Noi contributii la Fondul pentru mediu
04 Iul 2016
Prin OUG 39/2016 publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 489 din 30/06/2016 se aduc modificari si completari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
Incepand cu 01 ianuarie 2017 se introduc noi contributii catre Fondul pentru mediu, respectiv:
- o contributie datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala echipamente electrice si electronice, astfel:
1. de la data de 1 ianuarie 2017 pana la data de 31 decembrie 2017, pentru diferenta dintre cantitatile de echipamente electrice si electronice declarate ca fiind introduse pe piata nationala si cantitatile constatate de Administratia Fondului ca fiind introduse pe piata nationala;
Contributia se declara si se plateste anual de catre persoanele juridice si fizice care desfasoara respectivele activitati, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
- o contributie de 4 lei/kg de baterii si acumulatori portabili, datorata de operatorii economici care introduc pe piata nationala baterii si acumulatori portabili, astfel:
1. de la data 1 ianuarie 2017 pana la data de 31 decembrie 2017, pentru diferenta dintre cantitatile de baterii si acumulatori portabili declarate ca fiind introduse pe piata nationala si cantitatile constatate de Administratia Fondului ca fiind introduse pe piata nationala;
2. de la data de 1 ianuarie 2018, pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de baterii si acumulatori portabili corespunzatoare obligatiilor anuale de colectare, prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1.132/2008 privind regimul bateriilor si acumulatorilor si al deseurilor de baterii si acumulatori, cu modificarile si completarile ulterioare, si cantitatile efectiv colectate;
Contributia se declara si se plateste anual de catre persoanele juridice si fizice care desfasoara respectivele activitati, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
- o contributie datorata de operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, respectiv o contributie de 4 lei/kg de baterii si acumulatori portabili, datorata de operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili, plata facandu-se pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri corespunzatoare obiectivelor anuale, stabilite de legislatia in vigoare, si cantitatile efectiv colectate in numele clientilor pentru care au preluat obligatiile.
Acesti operatorii economici vor fi obligati sa declare semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare semestrului de raportare, cantitatile de echipamente electrice si electronice, respectiv baterii si acumulatori portabili introduse pe piata nationala si cantitatile de deseuri de echipamente electrice si electronice colectate, respectiv cantitatile de deseuri de baterii si acumulatori portabili colectate in numele clientilor pentru care au preluat obligatiile.
Sumele se declara si se platesc anual de catre operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, respectiv de operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
Contributia pentru echipamentele electrice si electronice
Categoria de echipamente electrice si electronice (conform anexei nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 5/2015 privind deseurile de echipamente electrice si electronice) |
Contributie |
Categoriile 1-4, 6-10 pana la 14.08.2018, respectiv categoriile 1-2, 4-5 de la 15.08.2018 |
4 |
Categoria 5 pana la 14.08.2018, respectiv categoria 3 de la 15.08.2018 |
20 |
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre fondul pentru mediu
Iun162019
Comercializare produse ambalaje. Contributia la Fondul pentru mediu
de
Irina Dumitrescu
valabil la 16 Iun 2019
Intrebare: Societatea achizitioneaza atat marfa cat si materii prime din import (din EU, si din tari in afara EU). Marfa ambalata le vinde mare parte in Ungaria dar si in tara, iar materia prima bineinteles se foloseste pentru productie, Pentru ambalarea produsului finit se cumpara ambalaje noi cum (folie sau carton) care la randul lor ambulate se vand in tariile din UE dar si in Romania. Avem contract de ...
Ian242019
Import produse ambalate. Contributia pentru ambalaje la Fondul pentru mediu
de
Constanta Popa
valabil la 24 Ian 2019
Intrebare: In cazul in care importam marfa, trebuie sa depunem o declaratie si sa platim o taxa pentru ambalajul (carton, in cazul nostru ) in care vine marfa ambalata?
Oct292015
Ecotaxa inclusa in baza de impozitare a TVA
de
Ela Dumitra
valabil la 29 Oct 2015
Intrebare: Ecotaxa in valoare de 0,1 lei/bucata aplicata pungilor si sacoselor pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat este purtatoare de TVA, in sensul ca atat producatorul, cat si comerciantul final este obligat sa o cuprinda in baza de impozitare pentru TVA? In cazul nostru, furnizorul de sacose este producator si a inclus ecotaxa in baza de impozitare TVA.
Vezi toate studiile de caz despre fondul pentru mediu keyboard_double_arrow_right