Modificari fiscale in saptamana 10-16 august 2020

17 Aug 2020
- O.U.G. nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca
Publicat in: M.Of. nr. 720 din 10.08.2020
Ce prevede: Ordonanta de Urgenta introduce o serie de masuri de sprijin pentru combaterea si limitarea efectelor crizei COVID-19 asupra sanatatii si economiei:
- in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea Starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca. Pe durata reducerii timpului de munca salariatii beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
a) masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;
b) reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii prevazute la alin. (1) sau, cel mult din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel putin 10% fata de luna similara din anul anterior.
In cazul organizatiilor neguvernamentale, precum si al angajatorilor din categoria reglementata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, diminuarea se raporteaza la veniturile realizate.
Indemnizatia reprezinta venit de natura salariala si este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii. Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Indemnizatia este suportata de angajator si se achita la data platii salariului aferent lunii respective, urmand a se deconta din bugetul asigurarilor pentru somaj dupa indeplinirea de catre angajator a obligatiilor declarative si de plata aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea. Procedura de decontare a sumelor, precum si perioada de aplicare a masurii urmeaza sa se stabileasca prin Hotarare a Guvernului.
- In cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea Starii de Urgenta/ alerta/ asediu, profesionistii, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, beneficiaza, la cerere, in baza declaratiei pe propria raspundere de o indemnizatie lunara de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
Durata efectiva de aplicare a masurii categoriile de profesionisti, precum si procedura de plata a indemnizatiei se stabilesc prin hotararea Guvernului. Prin exceptie, in anul 2020, beneficiaza de aceasta indemnizatie profesionistii si persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) din O.U.G. nr. 30/2020.
Plata indemnizatiei se realizeaza de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Pentru aceasta indemnizatie se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, in cotele prevazute in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit reglementarilor specifice, in cazul profesionistilor asigurati in sisteme proprii de asigurari sociale.
- Pentru zilierii care isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la art. 13 din Legea nr. 52/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, afectate de intreruperea sau restrangerea activitatii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2 pentru o perioada de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrari, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020, se acorda de la bugetul de stat o suma reprezentand 35% din remuneratia cuvenita zilei de munca.
Suma reprezinta venit de natura salariala pentru care se datoreaza impozit pe venit si contributie de asigurari sociale pentru care exista obligatia platii potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Pana la 31 decembrie 2020, dar nu mai mult de o perioada de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajatii care incheie contracte individuale de munca pe perioada determinata de pana la 3 luni, se asigura decontarea unei parti din salariul acordat acestora, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate in aceste locuri de munca, pentru o perioada de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, aferent perioadei lucrate.
- Pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, se acorda o singura data angajatorilor pentru fiecare telesalariat un sprijin financiar in valoare de 2.500 lei in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice necesare desfasurarii activitatii in regim de telemunca.
- O.M.E.E.M.A. nr. 2673/2020 pentru completarea Ordinului ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situatii de urgenta operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2
Publicat in: M.Of. nr. 730 din 12.08.2020
Ce prevede: Prelungirea perioadei de acordare a certificatelor de Situatii de urgenta. Astfel, in perioada 1 august-15 septembrie 2020, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri elibereaza Certificate de situatii de urgenta, la cerere, operatorilor economici a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19 in perioada Starii de urgenta.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre oug
13Apr2025
Reducere impozit OUG 153 din 2020
de
Irina Dumitrescu
valabil la 13 Apr 2025
Intrebare:
O societate, platitoare de impozit pe profit, a avut in primele trei trimestre 2024 un impozit pe profit de 15423 lei, iar in trimestrul 4/ 2024, impozitul s-a diminuat cu 2321 lei. Cum se aplica reducerea conform OUG 153/2020?
10Apr2025
Pierdere fiscala 2024. Impozit pe profit
de
Vera Constantin
valabil la 10 Apr 2025
Intrebare:
O societate comerciala fosta microintreprindere, a devenit platitoare de impozit pe profit in 2024.
La t3 2024 se plateste impozit 1800lei. La t4 2024, rezultat contabil negativ plus cheltuieli nedeductibile rezulta baza impozabila pozitiva si ramane impozit achitat in plus 1700lei.
In t1 2025 rezultat contabil pozitiv care-i si baza impozabila (nu sunt cheltuieli nedeductibile ori ...
10Apr2025
Impozitul pe constructii
de
Profeanu Laura
valabil la 10 Apr 2025
Intrebare:
Va rog sa-mi spuneti daca ANAF a definitivat declaratia privind impozitul pe constructii datorat in 2025 anf. Titlului X si ce numar are aceasta.
11Apr2025
Declarare beton in RO e-Transport
de
Gina Popescu
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare:
Suntem o societate de constructii care producem si livram beton si asfalt. Exista obligativitatea declararii in Sistemul RO e-Transport pentru betonul proaspat fabricat, in cazul livrarilor catre persoane fizice sau juridice. Dar in cazul transportului pentru asfaltul proaspat fabricat?
08Apr2025
Valoare marfa transportata declarata eronat in e-Transport
de
Elena Garofil
valabil la 08 Apr 2025
Intrebare:
La cererea codului UIT prin e-Transport, valoarea marfii am declarat-o eronat (1991 lei). Factura intracomunitara cu marfa a fost de 70.800 lei. La verificarea decontului precompletat (p300), am observat ca ei au preluat din e-Transport valoarea declarata eronat de 1991 lei. Nu am primit notificare la decont. Intrebarea: Cum se poate face corectia in acest caz? Sau e necesara aceasta corectie?
Ministerul Finantelor va putea cere oficial puncte de vedere de la CCF pe proiectele fiscale. Ce prevede proiectul de OUG
de
Profeanu Laura
31 Mar 2025
Un nou proiect de Ordonanta de Urgenta, aflat in dezbatere publica, introduce posibilitatea Ministerului Finantelor (MF) de a solicita puncte de vedere din partea Camerei Consultantilor Fiscali (CCF) pe marginea proiectelor de acte normative in domeniul fiscalitatii. Desi opiniile exprimate de CCF nu vor avea caracter obligatoriu, acest mecanism deschide calea unei cooperari institutionale mai ...
Vezi toate studiile de caz despre oug keyboard_double_arrow_right