Modificari in gestionarea fondului pentru mediu si Sistemului de Garantie-Returnare
Incepand cu data de 30 decembrie 2024, a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 154/2024, care aduce schimbari importante legislatiei privind Fondul pentru Mediu, cu scopul de a optimiza Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) pentru ambalaje si de a alinia reglementarile nationale la cerintele europene in domeniul gestionarii deseurilor.
Principalele modificari
Amanarea contributiilor pentru anul 2024
a) 65% sticla, 65% plastic, 65% metal pentru anul 2024;
b) 75% sticla, 80% plastic, 80% metal pentru anul 2025;
c) 85% sticla, 90% plastic, 90% metal incepand cu anul 2026.
Conform OUG 154/2024 (care a modificat OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu) operatorii economici care introduc pe piata produse ambalate in ambalaje nereutilizabile, beneficiaza de scutirea de la plata contributiilor aferente obiectivelor de returnare pentru anul 2024.
In acest sens, la art. 9 alin. (1) lit. z), dupa punctul 3, s-a introdus punctul 4, cu urmatorul cuprins:
"4. fara a aduce atingere obligatiilor de realizare a obiectivelor minime anuale de returnare a ambalajelor SGR, prevazute la art. 4 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1.074/2021, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile prevazute la pct. 1 si 2 nu se datoreaza pentru perioada de implementare cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a anului 2024”;
Masura ofera administratorului SGR timpul necesar pentru consolidarea sistemului, fara a afecta obligatiile legale de realizare a obiectivelor minime de returnare.
Obligatii declarative suplimentare
Administratorul sistemului de garantie-returnare este obligat sa declare semestrial catre Administratia Fondului pentru Mediu, pana la data de 25 a lunii urmatoare semestrului de raportare, cantitatile de ambalaje, respectiv cantitatile de deseuri de ambalaje valorificate in numele producatorilor cu care are contract in vederea indeplinirii obligatiilor prevazute de Hotararea Guvernului nr. 1.074/2021, conform art. 10) alin. 15) din OUG 196/2005.
Programe de investitii pentru perioada 2025-2029
in cazul neindeplinirii obiectivelor minime anuale de returnare a ambalajelor SGR, pentru anul 2024 (65% sticla, 65% plastic, 65% metal) administratorul SGR depune, pana la data de 31 ianuarie 2025, la autoritatea competenta pentru protectia mediului, programul prioritar de investitii multianual pentru perioada 2025-2029, cu un buget anual de cel putin 70 milioane lei, pana la concurenta valorii investitiilor de 350 milioane lei, destinat cresterii eficientei sistemului de garantie-returnare, conform art. 9 alin. (1) litera z), punctul 5 din OUG 196/2005.
Autoritate sporita pentru AFM
Administratia Fondului pentru Mediu primeste un rol extins in avizarea si gestionarea proiectelor pentru protectia mediului, inclusiv inchidere si ecologizare de depozite de deseuri, precum si in finantarea retelelor de transport si distributie a gazelor naturale.
Clarificari privind finantarile
Fondurile pentru dezvoltarea retelelor de transport al gazelor naturale, care reduc emisiile de gaze cu efect de sera, vor fi limitate la proiecte de modernizare sau extindere, cu scopul de a pregati aceste retele pentru gaze cu emisii reduse de carbon.
In acest sens, art. 13, alin. 5 13 din OUG 196/2005, s-a modificat si are urmatorul cuprins:
"In cadrul proiectelor si programelor pentru protectia mediului (extinderea si schimbarea destinatiei, conversia sau modernizarea retelelor de transport si distributie a gazelor, cu conditia ca aceste investitii sa pregateasca retelele pentru adaugarea in sistem si a gazelor cu emisii reduse de carbon), categoriile de cheltuieli aprobate anterior incheierii contractelor de finantare cu Administratia Fondului pentru Mediu pentru a fi finantate prin Programul operational Infrastructura mare (POIM) 2014-2020, in cadrul Axei prioritare 8 … obiectivul specific 8.2 …, aferente investitiilor/lucrarilor, prestarilor de servicii, achizitiilor de bunuri contractate si/sau achizitionate, dupa caz, efectuate de unitatile administrativ-teritoriale si asociatiile de dezvoltare intercomunitara, in baza contractelor de finantare incheiate cu autoritatea de management, se pot deconta din veniturile Fondului pentru mediu …. cu conditia ca respectivele cheltuieli sa nu fi fost rambursate partial/integral din fonduri europene, prin alte programe nationale sustinute din fonduri publice ori din ajutoare de stat/de minimis."
Impactul asupra operatorilor economici
Ordonanta ofera o perioada de tranzitie pentru consolidarea SGR, permitand operatorilor sa-si imbunatateasca infrastructura si sa evite consecintele financiare ale neindeplinirii obiectivelor pentru anul 2024. In acelasi timp, masurile legislative subliniaza importanta atingerii obiectivelor de mediu si sprijina proiectele care contribuie la tranzitia catre o economie circulara.
Initiativa arata angajamentul Romaniei fata de protectia mediului si respectarea angajamentelor europene. Operatorii economici sunt incurajati sa urmareasca cu atentie noile reglementari pentru a se conforma cerintelor legale si pentru a contribui la succesul acestui sistem inovator.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!