Modificari aduse Legii 95/2006
11 Dec 2017
Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a fost recent modificata prin OUG 86/2017 publicata in MOf nr. 974 din 07/12/2017.
Printre altele, modificarile vizeaza corelarea prevederilor Legii 95/2006 cu schimbarile aduse Codului fiscal de la 01 ianuarie 2018 privind contributiile de asigurari sociale de sanatate, precum si corelarea/completarea prevederilor privind documentele prin care se atesta calitatea de asigurat.
Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2018 constituirea fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se va face din contributia de asigurari sociale de sanatate, suportata de asigurati, din sumele care se distribuie fondului din contributia asiguratorie pentru munca, conform art. 2206 alin. (4) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din subventii de la bugetul de stat, precum si din alte surse - donatii, sponsorizari, dobanzi, exploatarea patrimoniului CNAS si al caselor de asigurari de sanatate potrivit legii.
De la 01 ianuarie 2018 fiind eliminata contributia pentru concedii si indemnizatii din contributia asiguratorie pentru munca incasata la bugetul de stat o cota de 40%, se distribuie la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale, lunar, pana la sfarsitul lunii in curs.
In ceea ce priveste documentele prin care se atesta calitatea de asigurat, conform noilor prevederi, documentele prin care se atesta calitatea de asigurat sunt, dupa caz, cardul national de asigurari sociale de sanatate, documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate a instrumentului electronic pus la dispozitie de CNAS, adeverinta de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, pentru persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta, primirea cardului national sau adeverinta de asigurat eliberata de casa de asigurari la care este inscris asiguratul in conditiile normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat.
Pentru situatiile in care nu au fost emise cardurile nationale de asigurari de sanatate si/sau pentru situatiile in care asiguratii nu se regasesc in baza de date electronica a CNAS, pentru persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv in unitatile penitenciare, precum si pentru persoanele care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate, dovada calitatii de asigurat se face pe baza documentelor necesare dovedirii calitatii de asigurat, prevazute in normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre legea 95
Mai152022
Data de la care se poate dobandi calitatea de coasigurat
de
Gabriela Dita
valabil la 15 Mai 2022
Intrebare: Un angajat al nostru ne solicita sa ii inregistram sotia ca si coasigurat. Pentru aceasta a adus o adeverinta de venit a sotiei aferenta anulul 2022. Sotia nu mai lucreaza din data de 15.04.2022, asadar a adus o adeverinta de venit pentru perioada 01.01-15.04.2022. Intrebarea este: dupa cat timp de cand dna nu mai obtine venituri poate obtine calitatea de coasigurat? Si de la ce data o putem ...
Nov102019
Persoane ce pot avea calitatea de coasigurat
de
Rodica Mantescu
valabil la 10 Nov 2019
Intrebare: Unul dintre angajati solicita declararea fratelui lui ca si coasigurat. Are acest drept? Tatal lor este pensionar. Ar putea sa il ia el pe fiu, coasigurat? Multumim!
Iul172019
Agentie de publicitate. Contributia pentru finantarea ocrotirii sanatatii
de
Constanta Popa
valabil la 17 Iul 2019
Intrebare:
O Agentie de publicitate intermediaza relatia dintre Client si Furnizorii de servicii media, respective servicii TV, radio, presa, internet, outdoor si cinema.
Agentia emite lunar catre client cval serviciilor media si comisionul acesteia.
In situatia serv. de publicitate pentru produse din tutun si/sau bauturi alcoolice, va solicitam sa ne clarificati ...
Mai132019
Declararea veniturilor realizate. Optiunea pentru asigurarea in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
de
Dani Cucu
valabil la 13 Mai 2019
Intrebare: Care este solutia optima din punct de vedere fiscal de declarare a unor venituri obtinute ocazional de un tanar absolvent rezident in Romania din colaborarea cu un partener din UE in domeniul IT, respectiv crearea unor pagini Web? Tanarul nu este asigurat nici la sanatate, nici la sistemul public de pensii. Ar dori sa fie asigurat la sanatate. Veniturile estimate anual ar fi sub 12 salarii minine ...
Nov042018
Venituri din dividende. Data dobandirii si pierderii calitatii de asigurat
de
Rodica Mantescu
valabil la 04 Nov 2018
Intrebare: Asociatul unei firme realizeaza venituri exclusiv din dividende si plateste contributia la sanatate pentru 2018 deoarece depaseste plafonul de 22.800 lei. Incepand cu ce data figureaza ca asigurat in sistemul de sanatate? Pe ce perioada?
Oct112018
Director general cu contract de mandat - medicina muncii si abonament de sanatate
de
Cristina Cret
valabil la 11 Oct 2018
Intrebare: Pentru directorul general care are contract de mandat este obligatorie medicina muncii (nu are stipulat nimic in contract)?
Poate beneficia de abonament de sanatate? Daca da, in ce conditii si care este caracterul fiscal?
Vezi toate studiile de caz despre legea 95 keyboard_double_arrow_right