Noi prevederi privind inregistrarea fiscala a nerezidentilor de la 01 ianuarie 2018
22 Sep 2017
Codului de procedura fiscala i-au fost aduse recent modificari si completari prin OG 30/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Printre altele au fost aduse completari si prevederilor speciale privind inregistrarea fiscala a persoanelor nerezidente.
Conform Codului de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.
Astfel, atat persoanele fizice cat si persoanele juridice nerezidente care sunt subiect intr-un raport juridic fiscal au obligatia sa solicite inregistrarea fiscala in Romania.
De asemenea, Oficiul National al Registrului Comertului trebuie sa solicite Ministerului Finantelor Publice atribuirea numarului de identificare fiscala pentru persoanele fizice nerezidente care, potrivit actului constitutiv, au calitatea de fondator, asociat, actionar ori administrator in cadrul unor societati. Solicitarea se efectueaza cu ocazia inregistrarii unei societati la registrul comertului, potrivit legii, sau, dupa caz, la cesiunea partilor sociale ori a actiunilor, respectiv la numirea de noi reprezentanti legali sau la cooptarea de noi asociati ori actionari, cu prilejul efectuarii majorarii de capital social. Pe baza datelor transmise de catre oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, direct sau prin intermediul Oficiului National al Registrului Comertului, pe cale electronica, Ministerul Finantelor Publice atribuie numarul de identificare fiscala, inregistreaza fiscal persoanele fizice nerezidente si emite certificatul de inregistrare fiscala, cu exceptia cazului in care aceste persoane sunt inregistrate fiscal. Certificatul de inregistrare fiscala se emite si se transmite catre oficiul registrului comertului de pe langa tribunal in aceeasi zi sau cel mai tarziu a doua zi.
Incepand cu 01 ianuarie 2018 se introduce, pentru institutiile de credit, obligatia de a solicita organului fiscal central atribuirea numarului de identificare fiscala sau, dupa caz, a codului de inregistrare fiscala, pentru persoanele fizice nerezidente sau pentru persoanele juridice care nu detin cod de identificare fiscala, odata cu solicitarea deschiderii unui cont bancar sau inchirierea unei casete de valori.
In baza solicitarii, organul fiscal emite certificatul de inregistrare fiscala, cu exceptia cazului in care aceste persoane sunt deja inregistrate fiscal. Certificatul de inregistrare se transmite catre institutiile de credit in termen de 5 zile de la data solicitarii atribuirii numarului de identificare fiscala sau, dupa caz, a codului de inregistrare fiscala.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre procedura fiscala
Proiect de OUG: Digitalizarea procedurii de aplicare a sanctiunilor
de
Profeanu Laura
20 Aug 2024
Detalii ale propunerii de modificare a Codului de procedura fiscala
Potrivit informatiilor din Nota de fundamentare, in prezent, procesele verbale de contraventie se semneaza doar de catre persoanele desemnate cu aceasta activitate, cu functie de executie, chiar si in cazul in care amenzile se aplica la sediul organului fiscal, fara a fi reglementata posibilitatea semnarii si comunicarii ...
Mai312024
Plata dividende in perioada de suspendare activitate
de
Vera Constantin
valabil la 31 Mai 2024
Intrebare: Daca o S.R.L. isi suspenda activitatea in anul 2024 la reg. com, fara regim derogatoriu, poate in perioada suspendarii sa distribuie si sa plateasca dividende din profitul anului 2024 (obtinut pana la suspendare)?
Evaluarea riscului fiscal: Cum stabilim clasa si subclasa de risc conform Codului de procedura fiscala
de
Profeanu Laura
27 Mai 2024
Clasificarea contribuabililor in functie de riscul fiscal asociat activitatii lor, permite ANAF sa-si aloce resursele intr-un mod eficient si sa previna evaziunea fiscala. In acest context, Codul de procedura fiscala, prin art. 7, alin. (7) stabileste criteriile generale pe baza carora se determina clasa si subclasa de risc fiscal, ajutand astfel la crearea unui cadru fiscal transparent si ...
Apr262024
Depuneri declaratii dupa radierea inregistrarii fiscale
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Apr 2024
Intrebare: Daca la data radierii unei societati nu erau disponibile anumite formulare de declaratii fiscale si informative, se mai pot depune acestea dupa data radierii?
Dobanzile si penalitatile de intarziere
de
Profeanu Laura
22 Apr 2024
Aplicarea dobanzilor si penalitatilor de intarziere este un subiect de mare interes pentru contribuabili si profesionistii din domeniul fiscal. Acestea sunt masuri punitive aplicate pentru a asigura conformitatea fiscala si pentru a descuraja intarzierile sau omisiunile in plata datoriilor fiscale. Art. 173, 174 si 176 din Codul de Procedura Fiscala, ofera un cadru detaliat privind modul de ...
Apr172024
Obligatii fiscale si contabile privind inchirierea sediului social
de
Dani Cucu
valabil la 17 Apr 2024
Intrebare: Am inchiriat un sediu nou, contractul este semnat in decembrie, in posesia spatiului am intrat cu 14.04 pentru a putea face modificari, de mutat ce putem muta cu 15.05, pana atunci nu platim chirie. La vechiul sediu eliberam cu 07.06. 1) Cand trebuie declarat la Registrul Comertului? (nota: biroul are un nr cadastral si o adresa, iar depozitul difera la numar, ce se trece? e nr 133 birou si 137 ...
Vezi toate studiile de caz despre procedura fiscala keyboard_double_arrow_right