Modificari fiscale 3 - 9 octombrie 2022
12 Oct 2022
1. O.M.F. nr. 3.265/2022 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice si al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 1.056/4.435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal
Publicat in: M.Of. nr. 967 din 04.10.2022
Ce prevede: Ordinul aduce modificari si completari Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1056/2016. Modificarile vizeaza:
• Conditiile pe care activitatile de cercetare-dezvoltare trebuie sa le indeplineasca, cumulativ , pentru a fi eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal. Conform modificarilor, activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
- a) sunt cuprinse intr-un proiect de cercetare-dezvoltare, astfel cum este definit in Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, identificat prin urmatoarele elemente:
1. scopul proiectului si obiectivele proiectului;
2. domeniul de cercetare-dezvoltare;
3. perioada de desfasurare a proiectului;
4. resursele alocate proiectului (sursele de finantare si, daca este cazul, echipa de proiect si infrastructura de cercetare);
5. bugetul proiectului;
6. categoria rezultatului activitatii de cercetare-dezvoltare, conform art. 74 din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
7. caracterul inovativ;
- b) sunt activitati de cercetare aplicativa si/sau dezvoltare tehnologica.
In cadrul activitatilor de dezvoltare tehnologica se iau in considerare activitatile de dezvoltare experimentala.
• Incadrarea proiectelor si activitatilor pentru a beneficia de stimulentele fiscale
Pentru incadrarea proiectelor si activitatilor ca fiind de cercetare-dezvoltare, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare constituie un corp de experti inscrisi in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
Metodologia de selectie a expertilor, normele metodologice cu privire la expertiza in vederea certificarii activitatii de cercetare-dezvoltare, precum si structura Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare urmeaza sa se aprobe prin ordin al conducatorului autoritatii de stat pentru cercetare-dezvoltare.
In vederea incadrarii proiectelor si activitatilor pentru a beneficia de stimulentele fiscale prevazute la art. 20 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilul poate solicita certificarea activitatii de catre un expert inscris in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
Prin exceptie de la aceste prevederi, contribuabilii mari, stabiliti potrivit Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.609/2016 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, au obligatia de a solicita certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare de catre un expert inscris in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
Pentru proiectele si activitatile de cercetare-dezvoltare finantate din fonduri publice nationale si internationale nu este necesara certificarea de catre expertii inscrisi in Registrul national al expertilor pentru certificarea activitatii de cercetare-dezvoltare.
Aceste prevederi se aplica incepand cu 01 ianuarie 2023.
2. O.U.G. nr. 134/2022 privind unele masuri in vederea protejarii consumatorului final in ceea ce priveste utilizarea materialelor lemnoase si a produselor derivate din lemn, pentru incalzirea locuintei in sezonul rece
Publicat in: M.Of. nr. 970 din 05.10.2022
Ce prevede: Prin aceasta ordonanta de urgenta, preturile finale facturate se plafoneaza la maximum 400 lei/mc cu TVA inclus pentru urmatoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru incalzire in sezonul rece:
a) lemn de foc;
b) resturi de lemn;
c) tocatura provenita din lemn;
d) rumegus.
Preturile finale facturate se plafoneaza la maximum 1.500 lei/tona, cu TVA inclus, pentru brichetele din lemn, si la maximum 2.000 lei/tona, cu TVA inclus, pentru peletii din lemn.
Aceste prevederi se aplica consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice si urmatoarelor entitati: unitatilor de invatamant publice si private, furnizorilor de servicii sociale, unitatilor de interes local, unitatilor de cult si unitatilor administrativ-teritoriale, precum si unitatilor din subordinea acestora.
Masurile se aplica pana la data de 31 martie 2023.
Toate contractele incheiate anterior datei intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta se vor derula potrivit prevederilor legale in vigoare la data incheierii acestora.
Ordonanta stabileste si sanctiuni pentru nerespectarea acestor prevederi (amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei).
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!