Noi conditii stricte pentru indemnizatia pentru titlul stiintific de doctor: OUG 115/2023 impune standarde riguroase pentru angajat si angajator
22 Ian 2024
Ordonanta de Urgenta nr. 115/2023 a adus modificari substantiale in politica de salarizare a personalului cu titlul stiintific de doctor in Romania. Aceste schimbari sunt parte a unui set de masuri gandite sa optimizeze cheltuielile bugetare si sa consolideze fiscal sectorul public.
Noile conditii impuse
Anterior, personalul care detinea titlul stiintific de doctor, beneficia de o indemnizatie lunara, conditionata de desfasurarea activitatii in domeniul specific titlului. OUG 115/2023 introduce conditii suplimentare, adaugand astfel un nou nivel de rigurozitate: este necesar ca in fisa postului sa fie specificate atributii obiective si cuantificabile, care sa permita o verificare lunara (nu trimestriala sau anuala) a modului in care activitatea detinatorului de titlu aduce plusvaloare in mod concret.
In acest sens, Art. XXXVIII din OUG nr. 115/2023, a modificat alineatul 1 al articolului 14 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice:
Art. 14. - Drepturi salariale pentru detinerea titlului stiintific de doctor
(1) Personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care se acorda lunar numai daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul si daca are prevazute in fisa postului un set de atributii obiective si cuantificabile care sa permita verificarea lunara a modului in care activitatea acestuia este valorificata in mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor prevazuta la art. 25.
Art. 25. - Limitarea sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor si a altor drepturi
(1) Suma sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor, inclusiv cele pentru hrana si vacanta, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, a soldelor de functie/salariilor de functie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a soldelor de comanda/salariilor de comanda, a indemnizatiilor de incadrare si a indemnizatiilor lunare, dupa caz.
Obligatii pentru autoritati si institutii
Conform OUG 115/2023, toate autoritatile si institutiile publice au o perioada de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, pentru a modifica fisele de post ale detinatorilor de titlu stiintific de doctor. Prin impunerea acestor criterii riguroase, se urmareste valorificarea reala a expertizei stiintifice in domeniul public.
Reglementari pentru cumulul de functii
Pentru situatiile de cumul de functii, indemnizatia pentru titlul stiintific de doctor se va acorda, la cerere, doar de catre angajatorul unde beneficiarul are functia de baza declarata. Aceasta este o masura importanta pentru a asigura corectitudinea si echitatea in sistemul de salarizare.
Concluzii
Aceasta modificare legislativa reprezinta un pas important in directia eficientizarii cheltuielilor bugetare si a valorificarii reale a competentelor stiintifice in sectorul public. Introducerea unor criterii obiective si evaluabile pentru acordarea indemnizatiei pentru titlul stiintific de doctor (in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata) va asigura o mai buna aliniere a activitatilor stiintifice, cu nevoile si obiectivele institutiilor si autoritatilor publice. Cu toate acestea, schimbarea ar putea genera si dificultati, in special in ceea ce priveste actualizarea fiselor de post si evaluarea corecta a contributiilor stiintifice.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right