Noi obligatii privind RO e-Factura: coduri CPV obligatorii in relatia B2G si clarificari privind relatia B2C
Incepand cu 1 ianuarie 2025, emitentii de facturi in cadrul relatiilor business-to-government (B2G) vor trebui sa includa codurile CPV in facturile transmise prin sistemul national RO e-Factura, conform noilor prevederi ale OUG 10/2021, aduse de OUG 138/2024. In paralel, acelasi act normativ clarifica aspecte legate de facturarea in relatia business-to-consumer (B2C), eliminand obligativitatea colectarii CNP-urilor persoanelor fizice.
Coduri CPV in facturile B2G
Schimbarea vizeaza contractele de achizitii publice, sectoriale, precum si concesiunile de lucrari si servicii. Astfel, facturile emise in baza acestor contracte trebuie sa includa codurile CPV prevazute in Regulamentul (CE) nr. 2.195/2002, care definesc un vocabular comun pentru achizitiile publice.
„In facturile emise pentru operatiunile realizate in baza unor contracte de achizitii publice, de achizitii sectoriale, de concesiune de lucrari si de concesiune de servicii (...) se inscriu, in mod obligatoriu, codurile CPV corespunzatoare prevazute in nomenclatorul de referinta in domeniul achizitiilor publice.”
De ce este importanta aceasta modificare?
Desi initiatorii nu au oferit o justificare detaliata, aceasta cerinta adreseaza o lipsa din cadrul legal existent, aducand astfel mai multa claritate si standardizare in procesul de facturare pentru contractele B2G.
Relatia B2C: e-Factura devine obligatorie din 2025, fara obligativitatea colectarii CNP-urilor
Un alt aspect important al OUG 138/2024 este clarificarea obligatiei de utilizare a sistemului RO e-Factura in relatia cu consumatorii persoane fizice (B2C). Incepand cu 1 ianuarie 2025, emitentii de facturi B2C vor putea utiliza un cod format din 13 cifre de zero, daca beneficiarul nu furnizeaza un cod fiscal sau CNP.
„Livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica (...) se considera efectuate in relatia B2C. Daca beneficiarul (...) nu se identifica prin niciun cod de identificare fiscala, facturile se emit utilizand un cod format din 13 cifre de zero.”
Amendamentul vine sa clarifice o prevedere mai veche din OUG 120/2021, care parea sa impuna colectarea CNP-urilor, creand incertitudini si dificultati pentru operatorii economici.
Calendarul implementarii in relatia B2C
- 1 iulie – 31 decembrie 2024: utilizarea e-Factura pentru B2C este optionala.
- De la 1 ianuarie 2025: utilizarea sistemului devine obligatorie pentru majoritatea contribuabililor.
In acest sens, potrivit art. I din OUG 138/2024, OUG 120/2021 privind RO e-Factura, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La art. 4, dupa alin. 2) se introduce alin. (21), cu urmatorul cuprins:
"(21) In facturile emise pentru operatiunile realizate in baza unor contracte de achizitii publice, de achizitii sectoriale, de concesiune de lucrari si de concesiune de servicii, precum si, dupa caz, contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii se inscriu, in mod obligatoriu, codurile CPV corespunzatoare prevazute in nomenclatorul de referinta in domeniul achizitiilor publice, adoptat prin Regulamentul (CE) nr. 2.195/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind Vocabularul comun privind achizitiile publice (CPV). "
2. La art. 10, alin. 4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10. -
(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania (...), pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania (...), emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie bonurile fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 (...), care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Legea nr. 227/2015 (...) precum si facturile emise pentru livrari intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din alt stat membru."
3. La art. 101, alin. 2) si 3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania (...) indiferent daca sunt sau nu inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 (...) pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform titlului VII «Taxa pe valoarea adaugata» din Legea nr. 227/2015 (...) efectuate in relatia B2C, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. n1) au obligatia sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Fac exceptie bonurile fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 (...) care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Legea nr. 227/2015 (...).
(3) Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care nu se identifica in relatia cu furnizorul/prestatorul prin niciun cod de identificare fiscala sau opteaza sa se identifice prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C. Daca beneficiarul, persoana fizica, nu se identifica prin niciun cod de identificare fiscala, facturile se emit utilizand un cod format din 13 cifre de zero in locul codului de identificare fiscala a beneficiarului."
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!