Noi produse ar putea fi vandute cu TVA 5%
10 Mai 2019
Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la rubrica Transparenta decizionala in data de 09 mai 2019 a fost publicat un Proiect de Ordonanta de urgenta privind acordarea unor facilitati fiscale si pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Una dintre modificarile propuse vizeaza reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa.
Astfel, proiectul propune introducerea unei noi litere la art. 291 alin. (3) din Codul fiscal, lit. k), conform careia se propune aplicarea cotei redusa de 5% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Livrarea acestor alimente va fi insotita de copia documentului de recunoastere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competenta, cu exceptia livrarii efectuate catre consumatorul final.
Reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% poate contribui la reducerea pretului suportat de consumatorul final. Dupa cum se arata in Nota de fundamentare a proiectului, prin aceasta masura se urmareste facilitarea accesului populatiei la alimente de inalta valoare calitativa, avand in vedere ca pretul acestor produse este mai ridicat de regula decat cel al produselor similare, costurile de fabricatie fiind mai mari ca urmare atat a utilizarii de materii prime superioare, cat si a metodelor de fabricatie.
Daca Ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial, pentru livrarea acestor produse cota redusa de 5% se va aplica pentru livrarile pentru care faptul generator intervine dupa data de la care vor intra in vigoare aceste modificari.
Ca regula generala, art. 291 alin. (4) din Codul fiscal stabileste ca, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator.
Prin exceptie de la aceasta regula, se aplica cota TVA in vigoare la data exigibilitatii taxei in urmatoarele situatii:
- facturi emise inainte de data la care intervine faptul generator (data livrarii).
- avansuri incasate. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor, efectuata inainte de data livrarii acestora.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!