Monitorizarea destinatarilor inregistrati cu risc fiscal ridicat

Incepand cu 26 martie 2025, a intrat in vigoare Ordinul nr. 418/1.206/2025, emis de ANAF si Autoritatea Vamala Romana, care instituie un set riguros de masuri de monitorizare si control aplicabile destinatarilor inregistrati ce prezinta risc fiscal ridicat. Actul normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 262/2025, urmareste prevenirea evaziunii fiscale in domeniul produselor accizabile.
Operatorii vizati
Destinatarii inregistrati care intentioneaza sa primeasca produse accizabile (precum produse energetice, alcool, tutun) si sunt considerati cu risc fiscal ridicat, in baza art. 375 alin. (1 indice 1) din Codul fiscal, sunt supusi unui regim special de autorizare si monitorizare, astfel:
1. Constituirea garantiei – etapa cea mai importanta
Pentru a putea achizitiona produse accizabile, acesti operatori trebuie:
- Sa depuna o declaratie pe propria raspundere la autoritatea vamala teritoriala;
- Sa constituie o garantie financiara, stabilita prin decizie in termen de 5 zile lucratoare;
- Sa primeasca confirmarea ca pot achizitiona produsele in regim suspensiv de accize.
Daca garantia nu este constituita sau este insuficienta, autoritatea comunica in scris interdictia de a receptiona produsele declarate.
Daca urmeaza o noua achizitie, este necesara o noua declaratie si o noua garantie, calculata la 120% din accizele aferente cantitatilor ce urmeaza a fi primite.
2. Obligatii stricte la receptie si livrare
Destinatarii inregistrati cu risc fiscal ridicat:
- Trebuie sa notifice autoritatea vamala despre data receptiei produselor accizabile;
- Sunt obligati sa transmita dovada platii anticipate a accizelor, pentru fiecare livrare.
Autoritatea vamala colaboreaza cu Trezoreria Statului pentru a confirma incasarea sumelor - in lipsa confirmarii, se considera ca a avut loc o livrare ilegala, iar comercializarea produselor este interzisa.
3. Verificari lunare din partea ANAF
Directia generala antifrauda fiscala din cadrul ANAF, verifica, in maximum 15 zile lucratoare de la fiecare termen declarativ, daca operatorii si-au indeplinit corect obligatiile fiscale (inregistrare, declarare, plata accize). In caz de diferente intre accizele declarate/platite si cele datorate, se aplica sanctiuni potrivit Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.
4. Raportari lunare obligatorii
Pana la data de 5 a fiecarei luni, operatorii vizati trebuie sa transmita catre Autoritatea vamala teritoriala si la ANAF – Directia generala antifrauda fiscala (structura centrala):
- Situatia achizitiilor lunii anterioare;
- Situatia livrarilor lunii anterioare.
5. Supraveghere prin sistemul EMCS-RO-Riscuri
Pentru destinatarii inregistrati cu risc fiscal ridicat vor fi introduse masuri de supraveghere in sistemul EMCS-RO-Riscuri (aplicatie nationala de control al miscarii produselor accizabile) pentru a urmari traseul produselor accizabile.
Concluzie
Ordinul nr. 418/1.206/2025 aduce o abordare proactiva si stricta in prevenirea pierderilor bugetare din domeniul accizelor. Destinatarii inregistrati trebuie sa fie pregatiti sa constituie garantii suficiente si la timp, sa respecte toate termenele de notificare si raportare si sa evite orice abatere care ar putea duce la blocarea activitatii.
Recomandam consultarea periodica a Codului fiscal si a legislatiei secundare, precum si colaborarea cu specialisti fiscali pentru conformare deplina.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!