Modificarea Codului fiscal
01 Iul 2016
Prin O.U.G. 32/2016 publicata in M.Of. 488/30.06.2016, au fost aduse urmatoarele completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
Impozit pe venit
1. Scutirea de impozit a veniturilor din transferul dreptului de proprietate in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Avand in vedere ca persoanele fizice care au dreptul de a li se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, potrivit prevederilor Legii nr. 77/2016, datoreaza si impozit in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal prin darea in plata a bunului imobil, in conditiile in care persoanele fizice aflate in aceasta situatie nu au putere financiara, prin OUG 32/2016 s-au inclus in categoria veniturilor scutite de impozit veniturile din transferul dreptului de proprietate in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016, pentru o singura operatiune de dare in plata, respectiv pentru prima operatiune de dare in plata. Pentru identificarea primei operatiuni de dare in plata, se infiinteaza la nivelul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata prevazute de Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite (RNNEADP). In acest registru se vor inscrie actele autentificate de notarul public si hotararile judecatoresti de dare in plata emise in conformitate cu prevederile Legii nr. 77/2016. RNNEADP este administrat de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale (CNARNN -Infonot).
Scutirea se aplica atat debitorului, cat si codebitorilor, coplatitorilor, garantilor personali sau ipotecari ai debitorului, in cazul in care prin operatiunea de dare in plata se transfera dreptul de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al acestora.
Aceste prevederi intra in vigoare de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial. Persoanele fizice care pana la data intrarii in vigoare a OUG 32/2016 au efectuat darea in plata in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 beneficiaza de scutirea de impozit o singura data, pentru prima operatiune de dare in plata efectuata dupa intrarea in vigoare a ordonantei.
In situatia prevazuta la art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 pentru a beneficia de scutirea de impozit contribuabilul depune o cerere insotita de certificatul eliberat de CNARNN la organul fiscal competent care procedeaza dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care decizia de impunere nu a fost emisa sau nu a fost comunicata pana la data depunerii cererii, decizia de impunere nu se mai emite sau, dupa caz, nu se mai comunica;
b) in cazul in care decizia de impunere a fost emisa si comunicata contribuabilului, impozitul si accesoriile aferente acestora, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se anuleaza, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.
Sub sanctiunea decaderii, cererea se depune la organul fiscal competent in termen de cel mult 90 de zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.
Organul fiscal nu incepe, sau suspenda executarea silita a impozitului pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal atunci cand contribuabilul a notificat organul fiscal cu privire la exercitarea dreptului prevazut la art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016.
Obligatiile fiscale reprezentand impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal datorate la data intrarii in vigoare a O.U.G. 32/2016 si stinse, prin orice modalitate, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a O.U.G. 32/2016 si data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 se restituie la cererea contribuabilului adresata organului fiscal competent.
2. Introducerea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii si asimilate salariilor obtinute de catre persoanele fizice care activeaza in domeniul cercetarii-dezvoltarii, in scopul atragerii, mentinerii si dezvoltarii in Romania a resursei umane inalt calificate pentru desfasurarea activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica, precum si pentru consolidarea sistemului de cercetare-dezvoltare in vederea cresterii competitivitatii economiei romanesti.
Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii august 2016 persoanele fizice, vor fi scutite de impozit pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica. Conditiile de aplicare a scutirii vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice, al ministrului economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri, al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
3. Includerea in categoria veniturilor din alte surse a veniturilor obtinute de catre operatorii statistici din activitatea de colectare a datelor de la populatie si de la persoanele juridice cuprinse in cercetarile statistice efectuate in vederea producerii de statistici oficiale, cu exceptia celor obtinute ca urmare a unor contracte incheiate in baza Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in baza raporturilor de serviciu incheiate in baza Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Taxa pe valoare adaugata
4. Aplicarea cotei de 9%, incepand cu 01 august 2016, pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol. Aceste produse urmeaza a fi stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre OUG 32
Apr062021
Kurzarbeit. Decontarea transportului la si de la locul de munca pe perioada aplicarii masurii
de
Gabriela Dita
valabil la 06 Apr 2021
Intrebare: Pentru angajatii carora li s-a aplicat masura reducerii timpului de lucru cu 50% conform OUG nr. 32/2020 li se poate deconta c/v transportului la si de la locul de munca pe perioada aplicarii acestei masuri? Decontarea transportului este prevazuta in CCM.
Somaj tehnic pentru unitati organizatoare de evenimente
de
Gabriela Dita
valabil la 18 Ian 2021
Intrebare: Societatea are obiect activitate organizare evenimente, nunti, botezuri, veniturile din activitatea sunt 100% venituri din organizare evenimente, societatea poate beneficia de somaj tehnic OUG 32/2020?
Apr042020
Obligatii fiscale de plata si declarative aferente indemnizatiilor de somaj tehnic
de
Dani Cucu
valabil la 04 Apr 2020
Intrebare: Somaj tehnic. Societatea in perioada 23-31.03.2020, a trimis in somaj tehnic o parte din salariati. Ordonanta 30/2020 cu modificarile ulterioare art.XI (7) "termenul de plata si declarea obligatiilor fiscale cf.alin (5) este data de 25, inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj "presupunand ca societatea incaseaza de la somaj pana in data ...
Apr032020
Somaj tehnic. Intreruperea activitatii partial nu total
de
Gabriela Dita
valabil la 03 Apr 2020
Intrebare: Daca o societate de constructii finalizeza la sfarsitul lui martie o lucrarea ce a fost executata in 4 luni de zile si se face receptia si facturarea pe 01.01.2020, dar tot incepand cu 1 aprilie societatea si-a redus activitatea si a suspendat o parte din contractele de munca prin somaj tehnic(motivat de pandemia de covid), aceste venituri inregistrate de societate ar putea constitui un ...
Apr032020
Stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj tehnic. Modul de suportare
de
Dani Cucu
valabil la 03 Apr 2020
Intrebare: O intrebare as avea vizavi de starea de urgenta in cazul unui salariat care intra in somaj tehnic din 1.04.2020 si are un salariu de 9000 lei firma este obligata sa ii dea cei 75% din salariu din care este subventionata suma de 4072 lei, respectiv 9000*75%=6750-4072 subv=2678 lei suma pe care este obligata sa o suporte firma? sau acordarea diferentei este optionala Codul muncii scrie obligarea in ...
Apr012020
Salariati pensionari cu timp partial. Dreptul de a beneficia de indemnizatie pentru somaj tehnic
de
Gabriela Dita
valabil la 01 Apr 2020
Intrebare: Poate beneficia de somaj tehnic o persoana pensionata cu grad de invaliditate III care este anagajata cu contract individual de munca cu timp de lucru partial (4 ore pe zi, 20 ore pe saptamana)? Mentionez ca pentru persoana respectiva s-a retinut si s-a virat CAS si CASS.
Vezi toate studiile de caz despre OUG 32 keyboard_double_arrow_right