Modificari fiscale 27 - 31 decembrie 2021

03 Ian 2022
1. Hotararea C.C.F. nr. 14/2021 privind aprobarea cotizatiilor, a termenelor de plata si a obligatiilor declarative pentru membrii Camerei Consultantilor Fiscali
Publicat in: M.Of. nr. 1230 din 27.12.2021
Ce prevede: Hotararea stabileste nivelul cotizatiilor fixe si variabile pentru persoane fizice si juridice, membri ai Camerei Consultantilor Fiscali si pentur cei care devin membri ai Camerei Consultantilor Fiscali in cursul anului 2022.
Termenul pentru depunerea declaratiilor este 15 martie. Termenul de scadenta a cotizatiilor fixe aferente anului curent si a cotizatiilor variabile aferente activitatii din anul precedent si datorate in anul curent este 15 iunie anul curent. Pentru plata integrala anticipata a cotizatiilor pana la data de 15 martie anul curent inclusiv se acorda o bonificatie de 15% din cuantumul acestora.
2. O.A.N.A.F. nr. 1.939/2021 privind abrogarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.066/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind procedura de intocmire a formalitatilor vamale pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid
Publicat in: M.Of. nr. 1234 din 28.12.2021
Ce prevede: Ordinul abroga Normele tehnice privind procedura de intocmire a formalitatilor vamale pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid aprobate prin OANAF nr. 2.066/2016.
3. Legea nr. 318/2021 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022
Publicat in: M.Of. nr. 1239 din 28.12.2021
Ce prevede: Legea prevede si autorizeaza pentru anul bugetar 2022 veniturile pe capitole si subcapitole si cheltuielile pe destinatii pentru bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetele fondurilor externe nerambursabile, sinteza bugetelor institutiilor publice finantate partial din venituri proprii, precum si reglementari specifice exercitiului bugetar al anului 2022.
La art. 15 din lege este stabilit castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 in suma de 6.095 lei. In domeniul fiscal acesta consituie limita maxima in care un angajator poate acorda salariatilor proprii, in conditiile prevazute in contractul de munca sau regulamentul intern, servicii turistice neimpozabile la calculul impozitului pe veniturile din salarii si neincluse in baza de calcul a contributiilor obligatorii potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
4. Legea nr. 322/2021 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Publicat in: M.Of. nr. 1245 din 30.12.2021
Ce prevede: Legea aduce modificari deducerilor fiscale pentru sponsorizari, atat in cazul impozitului pe profit cat si in cazul impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Incepand cu 01 ianuarie 2022, respectiv cu data inceperii anului fiscal 2022 - 2023 in cazul persoanelor juridice care au optat pentru exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microintreprinderilor (ce depasesc limitele prevazute de Codul fiscal), se reporteaza numai pentru sponsorizari/acte de mecenat/acordarea de burse private efectuate/inregistrate inainte de acest termen (01 ianuarie 2022, inceperea anului fiscal modificat 2022 - 2023), potrivit reglementarilor in vigoare la data efectuarii sponsorizarii, fara a depasi anul 2028.
Incepand cu 01 ianuarie 2022/ inceperea anului fiscal modificat 2022-2023, nu se mai reporteaza sumele neutilizate insa in cazul in care limita ce poate fi dedusa nu este acoperita din sponsorizarile din trimestru si cele reportate din anii anteriori lui 2022, contribuabilii pot dispune redirectionarea impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor, in limita diferentei astfel calculate pentru intregul an fiscal pentru activitati de sponsorizare, respectiv pentru acordarea de burse in termen de 6 luni de la data depunerii declaratiei de impozit aferente trimestrului IV (microintreprinderi) respectiv de la data depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit, prin depunerea unui/unor formular/formulare de redirectionare.
Sumele vor fi redirectionate de organul fiscal. Redirectionarea impozitului pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Procedura, modelul si continutul formularului de redirectionare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Sumele vor fi redirectionate de organul fiscal. Redirectionarea impozitului pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data platii sumei respective de catre organul fiscal, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Procedura, modelul si continutul formularului de redirectionare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre asigurari sociale
Nov052024
CAS 2023 pentru titular PFI salariat
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Nov 2024
Intrebare:
Titularul unui PFI, este totodata, si medic angajat cu contract de munca in sistemul militar. In acest caz, se mai platesc pensiile din veniturile obtinute ca si PFI. Daca nu, va rog sa imi precizati procedura prin care se poate aplica aceasta scutire. Si totodata, PFI-ul a platit pt veniturile aferente anului 2023 pensiile. In cazul in care exista aceasta scutire, se pot recupera banii ...
Oct282024
Remunerarea membrilor alesi ai sindicatului
de
Profeanu Laura
valabil la 28 Oct 2024
Intrebare:
O monografie pentru sindicat. Nu avem angajati, sunt persoane alese lider de sindicat, vicelider si membru de la fiecare subunitate. Nu sunt incheiate contracte de munca si nu stiu cum ar trebuie sa procedez. Practic persoanele de conducere sunt alese de catre membrii de sindicat din randul salariatilor de la unitatea unde lucreaza. Cum ar trebui sa fie remunerati cu contributii si impozit sau ...
Oct012024
Concediu medical. Baza de calcul. Doi angajatori in perioade diferite
de
Nicolae Liviu
valabil la 01 Oct 2024
Intrebare:
Daca avem un salariat angajat incepand cu data de 18.03.2024 (prima zi lucrata la noi), a adus un concediu medical pentru 2 zile, in perioada de 19-20.09.2024. Pentru baza de calcul a concediului, programul imi calculeaza pentru luna martie 10 zile lucrate cu salariul aferent. Pentru diferenta de 11 zile aferente celor 21 zile lucratoare din martie, cum calculez? Am primit la angajare o ...
Sep272024
Cumul pensie cu salariu
de
Florentina Buzea
valabil la 27 Sep 2024
Intrebare:
Referitor la art. 56 din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii. O persoana cu 40 ani vechime si varsta de 60 ani, fiind femeie se pensioneaza si conform art. 56 este o pensie de limita de varsta, cum procedeaza dupa primirea deciziei daca isi doreste sa mai lucreze cu contract de munca la acelasi angajator si in calitate de PFA? Multumesc.
Sep132024
Contributia la fondul de pensii administrat privat pilon. Domeniul constructilor. Deducerea personala suplimentara
de
Nicolae Liviu
valabil la 13 Sep 2024
Intrebare:
O societate de constructii are un angajat in varsta de 25 ani. Intrebarea este daca acest angajat are obligatia contributiei la pensie pentru pilonul II sau este optionala. A doua intrebare este daca beneficiaza de deducerea pentru varsta sub 26 ani.
Apr132024
Concediu de risc maternal. Conditii. Baza de calcul. Fondul din care se suspenda
de
Rodica Mantescu
valabil la 13 Apr 2024
Intrebare: Avem o angajata noua, perioada lucrata la noi este de 2 luni, cu part time (2 ore/zi). Este insarcinata si se pare ca sarcina este sarcina cu risc si ca urmare ne-a informat ca urmeaza sa intre in concediu de risc maternal incepand cu zilele urmatoare. Va rog sa ne spuneti daca suntem obligati sa ii platim concediu medical tinand cont ca este angajata doar de 2 luni si ca este doar cu 2 ore/zi. ...
Vezi toate studiile de caz despre asigurari sociale keyboard_double_arrow_right