Modificari fiscale 01 - 07 aprilie 2024
10 Apr 2024
1. O.M.A.E. nr. 470/2024 privind intrarea in vigoare a unor tratate internationale
Publicat in: M.Of. nr. 288 din 03.04.2024
Ce prevede: Ordinul prevede intrarea in vigoare a urmatoarelor acorduri:
- Acordul dintre guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Romaniei si Ungariei privind Parteneriatul strategic in domeniul dezvoltarii si transportului energiei verzi, semnat la Bucuresti la 17 decembrie 2022, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 335/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 327 din 19 aprilie 2023 - a intrat in vigoare la 18 februarie 2024
- Conventia dintre Romania si Principatul Liechtenstein pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital si prevenirea evaziunii fiscale si a evitarii platii impozitelor, semnata la Berna la 10 noiembrie 2022, ratificata prin Legea nr. 16/2024, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 31 din 15 ianuarie 2024 a intrat in vigoare la 29 februarie 2024.
- Acordul dintre Guvernul Romaniei si Cabinetul de ministri al Ucrainei privind recunoasterea reciproca a actelor de studii, semnat la Bucuresti la 18 august 2023, ratificat prin Legea nr. 23/2024, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 157 din 26 februarie 2024 - a intrat in vigoare la 4 martie 2024.
2. Legea nr. 74/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Publicat in: M.Of. nr. 290 din 02.04.2024
Ce prevede: Legea introduce posibilitatea aprobarii de catre consiliile locale a unor scutiri de la plata impozitului pe cladiri si terenuri.
Astfel, consiliile locale pot hotari acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe cladiri / impozitului pe teren pentru persoanele fizice care au in proprietate o cladire situata in Romania si care fac dovada a cel putin trei donari de sange in cursul unui an calendaristic, realizate in conformitate cu prevederile art. 16 din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Normele privind admisibilitatea donatorilor de sange si de componente sanguine umane, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, se aplica in mod corespunzator. Persoanele cu dizabilitati pot beneficia de aceeasi reducere procentuala a impozitului pe cladiri.
Reducerea se poate cumula cu bonificatia acordata si se aplica diferentei rezultate in urma scaderii bonificatiei din impozitul datorat.
Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplica incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care persoana depune documentele justificative.
Consiliile locale pot hotari acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care au in proprietate un teren situat in Romania si care fac dovada a cel putin trei donari de sange in cursul unui an calendaristic, realizate in conformitate cu prevederile art. 16 din Legea nr. 282/2005, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Normele privind admisibilitatea donatorilor de sange si de componente sanguine umane, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, se aplica in mod corespunzator.
Procentul reducerii, precum si documentele justificative necesare dovedirii efectuarii numarului minim de donari de sange se stipuleaza in cuprinsul hotararii de consiliu local care instituie reducerea impozitului acordata in baza acestei legi.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right