Modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor
22 Iun 2024
In contextul incercarilor continue de imbunatatire a eficientei fiscale si de combatere a evaziunii fiscale, ANAF a publicat recent un nou proiect de ordin pentru a abilita institutia sa ajusteze din oficiu vectorul fiscal al contribuabililor. Mecanismul se va activa in cazul in care contribuabilii nu isi actualizeaza datele fiscale la timp prin formularul 700, conform art. 91, alin. (3) din Codul de procedura fiscala.
Ce prevede proiectul de ordin
Potrivit referatului de aprobare a proiectului de ordin, in scopul detinerii unei evidente fiscale care sa corespunda realitatii si pentru stabilirea unei practici unitare privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor, prin acest proiect de ordin, se propune aprobarea procedurii si a formularelor utilizate pentru modificarea din oficiu a datelor din Registru:
-“Notificare privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor”;
-“Invitatie privind exercitarea dreptului de a fi ascultat, in cazul neprezentarii la primul termen stabilit de organul fiscal in vederea audierii“;
-”Decizie privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor potrivit prevederilor art.91 alin.(3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (701)”;
Detalii ale procedurii
Procedura va fi declansata daca formularul 700 nu va fi depus in termen de 15 zile de la modificarile circumstantelor fiscale ale contribuabilului, potrivit art. 88 alin. (1) din Codul de procedura fiscala. In cazul identificarii nevoii de modificare, contribuabilul va fi notificat si invitat la audiere, oferindu-i-se oportunitatea de a clarifica sau de a contesta modificarile propuse.
Notificarea va cuprinde si termenul pentru prezentarea in vederea exercitarii dreptului de a fi ascultat. Daca in termenul stabilit prin notificare, contribuabilul depune declaratia de mentiuni referitoare la situatia constatata, datele din Registru se vor modifica in baza declaratiei de mentiuni depusa de contribuabil. In acest caz procedura de modificare din oficiu va inceta, iar compartimentul de specialitate va intocmi un referat cuprinzand motivele de fapt si de drept.
Pentru cei care nu vor depune declaratia de mentiuni si nici nu-si vor exercita dreptul de a fi ascultati in procedura audierii, compartimentul de specialitate, in termen de 10 zile de la data comunicarii notificarii, va transmite o invitatie, prin care va stabili cel de-al doilea termen privind exercitarea dreptului de a fi ascultat. In cazul in care persoana invitata va prezinta organului fiscal, in termenul prevazut in invitatie, documente din care rezulta ca nu au intervenit modificari in datele din declaratia de inregistrare fiscala, compartimentul de specialitate va intocmi un referat prin care va propune incetarea procedurii de modificare din oficiu a datelor.
Implicatii pentru contribuabili care nu se conformeaza
Contribuabilii care nu vor reactiona la notificari si nu vor depune formularul 700 in termenul stabilit, vor fi supusi procedurii de modificare din oficiu, riscand totodata amenzile care variaza intre 500 si 5.000 lei.
Potrivit informatiilor din Anexa 1 la proiectul de ordin (lit. C punctul 19 si 20) pe baza referatului privind modificarea din oficiu a datelor din Registru, compartimentul de specialitate va intocmi formularul “Decizie privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor / platitorilor potrivit prevederilor art. 91 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare” (701) prevazut in anexa nr. 5 la proiectul de ordin, care se va comunica platitorului in conformitate cu dispozitiile art. 47 din Codul de procedura fiscala. Pentru cei care sunt inrolati in Spatiul Privat Virtual, comunicarea deciziei se va face prin intermediul acestui serviciu.
Concluzie:
Proiectul de ordin subliniaza necesitatea unei colaborari stranse intre contribuabili si organul fiscal, promovand transparenta si responsabilitatea in actualizarea datelor fiscale privind, spre exemplu, situatii precum: modificarea regimului de impozitare, a sistemului de plata a impozitului pe profit, inregistrarea in scopuri de TVA sau modificarea perioadei fiscale la TVA, modificarea anului fiscal sau a domiciliului fiscal etc. Pentru aplicare, ordinul trebuie adoptat de ANAF si publicat in Monitorul Oficial. Prin aceste masuri, ANAF isi propune sa creasca gradul de conformare fiscala si sa imbunatateasca acuratetea evidentelor fiscale, asigurandu-se ca acestea reflecta corect situatia actuala a contribuabililor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!