Noi modificari aduse Codului fiscal. Care sunt acestea si de cand de aplica?
01 Sep 2017
In Monitorul Oficial nr. 706 din 31. 08.2017 a fost publicata Ordonanta nr. 25/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Ordonanta aduce urmatoarele modificari, incepand cu 01 ianuarie 2018:
1. Deducerea limitata in cazul cheltuielilor reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate. In prezent, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor inregistrate din instrainarea creantelor respective. Incepand cu 01 ianuarie 2018 aceste creante vor fi deductibile in limita plafonului de 30%.
2. Introducerea unor prevederi noi in scopul clarificarii incadrarea veniturilor din activitati independente ca fiind obtinute din Romania sau din strainatate, astfel:
- Veniturile obtinute din activitati independente desfasurate in Romania, potrivit legii, cu exceptia drepturilor de proprietate intelectuala, se considera ca fiind obtinute din Romania, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate.
- Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, numai daca sunt primite de la un platitor de venit din Romania sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit in Romania.
4. In cazul veniturilor din alte surse se introduce mentiunea ca, in cazul in care impozitul nu poate fi retinut la sursa persoana fizica care realizeaza venitul are obligatia declararii veniturilor in declaratia 200.
5. Modificari privind impunerea reprezentantelor unei/unor persoane juridice straine, autorizate sa functioneze in Romania. Incepand cu 01 ianuarie 2018 impozitul va fi de 18.000 lei/an si se va declara si plati anual, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere, respectiv in in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost infiintata. Reprezentanta unei/unor persoane juridice straine desfiintata din Romania in cursul anului de impunere are obligatia sa recalculeze impozitul pe reprezentanta si sa depuna declaratia fiscala la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost desfiintata. Reprezentanta recalculeaza impozitul anual pentru perioada de activitate de la inceputul anului pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se desfiinteaza.
Conform modificarilor aduse art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal prin Legea 177/2017, incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2017 serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii nu reprezinta avantaj de natura salariala si nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii daca acestea, impreuna cu primele de asigurare voluntara de sanatate nu depasesc echivalentul in lei al sumei de 400 euro/an pentru fiecare angajat.
Aceasta scutire s-a aplicat doar pentru impozitul pe veniturile din salarii nu si pentru contributiile sociale obligatorii. Incepand cu veniturile aferente lunii septembrie 2017, prin OG 25/207 se introduce si scutirea de la plata contributiilor pentru serviciile medicale sub forma de abonament in limita de 400 euro/an pentru fiecare angajat.
Prin OG 25/2017 se aduc modificari accizelor pentru benzina cu si fara plumb si motorina pentru anul 2017, incepand cu 15 septembrie si 2018.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre deducere limitata
Nov082024
Deducere integrala cheltuieli auto
de
Constanta Popa
valabil la 08 Nov 2024
Intrebare:
Compania acorda masini de serviciu catre angajati incadrati ca manageri de zona. Un manager de zona are in subordine mai multe magazine si se deplaseaza cu masina de serviciu intre acestea pentru diverse activitati (management, administrative, etc).
Managerul de zona intocmeste foaie de parcurs din care reiese ca deplasarile efectuate sunt efectuate doar in interes de serviciu.
Avand in ...
Iul232024
Decontare transport asociat si salariat
de
Vera Constantin
valabil la 23 Iul 2024
Intrebare:
Avem o masina luata pe societate in baza unui contract de comodat. Masina este folosita de doamna care detine procent in capital, precum si angajat pe post de medic specialist. Masina este folosita de acasa la serviciu. Intrebarea este urmatoarea: cheltuielile privind mijlocul de transport pot fi 100% deductibile daca se intocmesc foi de parcurs? Multumesc.
Iul242023
Regim fiscal TVA si impozit pe profit pentru autoturism cu utilizare mixta
de
Amelia Dumitras
valabil la 24 Iul 2023
Intrebare: O societate semneaza un contract de leasing pentru o masina care va fi folosita in scop personal (tot timpul anului) si in scopul desfasurarii activitatii doar in perioada 01.05-15.09, cand are activitate. Societatea de leasing va emite factura de plata cu capitalul si dobanda in luna septembrie, pentru 12 luni. 1. Cum se inregistreaza amortizarea masinii in acest caz? Se poate deduce lunar ...
Iul202023
Cheltuieli nedeductibile autoturism utilizat si in scop personal
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 20 Iul 2023
Intrebare: Va rog sa enumerati ce cheltuieli sunt nedeductibile in cazul unui autoturism inregistrat pe firma, folosit de Managerul societatii si in scop personal. Multumesc.
Iun062016
Cheltuieli combustibil
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 06 Iun 2016
Intrebare: O societate de transport a considerat cheltuiala cu combustibilul 100% deductibila, dar nu are fise limite de consum intocmite pe utilaje si foi de parcurs pe autoutilitare si autoturisme. Care este implicatia fiscala in aceasta situatie? Societatea va solicita rambursari de TVA periodic, ce implicatie are acest caz cu speta prezentata mai sus legata de cheltuielile cu combustibilul? Cand trebuie ...
Iul172015
Deductibilitate de 50%. Neintocmirea foilor de parcurs
de
Constanta Popa
valabil la 17 Iul 2015
Intrebare: Este permis sa nu intocmim foi de parcurs daca am optat pentru deducerea de 50% a cheltuielilor cu combustibilul (inclusiv TVA)? Aceasta optiune am facut-o prin decizie interna.
Vezi toate studiile de caz despre deducere limitata keyboard_double_arrow_right