Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare

27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o persoana impozabila poate deduce TVA pentru facturile emise pe numele salariatilor sai, aflati in deplasare in interesul serviciului, pentru transport sau cazare in hoteluri ori in alte unitati similare, daca sunt insotite de decontul de deplasare. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul personalului pus la dispozitie de o alta persoana impozabila sau pentru administratorii unei societati. Prin noua reglementare, aceasta facilitate va fi eliminata, facturile urmand sa fie emise direct pe numele firmei si incluse in sistemul e-Factura.
Potrivit notei de fundamentare, motivul emiterii actului normativ este: ”necesitatea eliminarii prevederilor referitoare la deducerea TVA de catre o persoana impozabila pentru facturile emise pe numele salariatilor sai, in vederea corelarii cu dispozitiile Codul fiscal, potrivit carora pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa detina o factura care sa contina denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor si codul de inregistrare in scopuri de TVA/codul de identificare fiscala al beneficiarului, cat si cu noul cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul RO e-Factura”.
Schimbari preconizate
”Se propune abrogarea prevederilor pct. 69 alin. (7) din Normele metodologice referitoare la deducerea TVA de catre o persoana impozabila pentru facturile emise pe numele salariatilor sai, avand in vedere dispozitiile art. 299 din Codul fiscal, potrivit carora pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, respectiv factura trebuie sa contina denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului. Dispozitiile actuale ale pct. 69 alin. (7) din norme care permiteau deducerea TVA pe baza facturilor emise pe numele salariatilor in anumite conditii nu mai pot fi mentinute in contextul noului cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul RO e-Factura”.
Implicatii pentru angajatori si salariati
Angajatorii vor trebui sa-si modifice procedurile interne, in sensul ca toate cheltuielile de deplasare sa fie facturate direct pe numele entitatii si nu pe numele angajatilor. Actualizarea procedurilor de contabilitate interna va trebui sa fie urmata si de o comunicare cu angajatii despre noile practici, intrucat salariatii trebuie sa fie constienti ca orice factura emisa pe numele lor, nu va mai fi valida pentru deduceri fiscale incepand cu 1 iulie 2024.
Adoptarea proiectului de HG este un pas necesar pentru aplicarea efectiva a acestor schimbari. Proiectul trebuie sa fie aprobat de Executiv si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.
Concluzii
Schimbarea legislatiei fiscale privind interzicerea deducerii TVA pe baza facturilor emise pe numele salariatilor, reflecta un pas major in modernizarea administrarii fiscale si adaptarea la tehnologiile digitale. Acest pas reafirma angajamentul autoritatilor de a simplifica si de a securiza procesele fiscale, oferind in acelasi timp un cadru mai transparent pentru afaceri.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre deducere tva
ATV pe firma?
de
Profeanu Laura
26 Mar 2025
Inspectiile fiscale desfasurate de ANAF in noiembrie 2024 aduc din nou in prim-plan tentatia unor contribuabili de a confunda bugetul firmei cu cel personal. Doua cazuri au atras atentia inspectorilor: ATV-uri, saune, ceasuri inteligente si chiar piese de mobilier achizitionate pe firma, toate fara vreo legatura cu activitatea economica declarata.
Cazul 1: Constructori de drumuri… ...
Mar282025
Utilaje achizitionate in leasing financiar. Aspecte fiscale
de
Ionut Jinga
valabil la 28 Mar 2025
Intrebare:
Pentru o societate platitoare de TVA si impozit pe profit, va rog sa imi specificati cota de deductibiliate in cazul leasingului financiar pentru utilaje folosite exclusiv in activitatea economica. Ratele de leasing sunt considerate deductibile integral din punct de vedere a TVA-ului si a impozitului pe profit? Multumesc anticipat.
Mar202025
Regimul TVA al achizitiilor efectuate atat pentru activitate taxabila, cat si pentru activitate scutita
de
Alexandru Palaghia
valabil la 20 Mar 2025
Intrebare:
O societate comerciala platitoare de tva si de impozit microintreprindere care are obiect de activitate CAEN 1413 - Fabricarea altor articole de imbracaminte, va realiza si activitate cod CAEN 8730 - un camin de batrani.
Conform art 292 alin 1 aceasta activitate este scutita de tva, deci vom emite facturi/bonuri fiscale fara tva.
Societatea realizeaza achizitii cu tva pentru ambele coduri ...
Mar182025
Persoana fizica, achizitie autovehicul de la o companie din Germania, regim TVA
de
Elena Garofil
valabil la 18 Mar 2025
Intrebare:
Sunt PF cu cod valid de TVA pentru venituri din drepturi autor ce au depasit plafonul de scutire. Lunar declar si platesc 19% aplicata la valoarea facturata catre o PJ cu care am inchieiat contract de drepturi de autor. Intrebare: daca doresc sa achizitonez o masina noua din Germania, beneficiez de taxare inversa si nu trebuie sa achit TVA-ul in Romania? Inteleg ca furnizorul imi va factura ...
Mar172025
Servicii reparatii auto decontata de firma de asigurari
de
Vera Constantin
valabil la 17 Mar 2025
Intrebare:
Societatea noastra executa servicii de reparatii auto, iar in cazul deschiderii unui dosar de dauna, factura in original este trimisa societatii de asigurari, care ne plateste valoarea totala a facturii, inclusiv TVA. Incepand cu luna ianuarie 2024, conform prevederilor O.U.G. 120/2021, suntem obligati sa transmitem in sistemul RO e-Factura in SPV catre beneficiarii - proprietari ai ...
Mar152025
Deducere TVA in Romania din D.V.I. intocmita pe numele importatorului din stat membru
de
Amelia Dumitras
valabil la 15 Mar 2025
Intrebare:
Firma din Belgia are un sediu permanent desemnat in Romania. Acest sediu permanent nu este infiintat la ONRC are doar CIF de la ANAF.
S-a efectuat un import din Malaezia. Factura a fost emisa pe codul fiscal de Romania, al sediului permanent, insa declaratia vamala este intocmita pe codul fiscal de Belgia al firmei mama.
Nu s-a putut obtine cod Eori pentru sediul permanent din Romania ...
Vezi toate studiile de caz despre deducere tva keyboard_double_arrow_right