Modificarea vectorului fiscal de la 01 ianuarie 2018
18 Dec 2017
Incepand cu 01 ianuarie 2018, conform modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 79/2017 pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
- contributiile de asigurari sociale, datorate bugetului asigurarilor sociale de stat – salariat. Contributia se datoreaza si de catre angajator doar pentru conditii speciale si deosebite de munca;
- contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate- salariat;
-
Conform Codului de procedura fiscala termenul de declarare a modificarilor este de 15 zile de la data la care au intervenit. Asadar, incepand cu data de 01.01.2018, toate persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora ar trebui sa depuna declaratia de mentiuni, in termen de 15 zile, in vederea inscrierii, in vectorul fiscal a contributiei asiguratorie pentru munca.
Pentru a veni in sprijinul contribuabililor si pentru a evita aglomeratia la ghiseele administratiilor fiscale centrale, avand in vedere termenul scurt de depunere a declaratiei de mentiuni, printr-un proiect de ordin se propune ca modificarea vectorului fiscal sa fie realizata de catre organele fiscale centrale competente, prin inscrierea contributiei asiguratorie pentru munca.
De asemenea, proiectul propune modificarea continutului si instructiunilor de completare a formularelor de inregistrare fiscala (010, 015, 016, 020, 030 si 040) precum si abrogarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3698/2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrarea fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, si Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2372/2017 pentru aprobarea modelului, continutului, precum si a instructiunilor de completare a formularului (700) "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.”
Daca ordinul va fi publicat in Monitorul Oficial contribuabilii nu vor mai trebui sa depuna declaratiile de mentiuni pentru modificarea vectorului fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre asigurare
Nov202024
Tratament fiscal malpraxis
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
Spital achita malpraxisul pentru un medic angajat. Va rog sa imi spuneti daca malpraxisul achitat pentru medic este cheltuiala deductibila fiscal sau se considera avantaj in natura si se impoziteaza cu toate taxele salariale. Multumesc.
Nov162024
Asigurare privata de sanatate
de
Florentina Buzea
valabil la 16 Nov 2024
Intrebare:
Societate nationala cu capital integral de stat doreste sa incheie un contract de asigurare privata de sanatate pentru salariatii proprii. Contractul se va negocia astfel incat prima lunara platita pentru fiecare salariat sa se incadreze in limita de 400 euro pe an prevazuta ca neimpozabila la art 76) 41) f) din Codul fiscal.
Aceasta cheltuiala se incadreaza in BVC la Cap. C2 - Bonusuri, ...
Oct242024
Asigurare voluntara de sanatate si avantaje in natura acordate salariatilor
de
Gina Popescu
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare:
Angajatorul a incheiat asigurare voluntara de sanatate pentru salariati, in limita a 400 euro/anual de fiecare salariat.
Suplimentar a negociat si cuprins in polita si asigurarea de sanatate si asigurarea voluntara de sanatate pentru copilul minor al unuia din angajati (dependent), intrucat oferta in cadrul acestui pachet era mult mai avantajoasa decat cea individuala.
Salariatul urmeaza ...
Oct182024
Prima de asigurare incasata de o persoana fizica. Tratament fiscal
de
Gina Popescu
valabil la 18 Oct 2024
Intrebare:
Un cetatean roman a lucrat in Spania 10 ani. In aceasta perioada a incheiat o asigurare de viata si o asigurare de munca.
In anul 2023, cetateanul a murit in Spania si a fost inmormantat in Romania de fratele sau cetatean roman.
In octombrie 2024, fratele care s-a ocupat de inmormantare a primit in contul bancar asigurarea de viata. Ce obligatii fiscale are? Trebuie sa depuna declaratie ...
Oct092024
Asigurare privata de sanatate pentru angajati, valoare peste 400 euro angajati
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 09 Oct 2024
Intrebare:
Compania noastra doreste sa contracteze o asigurare privata de sanatate pentru angajatii proprii. Aceasta insa depaseste pragul de 400 euro/angajat/an.
Care sunt implicatiile fiscale, atat din punct de vedere al impozitului pe profit, cat si al contributiilor salariale? De asemenea, va rugam sa ne simulati monografia contabila aferenta.
Va multumim!
Sep272024
Completare D394
de
Alexandru Palaghia
valabil la 27 Sep 2024
Intrebare:
Unde se declara in D394 contractele de sponsorizare, asigurarea privata de sanatate si asigurarile RCA/Casco? Sau nu se declara? Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre asigurare keyboard_double_arrow_right