incasarile cu numerar, sunt ...
09Nov2023
Plafonare adaos comercial la produse agricole si alimentare
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Nov 2023
Intrebare: Plafonare adaos cf OUG 67/2023 cu modificarile ulterioare Intrebari: In cazul unei societati care cumpara de la un distribuitor si vinde la alta firma (din depozit, nu prin magazinele proprii) produse din anexa, cum trebuie aplicata lit b) de la art 3 alin 1? Ce inseamna maximum 5% pe intreg lantul de distributie si cum se adauga la aceste produse cheltuielile operationale (chirie, utilitati, ...
08Nov2023
Produse alimentare asupra carora se aplica masurile pentru combaterea cresterii excesive a preturilor
de
Profeanu Laura
valabil la 08 Nov 2023
Intrebare: Ordonanta de urgenta nr. 67 din 30 iunie 2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare actualizata prevede in anexa LISTA de produse agricole si alimentare la punctul 8. "Ulei de floarea-soarelui pana la 2 l". Conform ordonanta in vigoare intra inclusiv si uleiul imbuteliat de floarea ...
31Oct2023
Plafonare adaos comercial la unele produse alimentare
de
Profeanu Laura
valabil la 31 Oct 2023
Intrebare: Intrebarea este referitoare la noua modificare a Legii 67/2003 - plafonare adaos comercial la unele produse alimentare: 1. Raportarea la pretul produselor aflate deja in stoc? 2. Cu ce data se aplica aceasta lege 67/2023 modificata? 3. Ce inseamna cheltuielile operationale si cum se calculeaza? Va multumesc pentru colaborare.
03Nov2023
Plafonare preturi la produse alimentare
de
Ionut Jinga
valabil la 03 Nov 2023
Intrebare: Prin OUG 89/2023, la art 3(1) se plafoneaza adaosul comercial la produse intrate in tara la 5% plus cheltuieli operationale. Plafonarea se aplica produselor intrate in tara prin import/achizitii intracomunitare incepand cu data de 01.11.2023? Plafonarea se aplica numai importatorului sau e valabila regula de 5% cumulat pe tot lantul de distributie? Multumim.
Vezi toate studiile de caz despre plafonare pret keyboard_double_arrow_right