Modificari aduse Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile
10 Apr 2017
Incepand cu anul 2016 anumite erori din situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi corectate conform unei proceduri aprobata prin OMFP 450 din 12/04/2016.
Prin OMFP 543 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 243 din 07/04/2017 au fost aduse modificari si completari acestei proceduri, modificari ce vizeaza situatiile care fac obiectul corectarii si termenele de depunere a situatiilor financiare/raportarilor contabile care cuprind informatii corectate.
Concret, conform procedurii aprobata prin ordinul 450/2016, depunerea pentru aceeasi perioada de raportare a unui alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale nu se poate efectua pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementarile contabile aplicabile ci numai pentru corectarea urmatoarelor erori:
a) denumirii entitatii raportoare;
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) formei de proprietate;
Conform modificarilor aduse prin OMFP 543/2017, constituie obiect al corectarii conform acestei proceduri si situatia determinata de depunerea de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric.
Constituie, de asemenea, obiectul corectarii si situatiile determinate de urmatoarele tipuri de erori:
a) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;
b) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe propria raspundere, raportul auditorului statutar etc.).
Procedura de corectare se aplica de catre operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.
In cazul corectarii unor astfel de erori, ulterior depunerii situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale, operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial pot depune numai la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice un alt set de situatii financiare anuale si documentele cerute de lege, respectiv raportari contabile anuale, dupa caz, care vor cuprinde informatii corectate.
Concomitent, administratorul trebuie sa depuna si o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate, precum si faptul ca acestea reflecta realitatea entitatii raportoare. Aceasta declaratie pe propria raspundere se va include in fisierul zip atasat bilantului PDF. Un exemplar in format tiparit al acestei declaratii va fi depus la registraturile unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, impreuna cu situatiile financiare/raportarile anuale corectate.
Situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale care cuprind informatii corectate se pot depune cel tarziu pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale aferente exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.
Anterior, pana la publicarea ordinului 543 procedura prevedera ca termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale care cuprind informatii corectate este sfarsitul exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.
In cazul in care o entitate depune situatii financiare anuale/raportari contabile anuale/declaratie de inactivitate inscriind codul unic de inregistrare al altei entitati, se considera ca aceasta din urma si-a indeplinit obligatiile de raportare daca aceasta depune situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale/declaratia de inactivitate in termenul prevazut de legea contabilitatii. In aceasta situatie, prima entitate urmeaza sa fie atentionata in acest sens printr-un mesaj.
In cazul corectarii de erori, indicatorii publicati pe site-ul MFP au la baza informatiile retransmise de operatorii economici. In aceste situatii, pe site-ul MFP apare mentiunea ca "indicatorii publicati se bazeaza pe informatiile retransmise la data de ".
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre eroare contabila
Feb022024
Erori contabile
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 02 Feb 2024
Intrebare: In luna decembrie 2022 am inregistrat un contract de leasing si din greseala am inregistrat eronat 167=404 19.500, greseala pe care am sesizat-o acum. Cum pot sa reglez aceasta greseala? Multumesc.
Ian212024
Mijloc fix casat eronat
de
Olga Crevelescu
valabil la 21 Ian 2024
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti cum se poate inregistra un mijloc fix care a fost casat eronat.
Mai162023
Corectare erori inregistrate in contabilitate
de
Portal Codul Fiscal
valabil la 16 Mai 2023
Intrebare: Avem 2 societati cu acelasi asociat/administrator. Pe o societate se primesc facturile de utilitati in cursul anului 2022 si omite sa le factureze celei de-a doua societati (cea care este consumatorul efectiv si care la randul lui a facturat utilitati chiriasilor finali pausal si a incasat). Acestea sunt inregistrate pe cont de cheltuieli la prima societate (cand vin facturile de la Enel, Eon) si ...
Ian082022
Facturi neinregistrate in contabilitate. Corectii
de
Irina Dumitrescu
valabil la 08 Ian 2022
Intrebare: O sucursala din Romania platitoare de impozit pe profit si TVA are urmatoarea situatie: In anii anteriori a desfasurat activitate, ulterior activitatea s-a diminuat dar a continuat sa primeasca facturi de la furnizori. La contabilitate nu s-au mai trimis facturile de la furnizori. Sediul sucursalei se afla la societatea de contabilitate. Dupa o perioada de timp la sediul sucursalei care se afla ...
Nov112021
Erori contabile si fiscale datorate omisiunii de inregistrare si raportare a facturilor emise
de
Amelia Dumitras
valabil la 11 Nov 2021
Intrebare: SRL cu activitate de transport a omis inregistrarea in contabilitate a ultimelor doua facturi emise in trim IV 2020.Suma lor se ridica la cca 27.000 lei TVA inclus, aceste facturi nefiind inregistrate nici in acest moment. Bilantul pe anul 2020 a fost depus. Pentru repunerea corecta a situatiei va rog sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez: facturile le inregistrez la luna decembrie 2020 si sa ...
Oct132020
Notificare de neconcordanta intre D100 si bilant. Corectia situatiei in functie de natura erorii
de
Constanta Popa
valabil la 13 Oct 2020
Intrebare: Am primit o notificare de neconcordanta intre D100 si bilant, aferenta anului 2019. Am gasit eroarea, de 25 lei, am refacut D100 cu D710, dar va trebui sa prezint in scris, modul de indreptare a erorii identificate. Nu stiu in ce consta aceasta. Exista declaratie tip de acest fel? Se poate sa ma ajutati?
Vezi toate studiile de caz despre eroare contabila keyboard_double_arrow_right