Noi conditii pentru scutirea programatorilor de la plata impozitului pe venit
26 Iun 2017
In Monitorul Oficial nr. 468 din data de 22 iunie 2017a fost publicat un nou Ordin al ministrul comunicatiilor si societatii informationale, ministrul educatiei nationale, ministrul muncii si justitiei sociale si ministrul finantelor publice cu privire la scutirea de la plata impozitului pe venit pentru activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Potrivit Codului fiscal persoanele fizice sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. Incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator se face prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, al ministrului pentru societatea informationala, al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice si al ministrului finantelor publice.
Beneficiaza de scutire salariatii cetateni romani si cetateni statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene ale caror diplome sunt echivalate, prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei Nationale, cu diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau cu diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta. Nu beneficiaza de scutire salariatii cetateni ai statelor din afara UE.
Obiectul de activitate al angajatorului trebuie sa includa crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209).
De asemenea, urmatoarele conditii trebuie sa fie indeplinite:
- angajatii beneficiari de scutire trebuie sa fie incadrati intr-unul din urmatoarele posturi: administrator de baze de date, analist, inginer de sistem in informatica, Inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic;
- postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
- detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
- angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Noul Ordin reintroduce conditia ca anagajatorul sa realizeze un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit. Aceasta conditie fusese eliminata prin Ordinul nr. 872/5.932/2.284/2.903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator publicat in Monitorul Oficial nr. 22 din 9 ianuarie 2017.
Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului in vederea controlului. Angajatorul va intocmi separat statul de plata pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit constituie responsabilitatea angajatorului.
Scutirea de impozit pe venit se aplica lunar numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire, si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre scutire
Nov222024
Vanzare apartament
de
Gina Popescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
O firma a achizitionat 2 apartamente noi (cu taxare inversa), unul in 2023 si unul in 2024, in scopul revanzarii, pana in prezent nu au fost vandute doar inchiriate ocazional, daca le vinde catre o persoana juridica le poate vinde tot cu taxare inversa avand in vedere ca se incadreaza in prevederile legale potrivit carora un apartament este considerat nou, dar in cazul persoanei fizice ce cota ...
Nov212024
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
de
Profeanu Laura
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se ...
Nov222024
Impunere venituri din dividende persoana juridica Franta
de
Elena Ionescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Suntem o companie romaneasca (societate pe actiuni) parte a unui grup multinational cu sediul in Franta. Avem doi actionari - doua societati, una din Franta cu 99.5% din actiuni, celalalta din Romania cu 0.5% din actiuni. Dorim sa oferim dividende din rezultatele reportate al anilor anteriori. Ce implicatii din punct de vedere al taxelor exista? Impozit pe dividende, witholding tax?
Nov192024
Pro rata si ajustarea TVA
de
Profeanu Laura
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
Societate platitoare de TVA, cumpara in regim de scutire de tva un imobil compus din cladire teren in cota indiviza (an 2024).
Destinatia acestui spatiu va fi dupa cum urmeaza:
- activitati administative/birouri/etc in sfera tva (legate de activitatea de comert - activitatea principala pe care o desfasura inainte de achizite imobil)
- inchiriere partiala cu tva catre persoane juridice ...
Nov192024
Dividende platite in natura
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
Un SRL-X este unic actionar, de aproximativ 1 an jumatate, la o societateY platitoare de impozit profit si tva. Doreste sa primeasca dividendele cuvenite si repartizate conform AGA, in natura, constand in 3 cladiri (birouri si depozite) si terenurile aferente, aflate in patrimoniul societatii Y. Se poate face acest lucru? Ce documente trebuie intocmite pentru transferul de proprietate al ...
Nov182024
Vanzare in Republica Moldova
de
Gina Popescu
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
Vanzare din magazin motor catre o firma din Republica Moldova, facturat pe cod de Moldova, trebuie cod de TVA intracomunitar?
Vezi toate studiile de caz despre scutire keyboard_double_arrow_right