Modificari fiscale importante pentru platitorii de accize
La data de 05 decembrie 2024, Guvernul a oficializat OUG nr. 138/2024, care introduce o serie de modificari importante in Codul fiscal, pentru platitorii de accize, cu scopul de a spori conformarea fiscala si de a combate riscurile asociate eludarii prevederilor legale. Dintre acestea, cele mai relevante sunt cele care vizeaza destinatarii inregistrati si operatorii economici care se ocupa cu distributia si comercializarea produselor accizabile.
Principalele noutati
1. Obligatii suplimentare pentru destinatarii inregistrati cu risc fiscal ridicat
- Constituirea unei garantii majorate: Aceasta va reprezenta 120% din contravaloarea accizelor aferente cantitatii de produse accizabile pe care intentioneaza sa o primeasca. In cazul in care organele fiscale constata indicii de infractiuni si evalueaza un prejudiciu, operatorul economic trebuie sa reintregeasca garantia la nivelul prejudiciului, daca aceasta nu este suficienta.
- Garantia se extinde automat asupra obligatiilor fiscale restante cu mai mult de cinci zile fata de termenul legal de plata, fara alte formalitati.
- Declaratie pe propria raspundere: Destinatarul trebuie sa declare cantitatea de produse accizabile pe care intentioneaza sa o primeasca, garantand plata accizelor.
- Revocarea autorizatiei: Operatorii economici care nu respecta aceste obligatii pot pierde statutul de destinatar inregistrat.
Aceste masuri vizeaza in principal cresterea disciplinei financiare si prevenirea evaziunii fiscal si se regasesc la art. 348 (Garantii)
alin. 1.1) – 1.3) din Codul fiscal:
(1 1) Destinatarul inregistrat care prezinta risc fiscal ridicat are obligatia constituirii unei garantii de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantitatii de produse accizabile pe care intentioneaza sa o primeasca, sub forma prevazuta la alin. (1). In situatia in care organele competente constata indiciile savarsirii unei infractiuni si evalueaza prejudiciul, operatorul economic are obligatia de a reintregi garantia la nivelul prejudiciului, cu exceptia situatiei in care garantia este indestulatoare.
(1 2) Regulile referitoare la constituirea, actualizarea si eliberarea garantiei prevazute la alin. (11) se stabilesc prin ordin comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Autoritatii Vamale Romane. Garantia poate fi eliberata numai dupa verificarea de catre organele fiscale competente a indeplinirii de catre operatorul economic a tuturor obligatiilor legale privind evidentierea, declararea si plata obligatiilor fiscale administrate de A.N.A.F.
(1 3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatia in care destinatarul inregistrat care prezinta risc fiscal ridicat inregistreaza obligatii fiscale restante administrate de A.N.A.F. cu mai mult de 5 zile fata de termenul legal de plata, garantia se extinde si asupra acestor obligatii de drept si fara nicio alta formalitate."
Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in vederea determinarii destinatarilor inregistrati care prezinta risc fiscal ridicat se stabilesc prin ordin comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Autoritatii Vamale Romane.
In cazul in care autoritatea competenta constata ca pe parcursul a 36 de luni consecutive de la data depunerii primei declaratii pe propria raspundere, operatorul economic nu a inregistrat obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de ANAF, pentru care s-a dispus executarea garantiei si a fost inceputa procedura de executare silita, operatorul economic se considera ca nu mai prezinta risc fiscal ridicat, potrivit art. 435 alin. 3.8) din Codul fiscal.
2. Reguli similare pentru distribuitorii si comerciantii angro fara depozitare
Operatorii economici implicati in distributia si comercializarea angro fara depozitare de bauturi alcoolice, tutun prelucrat si produse energetice vor avea obligatii similare.
Astfel, de la 1 februarie 2025:
- Acestia vor trebui sa depuna o declaratie pe propria raspundere privind cantitatile de produse accizabile pe care intentioneaza sa le elibereze pentru consum.
- Vor fi obligati sa constituie o garantie de 120% din valoarea accizelor aferente cantitatilor declarate, conform art. 435 alin. 3.2) din Codul fiscal.
De asemenea, masurile includ verificari suplimentare din partea autoritatilor fiscale si posibila extindere a garantiei asupra obligatiilor fiscale restante. Revocarea statutului de operator economic autorizat este o alta consecinta a nerespectarii acestor obligatii.
3. Termene clare pentru plata accizelor la autoconsumul de gaze naturale
Potrivit art. VII din OUG 138/2024, pentru entitatile care produc gaze naturale pentru uz propriu, ordonanta introduce reguli clare privind termenul de plata al accizelor. Astfel, acestea vor fi datorate pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc autoconsumul, conform art. 345 alin. 2) lit. a) din Codul fiscal.
Masura a intrat in vigoare de la 5 decembrie 2024.
Impactul si implementarea noilor reguli
Autoritatile fiscale vor notifica operatorii economici considerati cu risc fiscal ridicat pentru a aplica noile obligatii. De asemenea, vor fi elaborate norme metodologice pentru implementarea acestor prevederi.
Aceste schimbari legislative au ca obiectiv principal prevenirea pierderilor la bugetul de stat si cresterea conformarii fiscale. Operatorii economici vizati trebuie sa ia masuri pentru a respecta noile cerinte si pentru a evita sanctiunile.
Pentru informatii suplimentare, consultati textul integral al OUG 138/2024 sau contactati un consultant fiscal din PortalCodulFiscal.ro.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!