Modificari recente in Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal cu impact asupra TVA si Accizelor
31 Mai 2024
Recent, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea nr. 571/2024, publicata in Monitorul Oficial nr. 504 din 30 mai 2024, care introduce modificari in Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Aceste modificari vizeaza in principal reglementarile privind taxa pe valoare adaugata (TVA) si accizele, reflectand o adaptare la recomandarile Comitetului TVA din cadrul Comisiei Europene si alinierea la legislatia europeana.
1. Modificari in aplicarea TVA in Zonele Maritime
Un aspect notabil al noii reglementari este eliminarea aplicabilitatii TVA in zona contigua si in zona economica exclusiva a Romaniei. Pana acum, aceste zone erau considerate parte din teritoriul Romaniei in ceea ce priveste TVA pentru activitatile legate de explorarea si exploatarea zacamintelor minerale naturale.
Zona contigua a Romaniei reprezinta o portiune de mare care se extinde dincolo de marea teritoriala a Romaniei pana la o distanta de 24 de mile marine de la linia de baza, de unde se masoara latimea marii teritoriale. Aceasta zona permite Romaniei sa exercite un control limitat in scopuri de securitate si de aplicare a legilor vamale, fiscale, de imigratie sau de sanatate publica.
In termeni juridici, zona contigua nu este considerata parte a teritoriului national, dar confera statului dreptul de a supraveghea si de a interveni pentru prevenirea si pedepsirea incalcarilor legislatiei sale in materiile enumerate, comise in marea sa teritoriala sau, in anumite cazuri, pe teritoriul propriu. Aceasta zona este reglementata atat de legea nationala a Romaniei, cat si de Conventia Natiunilor Unite asupra Dreptului Marii, la care Romania este parte.
Noua interpretare, sustinuta de Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2019/1131, exclude aceste zone din teritoriul vamal al Uniunii, influentand astfel tratamentul fiscal si vamal al operatiunilor desfasurate aici. Modificarea adoptata este un pas important pentru clarificarea statutului fiscal al activitatilor desfasurate in aceste zone, avand implicatii directe asupra operatorilor economici si autoritatilor fiscale si vamale.
2. Reglementari noi pentru produsele cu Nicotina Non-tutun
In contextul accizelor, modificarile aduc in sfera produselor supuse acestor taxe si produsele cu nicotina, care nu contin tutun, destinate consumului pe cale orala. Modificarea include produsele prezentate sub forma de pulbere sau particule, ambalate in portii in pliculete. Aceasta categorie de produse, anterior nesupusa accizelor, necesita acum autorizarea operatorilor economici la autoritatea vamala teritoriala, fiind asltfel in concordanta cu recentele modificari legislative, care incearca sa reglementeze noi forme de consum de nicotina, reflectand preocuparile de sanatate publica si necesitatea unei monitorizari fiscale adecvate.
Potrivit Art. 439 din Codul fiscal, accizele nearmonizate sunt venituri datorate la bugetul statului, ca taxe speciale percepute asupra urmatoarelor produse cu potential de risc redus:
a) produse care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere, cu incadrarea tarifara NC 2404 11 00, inclusiv cele continute in rezerve livrate impreuna cu tigari electronice si alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
b) lichide cu sau fara nicotina, destinate inhalarii fara ardere, cu incadrarea tarifara NC 2404 12 00, 2404 19 90, inclusiv cele continute in rezerve livrate impreuna cu tigari electronice si alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
c) produse destinate inhalarii fara ardere, care contin inlocuitori de tutun, cu sau fara nicotina, cu incadrarea tarifara NC 2404 12 00, 2404 19 10, inclusiv cele continute in rezerve livrate impreuna cu tigari electronice si alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
d) bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este cuprins intre 5 g-8 g/100 ml;
e) bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este peste 8 g/100 ml.
f) produse cu nicotina, care nu contin tutun, destinate consumului pe cale orala, prezentate sub forma de pulbere sau particule sau in orice combinatie a formelor respective, comercializate in portii ambalate in pliculete, cu incadrarea tarifara NC 2404 91 90; (la data de 01/06/2024, aceasta litera f) va fi introdusa prin OUG nr. 43 din 2024).
Modificarile aduse de HG nr. 571/2024 reflecta un efort continuu de adaptare a legislatiei fiscale romanesti la normele si directivele europene. Prin clarificarea aplicabilitatii TVA in zonele maritime si ajustarea categoriilor de produse supuse accizelor, Romania raspunde la dinamica schimbarilor economico-legislative si la necesitatile de conformare la nivelul UE.
In plus, schimbarile sunt esentiale pentru asigurarea unui cadru fiscal eficient, care sa faciliteze operatiunile economice, sa protejeze interesele fiscale si sa sprijine politicile de sanatate publica prin reglementari adecvate. Operatorii economici trebuie sa cunoasca aceste modificari si sa se pregateasca corespunzator pentru a raspunde noilor cerinte.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre noutati fiscale
Proiect de OUG. Masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA
de
Profeanu Laura
21 Iun 2024
Guvernul a adoptat vineri principalele reguli pentru implementarea deconturilor precompletate de TVA, incepand cu luna august 2024, acestea fiind incluse intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG). Documentul extinde sursele de informatii pe care se bazeaza deconturile precompletate si detaliaza modul in care sunt gestionate situatiile in care apar diferente intre forma precompletata de ...
Iun212024
Decontul precompletat RO e-TVA. Diferente semnificative
de
Profeanu Laura
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Proiect RO e-TVA. Va rog sa ne dati cateva exemple practice pentru a intelege corect: Conditiile cumulative de minim 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila, cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA. Multumesc.
Iun212024
Ro e-Factura din iulie 2024
de
Vera Constantin
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Va rugam sa ne prezentati modificarile e-factura incepand cu data de 01.07.2024 in ce priveste modificarea termenului de trimitere, temei legal, termen si in ce priveste facturile de achizitie document justificativ contabilitate, amenzi. Va multumim!
Dosarul preturilor de transfer pentru marii contribuabili: Termen 25 iunie 2024
de
Profeanu Laura
17 Iun 2024
In acest an, marii contribuabili trebuie sa finalizeze dosarul preturilor de transfer pana la data de 25 iunie 2024.
Intrucat OUG nr. 153/2020 a stabilit termenul pentru declararea si plata impozitului pe profitul aferent anului 2023, pentru 25 iunie 2024, acesta este si termenul pentru intocmirea dosarului preturilor de transfer pentru marii contribuabili, conform normelor stabilite de ANAF ...
Clarificari recente de la CJUE privind sediile fixe
de
Profeanu Laura
15 Iun 2024
Deciziile autoritatilor fiscale din Romania privind impunerea TVA pentru existenta de sedii fixe au fost recent subiectul unei hotarari importante de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). In speta Adient C-533/22, CJUE a oferit clarificari esentiale, invalidand abordarile generalizate ale ANAF care nu gasesc sustinere in legislatia de TVA europeana.
Contextul spetei
La baza ...
Majorarea deducerii personale de baza de la 1 iulie 2024
de
Profeanu Laura
14 Iun 2024
Incepand cu 1 iulie 2024, angajatii din Romania vor beneficia de o majorare a deducerii personale de baza, o modificare direct corelata cu cresterea salariului minim brut pe tara. Deducerea personala este suma scutita de la impozitare, destinata a micsora sarcina fiscala a angajatilor, in special a celor cu venituri modeste.
Conform art. 77 din Codul fiscal, deducerea personala de baza este ...
Vezi toate studiile de caz despre noutati fiscale keyboard_double_arrow_right