Modificari iminente pentru impozitul pe constructii speciale: Guvernul pregateste modificari legislative

Guvernul Romaniei pregateste modificari importante pentru impozitul pe constructiile speciale, cunoscut sub denumirea de „taxa pe stalp”, cu scopul de a clarifica cadrul legal si de a adapta normele metodologice aplicabile. Modificarile sunt rezultatul unor consultari recente intre Ministerul Finantelor si reprezentantii mediului de afaceri, menite sa asigure o aplicare echitabila si coerenta a noilor reglementari.
Consultari cu mediul de afaceri si principalele directii de modificare
In ultimele saptamani, Ministerul Finantelor a organizat o serie de intalniri cu organizatiile din mediul privat si cu contribuabilii vizati direct de aceasta taxa, in special cei care administreaza sau utilizeaza constructii prin contracte de inchiriere sau concesiune. Consultarile au scos la iveala mai multe aspecte problematice, care necesita clarificari atat in Codul fiscal, cat si in normele metodologice.
- Stabilirea valorii de impozitare pentru constructiile speciale si corelarea acesteia cu impozitele locale pe cladiri;
- Regimul fiscal al lucrarilor de modernizare sau imbunatatire a constructiilor aflate in folosinta;
- Definirea clara a categoriilor de constructii supuse acestui impozit;
- Corelarea cu impozitele locale pentru evitarea dublei impuneri sau a discrepantelor fiscale intre contribuabili.
Necesitatea unei modificari legislative
In urma acestor intalniri, s-a conturat necesitatea unor modificari si completari legislative atat la nivel primar, prin modificarea Codului fiscal, cat si la nivel secundar, prin actualizarea normelor metodologice. Potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor, inainte de adoptarea oficiala a acestor modificari, va avea loc o dezbatere publica pentru a asigura transparenta si implicarea tuturor partilor interesate.
Impozitul pe constructiile speciale a fost reintrodus prin Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, dupa ce fusese eliminat in 2016. Desi reactivarea acestuia a fost stabilita prin OUG, implementarea efectiva depinde de elaborarea normelor metodologice si de eventuala corectare a cadrului legal existent. Normele sunt asteptate sa fie supuse dezbaterii publice in cursul lunii martie 2025.
Obligatiile declarative si termenul de aplicare
Chiar daca normele metodologice nu au fost inca finalizate, obligatiile declarative pentru contribuabili sunt deja stabilite. Persoanele juridice care datoreaza impozitul trebuie sa utilizeze formularele 100, 700, 010 si 013 pentru declararea obligatiilor fiscale aferente.
Indiferent de durata procesului de clarificare legislativa, este cert ca impozitul pe constructiile speciale este datorat incepand cu 1 ianuarie 2025. Ramane de vazut in ce masura modificarile si completarile propuse vor aduce claritate si echitate in aplicarea acestei obligatii fiscale.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!