Modificari in domeniul taxarii serviciilor electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune
23 Apr 2019
Prin Legea nr. 60/2019 publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din data de 17.04.2019 au fost aduse modificari regimului TVA aplicabil serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune si serviciilor furnizate pe cale electronica prestate catre persoane neimpozabile.
Astfel, se modifica regulile de stabilire a locului prestarii din punctul de vedere al taxei pe valoare adaugata, pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre U.E., sub plafonul de 10.000 euro/46.337 lei. Ca urmare a acestor modificari, pentru serviciile furnizate pe cale electronica, serviciile de telecomunicatii si serviciile de radiodifuziune si televiziune se aplica urmatoarele reguli de stabilire a locului prestarii:
- Regula generala este prevazuta la art. 278 alin. (3) din Codul fiscal conform careia locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
- Art. 278 alin. (5) lit. h): conform careia locul acestor servicii este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
- Art. 278 alin. (8) – introdus prin Legea nr. 60/2019 care stabileste ca prevederile alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a);
c) valoarea totala, fara TVA, a prestarilor mentionate la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.
Asadar, pentru serviciile furnizate pe cale electronica, serviciile de telecomunicatii si serviciile de radiodifuziune si televiziune prestate de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, catre persoane neimpozabile, regimul TVA va fi:
- serviciile prestate catre persoane neimpozabile care isi au domiciliul sau resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei sunt impozabile in Romania.
- serviciile prestate catre persoane neimpozabile care isi au domiciliul sau resedinta obisnuita in afara Uniunii Europene nu sunt impozabile in Romania intrucat au locul prestarii in afara Romaniei – acolo unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
- serviciile prestate catre persoane neimpozabile care isi au domiciliul sau resedinta obisnuita in Uniunea Europeana, in alt stat decat Romania au locul prestarii in Romania, iar prestatorul va colecta TVA in Romania pana la atingerea plafonului de 10.000 euro/ 46.337 lei din aceste prestari catre persoane neimpozabile care sunt stabilite in orice stat membru, altul decat Romania. Dupa depasirea acestui plafon in cursul unui an calendaristic, de la momentul respectiv se aplica exceptia de la art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, iar locul prestarii se considera a fi in statul in care beneficiarul este stabilit, astfel ca TVA nu se mai datoreaza in Romania, ci in statul membru in care este stabilit beneficiarul. Dupa aceasta data societatea poate utiliza regimul special reglementat la art. 315 din Codul fiscal. Aplicarea acestui regim nu este obligatorie, insa acesta ii va permite societatii din Romania sa presteze serviciile pe cale electronica in interiorul Uniunii Europene fara sa trebuiasca sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare dintre statele membre in care le presteaza. Societatea poate opta sa aplice acest regim special si pana la atingerea plafonului de 10.000 euro/ 46.337 lei insa aceasta optiune se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre noutati fiscale
Proiect de OUG. Masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA
de
Profeanu Laura
21 Iun 2024
Guvernul a adoptat vineri principalele reguli pentru implementarea deconturilor precompletate de TVA, incepand cu luna august 2024, acestea fiind incluse intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG). Documentul extinde sursele de informatii pe care se bazeaza deconturile precompletate si detaliaza modul in care sunt gestionate situatiile in care apar diferente intre forma precompletata de ...
Iun212024
Decontul precompletat RO e-TVA. Diferente semnificative
de
Profeanu Laura
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Proiect RO e-TVA. Va rog sa ne dati cateva exemple practice pentru a intelege corect: Conditiile cumulative de minim 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila, cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA. Multumesc.
Iun212024
Ro e-Factura din iulie 2024
de
Vera Constantin
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Va rugam sa ne prezentati modificarile e-factura incepand cu data de 01.07.2024 in ce priveste modificarea termenului de trimitere, temei legal, termen si in ce priveste facturile de achizitie document justificativ contabilitate, amenzi. Va multumim!
Dosarul preturilor de transfer pentru marii contribuabili: Termen 25 iunie 2024
de
Profeanu Laura
17 Iun 2024
In acest an, marii contribuabili trebuie sa finalizeze dosarul preturilor de transfer pana la data de 25 iunie 2024.
Intrucat OUG nr. 153/2020 a stabilit termenul pentru declararea si plata impozitului pe profitul aferent anului 2023, pentru 25 iunie 2024, acesta este si termenul pentru intocmirea dosarului preturilor de transfer pentru marii contribuabili, conform normelor stabilite de ANAF ...
Clarificari recente de la CJUE privind sediile fixe
de
Profeanu Laura
15 Iun 2024
Deciziile autoritatilor fiscale din Romania privind impunerea TVA pentru existenta de sedii fixe au fost recent subiectul unei hotarari importante de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). In speta Adient C-533/22, CJUE a oferit clarificari esentiale, invalidand abordarile generalizate ale ANAF care nu gasesc sustinere in legislatia de TVA europeana.
Contextul spetei
La baza ...
Majorarea deducerii personale de baza de la 1 iulie 2024
de
Profeanu Laura
14 Iun 2024
Incepand cu 1 iulie 2024, angajatii din Romania vor beneficia de o majorare a deducerii personale de baza, o modificare direct corelata cu cresterea salariului minim brut pe tara. Deducerea personala este suma scutita de la impozitare, destinata a micsora sarcina fiscala a angajatilor, in special a celor cu venituri modeste.
Conform art. 77 din Codul fiscal, deducerea personala de baza este ...
Vezi toate studiile de caz despre noutati fiscale keyboard_double_arrow_right