Modificari fiscale 22 - 28 iulie 2024
29 Iul 2024
1. O.A.N.A.F. nr. 3.769/2024 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura executari silite, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (079) ''Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite''
Publicat in: M.Of. nr.719 din 23.07.2024
Ce prevede:
Pentru indeplinirea acestor obligatii se organizeaza Registrul RO e-Factura executari silite. Inscrierea in Registrul RO e-Factura executari silite se face prin transmiterea formularului (079) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura executari silite", avand bifata sectiunea III. Prin exceptie, organele de executare silita din subordinea organelor fiscale centrale se inregistreaza din oficiu, incepand cu data intrarii in vigoare a acestui ordin, pe baza informatiilor existente in bazele de date ale Ministerului Finantelor.
2. O.A.N.A.F. nr. 3.775/2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului ''Decont precompletat RO e-TVA''
Publicat in: M.Of. nr.726 din 24.07.2024
Ce prevede: Ordinul aproba modelul si continutul formularului ''Decont precompletat RO e-TVA''
Decontul precompletat RO e-TVA se completeaza ca urmare a valorificarii datelor si informatiilor din Sistemul informatic national RO e-TVA, potrivit dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 116/2023 privind unele masuri pentru gestionarea si evidentierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, cu modificarile ulterioare.
Decontul precompletat RO e-TVA se implementeaza cu data de 1 august 2024 pentru operatiunile efectuate incepand cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.
Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata.
Decontul precompletat RO e-TVA contine date si informatii privind operatiunile economice declarate de catre persoanele impozabile si transmise in sistemele informatice ale Ministerului Finantelor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pana la data intocmirii acestuia si nu constituie titlu de creanta in sensul Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. O.A.N.A.F. nr. 3.789/2024 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu, precum si a modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (082) "Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura obligatoriu"
Publicat in: M.Of. nr.734 din 26.07.2024
Ce prevede:
Registrul RO e-Factura obligatoriu (registrul obligatoriu) devine operational incepand cu data de 1 iulie 2025.
Obligatia de a solicita inscrierea in Registrul RO e-Factura obligatoriu pana la data de 1 iulie 2025 revine utmatoarelor entitati:
a) asociatiile si fundatiile constituite in baza Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, alte asociatii fara scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si care desfasoara activitati economice, pentru facturile emise incepand cu data de 1 iulie 2025;
b) agricultorii persoane fizice care aplica Regimul special pentru agricultori prevazut la art. 3151 din Codul fiscal, pentru facturile emise incepand cu data de 1 iulie 2025.
Registrul RO e-Factura obligatoriu (registrul obligatoriu), care devine operational incepand cu data de 1 iulie 2025.
4. O.A.N.A.F. nr. 3.779/2024 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.420/2022 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale datorate de persoanele fizice pentru unele indemnizatii reprezentand masuri in domeniul protectiei sociale si pentru unele venituri obtinute din strainatate, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare
Publicat in: M.Of. nr.735 din 26.07.2024
Ce prevede: Ordinul abroga prevederile privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care obtin venituri din pensii din strainatate.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right