Ministerul Finantelor: Nu se are in vedere introducerea de taxe sau cresterea lor pentru a inlocui acciza
24 Dec 2013
Principala sursa de echilibrare a incasarilor ca urmare a amanarii introducerii accizei la carburanti o reprezinta imbunatatirea colectarilor si nu se are in vedere "sub nicio forma" introducerea de noi taxe si impozite sau cresterea celor existente, precizeaza Ministerul Finantelor.
Instutia mentioneaza ca gradul de colectare a veniturilor bugetare se afla pe un trend crescator, iar impactul bugetar al amanãrii introducerii accizei la carburanti va putea fi cuantificat in luna iulie, in functie de evolutia economiei romanesti si a incasãrilor bugetare in primul semestru din 2014.
Premierul Victor Ponta a declarat luni ca efectul amanarii majorarii accizelor la carburanti va fi analizat dupa primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decat prin rectificare care poate fi efectuata numai in semestrul II, rectificare bugetara care, in aceste conditii, poate fi negativa.
Şeful Guvernului a amintit ca, potrivit Legii responsabilitatii fiscale si practicii europene, prima rectificare bugetara de pe parcursul unui an nu poate fi efectuata decat din al doilea semestru.
"O sa facem calculele dupa primele trei luni si o sa vedem daca este vorba de venituri suplimentare, presedintele Romaniei aprecia ca o sa avem venituri suplimentare din alte taxe. Daca se va constata ca nu exista venituri suplimentare, prima rectificare este in luna iulie si doar atunci pot fi realocati banii", a spus Ponta.
El a aratat ca presedintele Traian Basescu a transmis ca nu va fi creat un gol de venituri in buget prin amanarea majorarii accizelor desi lui, ca prim-ministru, cifrele ii indica exact contrariul.
"Sa speram ca are dansul dreptate. Eu, pe cifre, mi-a rezultat ca se creeaza, dar presedintele, care le stie pe toate mai bine, sa speram ca de data asta a avut dreptate A fost insa o miza strict politica, nu are nicio legatura cu cifrele pentru presedinte. Dar nu exista decat doua variante dupa 1 iulie: ori constatam incasari suplimentare sau cheltuieli mai mici ori facem o rectificare negativa", a afirmat Ponta.
Premierul a adaugat ca nu se poate vorbi "in general" de majorarea altor taxe si nici nu ia in calcul altceva decat bugetul aprobat de Parlament.
Presedintele Traian Basescu a anuntat in cateva randuri ca nu va promulga Legea bugetului de stat daca acciza la carburant va fi majorata, premierul Victor Ponta precizand insa ca negociaza cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.
Saptamana trecuta, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul.
Sursa: www.mediafax.ro
Sursa: www.mediafax.ro
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre buget
Amnistia fiscala pentru obligatiile bugetare administrate de ANRSC
de
Profeanu Laura
12 Nov 2024
Amnistia fiscala reglementata de OUG nr. 107/2024 include si obligatiile bugetare administrate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC). Conform dispozitiilor art. XV alin. (2) din OUG nr. 107/2024 si prevederilor Ordinului ANRSC nr. 568/2024, contribuabilii eligibili pot beneficia de anularea anumitor obligatii bugetare, daca respecta ...
Sep122024
Completarea D 100 cu sume de plata zero
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Sep 2024
Intrebare:
O societate din Romania repartizeaza dividende catre societatea-mama, care conform Codului fiscal este scutita la plata impozitului pe dividende. Dividendele ridicate si scutite la impozitare se declara in Declaratia 100? Multumesc!
Mar202024
Demers pentru a se obtine dobanzi de la bugetul de stat
de
Otilia Roman
valabil la 20 Mar 2024
Intrebare: Societatea a efectuat un import de tevi din otel pentru care autoritatea vamala a considerat ca trebuie sa plateasca taxe vamale, TVA si accesorii aferente. Astfel ca, societatea a achitat sumele stabilite prin Decizia pentru regularizarea situatiei, dar a contestat suma la D.G.S.C. din Ministerul Finantelor. Decizia de solutionare a contestatiei a fost emisa cu solutia de respingere ca ...
Solicitarea dobanzilor in cazul sumelor de restituit de la buget
de
Profeanu Laura
03 Mar 2024
Intelegerea procesului de restituire a sumelor nejustificat platite este esentiala pentru orice contribuabil. Codul de procedura fiscala, prin mecanismele sale, detaliate la art. 168 si 182, ofera un cadru clar pentru gestionarea acestor situatii, asigurand protectia drepturilor financiare ale contribuabililor si eficientizarea administrarii fiscale.
Procedura de restituire a ...
Proiect de lege de modificare a Codului de procedura fiscala: implementarea unei competente alternative in materia executarii fiscale
de
Profeanu Laura
21 Feb 2024
In prezent, ANAF detine competenta exclusiva in executarea silita a creantelor bugetare, indiferent de originea acestora.
Proiectul de lege introdus recent la Senat (20.02.2024) propune o schimbare semnificativa in modul in care datoriile fiscale vor fi executate silit in Romania, oferind o alternativa la sistemul actual dominat de executorii fiscali. Aceasta initiativa legislativa vizeaza ...
Sep122023
Inlesnire la plata acordata de catre organul fiscal local
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Sep 2023
Intrebare: Rugamintea mea este de a ma ajuta cu un raspuns legat de posibilitatea esalonarii la plata a sumelor datorate catre BUGETUL LOCAL. Exista vreo procedura care poate fi legal accesata la acest moment si care sa permita plata esalonata a sumelor datorate? Exista vreo conditionare legata de obiectul de activitate? Daca da, va rog sa imi descrieti procedura legala ce trebuie parcursi. Multumesc ...
Vezi toate studiile de caz despre buget keyboard_double_arrow_right