Modificari fiscale 02 - 08 ianuarie 2023
11 Ian 2023
O.M.F. nr. 4.291/2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile
Publicat in: M.Of. nr. 18 din 06.01.2023
Ce prevede: Ordinul aduce urmatoarele modificari si completari reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate:
- - obligativitatea de a intrerupe capitalizarea costurilor indatorarii pe parcursul perioadelor prelungite in care aceasta nu lucreaza efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricatie. O entitate poate suporta costuri ale indatorarii in timpul unei perioade prelungite in care ea intrerupe activitatile necesare pregatirii unui activ pentru utilizarea sa prestabilita sau pentru vanzare. Capitalizarea costurilor indatorarii nu se intrerupe pe parcursul perioadei in care entitatea executa lucrari tehnice si administrative semnificative sau atunci cand o amanare temporara este o parte necesara a procesului de pregatire a unui activ pentru utilizarea sa prestabilita sau pentru vanzare.
- - completarea reglementarilor cu aspecte privind sumele incasate in avans: daca un client plateste o suma inainte ca entitatea sa transfere acestuia un bun sau un serviciu, in momentul incasarii entitatea inregistreaza o datorie fata de client. In acest caz, datoria fata de client reprezinta obligatia entitatii de a transfera clientului bunurile sau serviciile pentru care a incasat suma respectiva.Sumele incasate in aceste conditii se inregistreaza ca o datorie fata de client (contul 419 «Clienti - creditori»). Entitatea scoate din evidenta acea datorie si recunoaste venituri atunci cand transfera bunurile sau serviciile respective si, prin urmare, isi indeplineste obligatia contractuala."
O entitate poate percepe uneori un avans nerambursabil de la client, la inceputul contractului sau aproape de aceasta data (de exemplu, comisioanele de activare din contractele de telecomunicatii, comisioanele de constituire din anumite contracte de servicii si onorariile initiale din unele contracte de furnizare). In aceasta situatie entitatea trebuie sa stabileasca daca avansul incasat se refera la prestarea unui serviciu intr-o perioada viitoare.
Daca avansul incasat reprezinta o plata in avans efectuata de un client pentru servicii care urmeaza sa fie prestate intr-o perioada viitoare, suma corespunzatoare se evidentiaza in contul 472 «Venituri inregistrate in avans», urmand a fi recunoscuta la venituri atunci cand vor fi prestate serviciile respective. In cazul in care avansul nu se refera la servicii viitoare, suma incasata de la client se recunoaste pe seama veniturilor perioadei.
- - reglementarea modului si conturilor utilizate la inregistrarea dividendelor interimare primite.
- - Exemplificari privind situatiile in care o entitate actioneaza in nume propriu si reflecta operatiunile in conturile de venit:
- • entitatea este responsabilul principal pentru indeplinirea contractului, aspect care include responsabilitatea pentru acceptabilitatea bunului sau serviciului specificat (de exemplu, responsabilitatea principala pentru ca bunul sau serviciul sa indeplineasca specificatiile clientului);
- • entitatea are un risc legat de stocuri inainte sau dupa ce bunurile specificate au fost transferate catre un client (de exemplu, daca clientul are un drept de retur). Astfel, daca entitatea obtine sau se angajeaza sa obtina bunul sau serviciul specificat contractual, aceasta poate indica ca entitatea are capacitatea de a directiona utilizarea bunului sau serviciului si de a obtine, in esenta, toate beneficiile ramase din acesta, inainte ca bunul sau serviciul sa fie transferat clientului;
- • entitatea are libertatea de a stabili pretul pentru bunul sau serviciul specificat. Stabilirea pretului pe care il plateste clientul pentru bunul sau serviciul specificat poate indica ca entitatea are capacitatea de a directiona utilizarea acelui bun sau serviciu si de a obtine, in esenta, toate beneficiile ramase din acesta. Totusi, in unele cazuri, un intermediar poate avea o anumita flexibilitate in stabilirea preturilor, pentru a genera venituri suplimentare din serviciul sau de a aranja ca bunuri sau servicii sa fie furnizate clientilor de catre alte parti.
Daca o alta entitate isi asuma obligatiile de executare si drepturile prevazute in contract, astfel incat entitatea nu mai este obligata sa transfere clientului bunul sau serviciul contractat (adica entitatea nu mai actioneaza in nume propriu), entitatea nu trebuie sa recunoasca venituri. In acest caz, entitatea trebuie sa analizeze daca o alta entitate isi asuma drepturile si obligatiile prevazute in contract, astfel incat entitatea nu mai este obligata sa transfere clientului bunurile sau serviciile pentru care s-a angajat. In acest caz, entitatea nu mai actioneaza in nume propriu si, ca urmare, nu trebuie sa recunoasca venituri pentru acele bunuri sau servicii. In schimb, ea trebuie sa stabileasca daca actioneaza in calitate de intermediar si sa recunoasca in mod corespunzator veniturile aferente.
- - Introducerea unor reglementari privind cesionarea prin contract de licenta a proprietatii intelectualen si recunoasterea veniturilor din redevente.
- - Introducerea unor conturi noi in planul de conturi general si functiunea acestora:
- • 467 "Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende",
- • 6053 "Cheltuieli privind consumul de gaze naturale",
- • 6058 "Cheltuieli cu alte utilitati",
- • 694 "Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit" si
- • 794 "Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit", precum si grupa 79 "Venituri din impozitul pe profit".
Aceste conturi se introduc si in reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P nr. 2.844/2016. De asemenea, conturile 6053 si 6058 se introduc si n reglementarile contabile pentru persoane juridice fara scop patrimonial, aprobate prin OMFP 3103/2017 .
Aceste modificari se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2022.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!