Noi limite ale obligatiilor fiscale restante publicate pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala
18 Apr 2016
In vederea descurajarii acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili, persoane fizice si juridice, organele fiscale centrale publica pe pagina de internet proprie a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale. Listele se publica separat pentru debitori - persoane juridice si debitori - persoane fizice.
Prin OANAF 558/2016 a fost aprobata Procedura de publicare a listelor debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii.
Obligatiile fiscale restante sunt cele existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate la data publicarii listei si sunt reprezentate de:
a) obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
b) diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut la art. 156 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nu sunt considerate obligatii fiscale restante:
b) obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale a caror executare este suspendata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii.
Initial, s-a prevazut ca nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:
a) 1.500 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 1.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 500 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
d) 100 lei, in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la lit. c).
Prin OANAF 1164 din 12/04/2016 au fost aduse modificari acestor limite, astfel ca nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:
a) 100.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 50.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 10.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
d) 1.500 lei, in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la lit. c).
Lista va cuprinde: denumirea/numele si prenumele debitorilor, codul de identificare fiscala, cu exceptia persoanelor fizice, caz in care nu se va mentiona codul numeric personal, ci localitatea domiciliului fiscal precum si cuantumul total al obligatiilor fiscale restante, din care:
a) obligatii fiscale principale si obligatii fiscale accesorii;
b) obligatii fiscale principale si accesorii necontestate, precum si cele contestate, respectiv cele asupra carora contribuabilul a exercitat caile de atac prevazute de lege. Aceste obligatii vor fi mentionate in lista pana la solutionarea cailor de atac asupra acestora.
In cazul in care exista neconcordante intre evidenta debitorilor si sumele cuprinse in notificari, debitorii au dreptul sa se prezinte la organul fiscal central, in termen de 5 zile de la data comunicarii notificarii, in vederea punerii de acord asupra acestora. In caz contrar, obligatiile fiscale restante se publica asa cum au fost mentionate in notificare sau cele ramase nestinse din acestea la data publicarii, dupa caz.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!