Noi modificari pentru zilieri
22 Mai 2017
Prin Legea 105 publicata in M.OF. nr. 376 din 19 mai 2017 au fost aduse modificari si completari Legii 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
Confom modificarilor aduse zilierii care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sitem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor precum si activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate pot presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada de maxim 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Pentru celelalte activitati prevazute de Legea 52 niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
In ceea ce priveste plata remuneratiei cuvenita zilierului, beneficiarul are obligatia sa o plateasca la sfarsitul fiecarei zile. Plata remuneratiei se poate realiza cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de desfasurare a activitatii, respectiv lunar, in situatia in care perioada de desfasurare a activitatii depaseste 30 de zile, numai cu acordul exprimat in scris de catre zilier si beneficiar.
O alta modificare vizeaza Registrul de evidenta a zilierilor. Conform modificarilor aduse, pentru zilierii care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sitem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor Registrul de evidenta a zilierilor se intocmeste saptamanal. In celelalte cazuri Registrul de evidenta a zilierilor se întocmeşte zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor.
a) agricultura, vanatoare si servicii anexe - diviziunea 01;
b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
c) pescuit si acvacultura - diviziunea 03;
d) colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si clasa 3811;
e) recuperarea materialelor - grupa 383;
f) comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;
g) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
h) publicitate - grupa 731;
i) activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
j) activitati de cercetare-dezvoltare in biotehnologie - clasa 7211, activitati de cercetare-dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie - clasa 7219;
k) activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);
l) activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare - clasa 8130;
m) cresterea materialului saditor - cresterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operatiuni de ingrijire/curatare a pomilor, activitati ale pepinierelor, cu exceptia celor pentru arbori de padure - clasa 0130;
n) activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale - clasa 9140;
o) cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale - clasa 0149;
p) hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55; facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata - clasa 5520 - tabere de copii (organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea acestuia);
q) facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata - clasa 5520 - cabane;
r) activitati ale bazelor sportive - clasa 9311;
s) activitati ale cluburilor sportive - clasa 9312;
s) activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621.
Folosirea zilierilor pentru alte activitati decat cele expres reglementate de Legea 52/2011 se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre legea 105
Dec082018
Livrari intracomunitare produse ambalate. Obligatii privind Fondul pentru mediu
de
Irina Dumitrescu
valabil la 08 Dec 2018
Intrebare: Societatea va livra in UE si in afara UE produse finite pe care le va ambala in cutii de lemn, cutii achizitionate de pe piata interna. In aceste conditii, avem vreo obligatie de plata si de declarare privind taxa de mediu (2 lei/kg) pentru cutiile pe care le vindem impreuna cu marfa, dar reflectate distinct/sau nu pe factura de livrare?
Nov292018
Refacturare cheltuieli. TVA si monografia contabila
de
Dana Hristu
valabil la 29 Nov 2018
Intrebare: O societate X (platitoare de TVA) trebuie sa refactureze catre alta societate Y din Romania (neplatitoare de TVA) cheltuieli efectuate in numele acesteia, astfel:
1. refactureaza costurile cazarii la hotel (factura de cazare este emisa pe numele societatii X)
2. refactureaza contravaloarea unui caiet de sarcini pentru societatea Y (exista doar o chitanta pe numele societatii X).
Cum trebuie ...
Mar192018
Refacturare utilitati. Cheltuieli accesorii sau structura de comisionar
de
Dana Hristu
valabil la 19 Mar 2018
Intrebare: O societate de inchirieri imobile colecteaza si deduce TVA 19%. Cu ce cota de TVA trebuie refacturate utilitatile (apa potabila de la furnizor are 9% TVA, si taxa municipala pentru apa uzata de la furnizor are 0 TVA), in conditiile in care nu se pot aplica contoare separate pentru fiecare chirias?
Feb252015
Obligatii de plata prescrise
de
Justinian Cucu
valabil la 25 Feb 2015
Intrebare: Am primit documentele contabile ale unei societati; in balanta figureaza sold la 167 (am inteles ca s-a facut un credit la RIB )si conturile de furnizori si cienti. Ce se poate face in situatia in care banca de la care s-a contractat creditul nu mai exista, iar dupa punctarea soldurilor cu furnizorii si clientii au ramas valori care nu se pot atribuii niciunui furnizor sau client, care sunt ...
Vezi toate studiile de caz despre legea 105 keyboard_double_arrow_right