Modificari fiscale 05 - 11 decembrie 2022
15 Dec 2022
1. O.A.N.A.F. nr. 2.031/2022 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului ''Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune''
Publicat in: M.Of. nr. 1.164 din 05.12.2022
Ce prevede: Ordinul modifica procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere ca urmare a obligativitatii inregistrarii acestora introdusa prin O.G. nr. 16/2022, precum si modelul si continutul urmatoarelor formulare:
a) Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune;
b) Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de inregistrare a contractelor de inchiriere"
2. O.A.N.A.F. nr. 2.034/2022 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal
Publicat in: M.Of. nr. 1.181 din 09.12.2022
Ce prevede: Ordinul modifica formularele de inregistare fiscala: 015 si 030 si instructiunile de completare a formularului 700 cu privire la sectiunea privind organizarea contabilitatii si contributia la Fondul de Tranzitie Energetica
3. O.U.G. nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
Publicat in: M.Of. nr. 1.186 din 09.12.2022
Ce prevede: In domeniul fiscal contabil ordonanta aduce urmatoarele modificari/completari:
- suspendaea depunerii declaratiilor informative 392 pana la data de 31 decembrie 2023 inclusiv.
- suspendarea aplicarii facilitatilor privind educatia timpurie incepand cu data de 1 ianuarie 2023 si pana la data de 31 decembrie 2023. Pe perioada suspendarii prevazuta la alin. (1), cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a creselor si gradinitelor aflate in administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitata de natura celor prevazute la art. 25 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si intra sub incidenta limitei de 5% stabilite pentru acestea, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Implementarea unei facilitati ianuarie-decembrie 2023 inclusiv sub forma unei sume neimpozabila si neinclusa in baza de calcul a contributiilor sociale, de 200 lei/luna, in cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza. Facilitatea se acorda daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.000 lei inclusiv.
Conditia de la lit. a) nu se considera a fi indeplinita daca, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta si 31 decembrie 2023, este diminuat nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri.
- majorarea salariului minim, incepand cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniile de activitate prevazute la art. 60 pct. 5, la 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 24,194 lei/ora.
- clarificari cu privire la redirectionarea unor sume pentru sponsorizare pe baza formularului 177 - in situatia in care, ulterior depunerii formularului de redirectionare 177, impozitul pe profit/venit datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii, acestia datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus. Procedura privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, potrivit legii, urmeaza a se stabili prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
- pentru aplicarea taxarii inverse pentru livrarea de energie electrica se considera ca are calitatea de comerciant persoana impozabila si cumparatorul care are calitatea de achizitor unic in cadrul mecanismului de achizitie centralizata de energie electrica.
- incadrarea la venituri asimilate salariilor neimpozabile a primele de asigurare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor decat salariat, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.
- acordarea scutirii de la plata impozitului/taxei pe cladiri si pentru cladirile unitatilor sanitare private.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!