Modificari fiscale 02 - 08 mai 2022

09 Mai 2022
1. O.A.N.A.F. nr. 802/2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii
Publicat in: M.Of. nr. 430 din 03.05.2022
Ce prevede: Ordinul aproba bunurile cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport, sistem ce urmeaza a fi implementat de la 01 iulie 2022 conform O.U.G. nr. 41/2022.
2. Legea 125/2022 completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale
Publicat in: M.Of. nr. 456 din 06.05.2022
Ce prevede: Prin aceasta lege se stabileste ca perioada in care o persoana fizica autorizata desfasoara activitati economice constituie vechime in specialitate, in urmatoarele cazuri:
a) activitatea economica pe care o desfasoara PFA a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe tara garantat in plata stabilit potrivit legii in anul respectiv;
b) PFA este inregistrata la registrul comertului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreste recunoasterea vechimii.
Vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate este considerata perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale, nefiind luata in considerare perioada in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata."
3. Legea nr. 128/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
Publicat in: M.Of. nr. 456 din 06.05.2022
Ce prevede: Legea aduce modificari si completari privind obligatiile de a utiliza sisteme moderne de plata (POS, aplicatii).
Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile si autoritatile publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati, tarife, alte obligatii de plata si sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplatite, atat prin intermediul unui terminal POS, cat si prin aplicatii care faciliteaza acceptarea platilor electronice.
Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice.
Obligatia de acceptare se naste incepand cu trimestrul urmator celui in care incasarile din cursul anului respectiv au depasit pragul de 50.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului in lei este cel comunicat de BNR in ultima zi a anului precedent.
In cazul in care, timp de 2 ani consecutivi, pragul nu a fost depasit, entitatile nu mai au obligatia de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare.
Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile si autoritatile, indiferent de modul de finantare si subordonare, care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi, penalitati, penalitati de intarziere, tarife sau alte obligatii de plata si sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligatia sa accepte incasarea sumelor printr-un sistem electronic de plata la distanta/online.
Sunt exceptate de la aceasta obligatie entitatile care au punctele de incasare amplasate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre e-transport
17Apr2025
Obligatia generarii codului UIT
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
Societatea produce si comercializeaza ceaiuri si condimente, cu auto proprii in tara. Este obligata societatea sa raporteze in e-Transport date?
15Apr2025
Cod UIT pentru import marfuri pe cale maritima si transport pe teritoriul national
de
Gina Popescu
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Importam din China marfa in containere la sac, nepaletizata. Dupa efectuarea formalitatilor de import in portul Constanta, marfa pleaca in container la un depozit la 15 km de Constanta, unde se paletizeaza si se incarca pe alte camioane pentru a pleca catre depozitul nostru din Bucuresti. Intre momentul iesirii camioanelor din port si expedierea marfii paletizate catre Bucuresti pot trece 4-5 ...
15Apr2025
Achizitii intracomunitare de bunuri, locuri diferite de descarcare, generare cod UIT
de
Elena Garofil
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Achizitionam marfa din Tarile de Jos cu un camion complet de 22.500 kg, iar aceasta urmeaza sa fie descarcata in doua locuri: 10.000 kg la un client din Ramnicu Valcea si 12.500 kg in depozitul nostru din Bucuresti. Marfa este insotita de un CMR si o factura pentru toata cantitatea.
Intrebare: Facem doua UIT-uri pentru cele doua parti de marfa, unul pentru 10.000 kg cu destinatie finala ...
14Apr2025
Conditii obligativitate obtinere cod UIT
de
Costin A. Istrate
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
Societate comerciala cu sediul in Romania, achizitioneaza haine din Polonia, Turcia in scopul revanzarii acestora in Romania, transportul este facut cu masina societatii care are masa maxim autorizata sub 2.5 tone, intrebarea este daca am obligatia obtinerii codului UIT in aceste conditii.
Va rog sa specificati care sunt conditiile in care avem obligatia sa obtinem cod UIT.
Va multumesc.
12Apr2025
Raspuns Notificare de conformare RO e-TVA
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Apr 2025
Intrebare:
Efectuez achizitii intracomunitare pe care le declar in D300, D390 si e-transport in vederea obtinerii codului UIT. La sfarsit de luna inregistrez facturi cu marfa in tranzit, iar codul UIT il obtin in luna urmatoare cand marfa soseste. Astfel am primit notificare la decontul precompletat deoarece se inregistrau diferente intre rapoartele din D300 si e-transport.
Am trimis raspuns la ...
10Apr2025
Cod UIT persoane fizice
de
Profeanu Laura
valabil la 10 Apr 2025
Intrebare:
In cazul situatiei in care societatea are activitatea 5320 - alte activitati postale si de curierat si efectueaza servicii de transport international in special pentru persoanele fizice (coletele nu au in general valoarea declarata si contin diverse precum haine, mobilier, pachete cu alimente pentru destinar, biciclete, etc.) si toate coletele sunt transportate intr-un autovehicul cu tonaj mai ...
Vezi toate studiile de caz despre e-transport keyboard_double_arrow_right