Mecanismul de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM): Un instrument pentru un viitor climatic sustenabil
Uniunea Europeana continua sa consolideze angajamentele in domeniul politicii de mediu prin implementarea Mecanismului de ajustare a carbonului la frontiera (CBAM). Acest instrument, reglementat prin Regulamentul (UE) 2023/956, reprezinta masura pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) si pentru protejarea industriei europene de concurenta neloiala din tari care nu aplica politici similare de decarbonizare.
Ce este CBAM?
CBAM este conceput sa reduca riscul de relocare a emisiilor de carbon, fenomen prin care producatorii isi muta operatiunile in afara UE pentru a evita costurile asociate emisiilor de GES. Mecanismul urmareste ca importurile din sectoare cheie, precum ciment, fier, otel, aluminiu, ingrasaminte, hidrogen si energie electrica, sa suporte costuri echivalente cu cele ale producatorilor europeni aflati sub incidenta Schemei de Comercializare a Certificatelor de Emisii (EU ETS).
Obiectivele si implementarea CBAM
CBAM sprijina obiectivul UE de a reduce emisiile nete cu cel putin 55% pana in 2030 si de a atinge neutralitatea climatica pana in 2050.
Perioada de tranzitie (1.10.2023 - 31.12.2025)
In aceasta etapa, importatorii sunt obligati sa raporteze emisiile incorporate in marfurile lor, cu scopul instituirii unui sistem eficient de monitorizare, raportare si verificare (MRV).
Potrivit Ghidului CBAM postat aici, perioada de tranzitie a fost conceputa ca o „etapa de invatare”, in cursul careia importatorii CBAM vor raporta un set de date, inclusiv emisiile incorporate in marfurile lor, fara a plati o ajustare financiara pentru emisiile incorporate. Totusi, pot fi impuse sanctiuni, de exemplu pentru neprezentarea rapoartelor CBAM trimestriale necesare.
Perioada definitiva (care incepe la 1.01.2026)
Din 2026 pana in 2033, emisiile incorporate ale marfurilor CBAM vor fi acoperite treptat de obligatia CBAM, intrucat alocarea cu titlu gratuit in cadrul EU ETS este eliminata treptat.
Incepand din 2034, emisiile incorporate ale marfurilor CBAM vor fi acoperite in proportie de 100 % de certificate CBAM si nu se va acorda nicio alocare cu titlu gratuit in cadrul EU ETS pentru aceste marfuri.
CBAM in perioada definitiva, este conceput pentru a reflecta costul emisiilor in cadrul EU ETS:
- Operatorii din UE vor plati pretul emisiilor lor de CO2 si vor restitui certificatele (EUA) in cadrul EU ETS;
- Importatorii din UE de marfuri CBAM in UE vor restitui certificatele CBAM care reflecta indeaproape situatia EU ETS, atat in ceea ce priveste normele MRV, cat si in ceea ce priveste pretul certificatelor.
Principalele roluri si responsabilitati de raportare
Declarantul care raporteaza informatii este entitatea responsabila cu raportarea emisiilor incorporate ale marfurilor importate. Potrivit informatiilor de la punctul .3.1 din ghid, declarantul care raporteaza informatii este importatorul. In practica, exista diferite optiuni in functie de persoana care depune declaratia vamala. In cazul in care in procesul de import sunt implicati actori diferiti, fiecare tona de marfa importata este responsabilitatea unui singur declarant care raporteaza informatii, adica nu trebuie sa fie nici raportata de doua ori, nici omisa din raportare.
In conformitate cu optiunile prevazute in Codul vamal al Uniunii (CVU), declarantul care raporteaza informatii poate fi:
• importatorul care depune o declaratie vamala de punere in libera circulatie a marfurilor in nume si pe cont propriu;
• persoana, detinatoare a unei autorizatii pentru depunerea unei declaratii vamale sau
• reprezentantul vamal indirect, in cazul in care declaratia vamala este depusa de reprezentantul vamal indirect desemnat in conformitate cu art. 18 din CVU, atunci cand importatorul este stabilit in afara Uniunii sau in cazul in care reprezentantul vamal indirect a fost de acord cu obligatiile de raportare in conformitate cu articolul 32 din Regulamentul CBAM.
Declarantul care raporteaza informatii, trebuie sa transmita trimestrial Comisiei Europene, prin intermediul registrului tranzitoriu CBAM, un raport CBAM, cel tarziu pana la finalul lunii care urmeaza incheierii trimestrului. Scopul este de a raporta informatiile privind marfurile importate in UE in cursul trimestrului respectiv.
Raportarea de catre declaranti
Continutul si structura de raportare a raportului CBAM pe care declarantii care raporteaza informatii trebuie sa il completeze, sunt indicate in Anexa I la regulamentul de punere in aplicare – Informatii care trebuie prezentate in rapoartele CBAM.
Raportul CBAM a fost integrat digital in registrul tranzitoriu, astfel cum este rezumat in tabelul de mai jos:
Sectiuni |
Rezumat |
1.Antet |
-Data emiterii raportului, numarul de identificare, perioada de raportare -Cantitatea de marfuri importate si emisiile totale -Datele declarantului, reprezentantului, importatorului si autoritatii competente -Procesul de aprobare pentru transmiterea raportului |
2. Marfuri CBAM importate |
-Descrierea marfurilor, detalii privind codurile marfurilor -Regimurile marfurilor importate, inclusiv perfectionarea activa -Cantitatile marfuri importate si emisiile aferente -Documente justificative pentru marfuri care pot fi incarcate in registru si informatii suplimentare |
3. Emisii aferente marfurilor CBAM |
-Detalii privind instalatia, inclusiv denumirea, amplasamentul si datele de contact -Detalii privind marfurile produse, metodologia de raportare. -Detalii privind emisiile incorporate directe, indirecte si totale ale instalatiei, cantitatea de emisii si parametrii de calificare aferenti -Detalii privind pretul carbonului datorat si acoperirea produsului si a emisiilor aferente |
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!