Modificari la impozitul suplimentar pe cifra de afaceri (ICAS) pentru sectoarele petrol si gaze naturale aduse de OG 3/2025
Guvernul Romaniei a corectat regimul fiscal al impozitului suplimentar pe cifra de afaceri (ICAS), specific sectoarelor petrol si gaze naturale, prin Ordonanta Guvernului nr. 3/2025, in vigoare de la 03 februarie 2025. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 92 din 31 ianuarie 2025 si introduce mai multe clarificari si modificari la art. 46 indice 2 din Codul fiscal, aplicabile din anul fiscal 2025.
Principalele modificari aduse de OG 3/2025
1. Clarificarea categoriilor de contribuabili exceptati de la ICAS
4671 - Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate
4681 - Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate
4730 - Comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate
4730 - Comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule
si a caror activitate principala desfasurata corespunde altor coduri CAEN decat celor prevazute la alin. (1 indice 2) nu datoreaza impozit specific pe cifra de afaceri incepand cu trimestrul in care obtin aceste venituri.
Aceste prevederi nu se aplica in cazul in care acesti contribuabili desfasoara ca activitati secundare si alte activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la alin. (1 indice 2) decat cele mentionate mai sus:
2. Codurile CAEN in sectoarele petrol si gaze naturale
Potrivit art. 46 indice 2) alin. 1 indice 2) din Codul fiscal, codurile CAEN corespunzatoare activitatilor, principale sau secundare, desfasurate in sectoarele petrol si gaze naturale sunt urmatoarele:
- 0610 - Extractia petrolului brut;
- 0620 - Extractia gazelor naturale;
- 0910 - Activitati de servicii anexe extractiei petrolului brut si gazelor naturale;
- 1920 - Fabricarea produselor obtinute prin rafinarea petrolului;
- 3522 - Distributia combustibililor gazosi, prin conducte;
- 3523 - Comercializarea combustibililor gazosi, prin conducte;
- 4671 - Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate, respectiv 4681 - Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate, dupa caz;
- 4730 - Comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, respectiv Comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, dupa caz;
- 4950 - Transporturi prin conducte.
Asadar, spre deosebire de reglementarile anterioare, OG 3/2025 include direct in Codul fiscal codurile CAEN ale contribuabililor supusi ICAS, eliminand necesitatea definirii acestora prin ordin al Ministerului Finantelor.
3. Cine datoreaza ICAS?
Persoanele juridice romane sau persoanele juridice straine care in mod individual sau intr-o forma de asociere livreaza bunuri, presteaza servicii pe teritoriul Romaniei sau livreaza bunuri de pe teritoriul Romaniei, care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale, corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la alin. (1 indice 2) datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri.
4. Extinderea aplicabilitatii ICAS pentru firmele straine
OG 3/2025 introduce reguli noi privind impozitarea firmelor straine care desfasoara activitati in domeniile petrol si gaze naturale, chiar daca acestea nu au un sediu permanent in Romania. Acestea vor avea obligatia de a declara si plati ICAS pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei, sau de pe teritoriul Romaniei, conform art. 46 indice 2 alin. 1 indice 1) din Codul fiscal:
Persoanele juridice straine care in mod individual sau intr-o forma de asociere livreaza bunuri, presteaza servicii pe teritoriul Romaniei sau livreaza bunuri de pe teritoriul Romaniei, desfasurand activitati in sectoarele petrol si gaze naturale, care nu au inregistrat un sediu permanent in Romania, datoreaza ICAS.
In acest caz, indicatorul VT (venituri totale) reprezinta veniturile realizate din livrarile/prestarile de servicii pe teritoriul Romaniei, respectiv din livrarile de pe teritoriul Romaniei corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la alin. (1 indice 2), stabilite pe baza valorii inscrise in declaratia vamala sau in documentele care atesta livrarile intracomunitare. Livrarea de pe teritoriul Romaniei inseamna orice operatiune care presupune scoaterea bunurilor de pe teritoriul Romaniei.
5. Garantii
Pentru a preveni riscul neplatii ICAS, firmele straine care desfasoara activitati in aceste sectoare, dar nu si-au inregistrat un sediu permanent in Romania, trebuie sa constituie o garantie de 1 milion euro, stabilit la cursul comunicat de BNR la data constituirii garantiei, conform art. 46 indice 2 alin. 16) din Codul fiscal.
6. Reguli pentru noii contribuabili
OG 3/2025 stabileste ca firmele nou-infiintate sau cele care incep sa desfasoare activitati incluse in ICAS incep sa datoreze acest impozit din trimestrul inceperii activitatii. Similar, firmele care inchid activitatile respective in timpul anului fiscal nu mai datoreaza impozitul incepand cu trimestrul urmator.
Concluzie
OG 3/2025 vine cu clarificari necesare pentru aplicarea corecta a ICAS, eliminand extinderea artificiala a obligatiilor fiscale asupra contribuabililor care nu desfasoara activitati specifice sectoarelor vizate. Totodata, se introduc reguli stricte pentru firmele straine active in domeniul petrol si gaze naturale, ceea ce va asigura o aplicare echitabila a impozitului suplimentar. Noile reglementari vor avea un impact direct asupra firmelor din acest sector incepand cu anul fiscal 2025.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!