Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte
Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola
Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont Feedback clienti
PortalCodulFiscal.ro
Portal actualizat la 5 Februarie 2025

Noi reglementari europene pentru reducerea ambalajelor de unica folosinta in HoReCa

31 Ian 2025

Un nou regulament european aduce schimbari majore pentru industria HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), stabilind noi reguli pentru utilizarea ambalajelor de unica folosinta. Regulamentul (UE) 2025/40 privind ambalajele si deseurile de ambalaje, adoptat pe 19 decembrie 2024, introduce masuri menite sa reduca impactul asupra mediului prin promovarea reutilizarii ambalajelor.

Principalele prevederi

Obligatia de reumplere pentru sectorul produselor pentru servire la pachet

Completeaza formularul si TESTEAZA GRATUIT - Legislatie + Consultanta de la experti
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.
Conform art. 32 din Regulament, pana la 12 februarie 2027, distribuitorii finali care isi desfasoara activitatea in sectorul HORECA si care pun la dispozitie pe teritoriul unui stat membru

bauturi calde sau reci in ambalaje pentru servire la pachet organizeaza un sistem prin care consumatorii sa isi poata aduce propriile recipiente spre a fi umplute;

alimente gata preparate in ambalaje pentru servire la pachet organizeaza un sistem prin care consumatorii sa isi poata aduce propriile recipiente spre a fi umplute.

Pentru consumatorii care isi aduc propriile recipiente spre a fi umplute, distribuitorii finali ofera produsele la preturi care nu sunt mai mari si in conditii care nu sunt mai putin favorabile decat in cazul vanzarii unei unitati de vanzare constituite din acelasi produs si dintr-un ambalaj de unica folosinta. Distribuitorii finali informeaza consumatorii la punctul de vanzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile in mod clar si lizibile, cu privire la posibilitatea de a obtine produsele intr-un recipient reincarcabil, furnizat de consumator

Obligatia privind oferta de reutilizare pentru sectorul produselor pentru servire la pachet

Conform art. 33 din Regulament, pana la 12 februarie 2028, distribuitorii finali care isi desfasoara activitatea in sectorul HORECA si care pun la dispozitie pe teritoriul unui stat membru bauturi calde sau reci sau alimente gata preparate in ambalaje pentru servire la pachet, le ofera consumatorilor posibilitatea obtinerii produselor in ambalaje reutilizabile.

Distribuitorii finali informeaza consumatorii la punctul de vanzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile in mod clar si lizibile, cu privire la posibilitatea de a obtine produsele in ambalaje reutilizabile.

Distribuitorii finali ofera produsele care sunt introduse in ambalajele reutilizabile la preturi care nu sunt mai mari si in conditii care nu sunt mai putin favorabile decat in cazul vanzarii unei unitati de vanzare constituite din aceleasi produse si dintr-un ambalaj de unica folosinta.

Distribuitorii finali sunt scutiti de aplicarea prezentului articol in cazul in care se incadreaza in definitia microintreprinderii stabilita in Recomandarea 2003/361/CE, in versiunea aplicabila la 11 februarie 2025.

Materii prime de origine biologica in ambalajele de plastic

Potrivit art. 8 din Regulament, pana la 12 februarie 2028, Comisia evalueaza stadiul dezvoltarii tehnologice si performanta de mediu a ambalajelor din materiale plastice de origine biologica, tinand seama de criteriile de sustenabilitate prevazute la articolul 29 din Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European si a Consiliului.

Continutul minim de material reciclat din ambalajele din plastic

- Pana la 1 ianuarie 2030 sau la trei ani de la data intrarii in vigoare a actului de punere in aplicare mentionat la alineatul (8), orice parte din plastic a ambalajelor introduse pe piata contine urmatorul procent minim de continut reciclat recuperat din deseuri de plastic postconsum, pe tip si format de ambalaj astfel cum sunt mentionate in tabelul 1 din anexa II, calculat ca medie pe unitate de productie si pe an:

(a) 30 % pentru ambalajele pentru produse sensibile la contact fabricate din polietilentereftalat (PET) ca principala componenta, cu exceptia sticlelor din plastic de unica folosinta pentru bauturi;

(b) 10 % pentru ambalajele pentru produse sensibile la contact fabricate din alte materiale plastice decat PET, cu exceptia sticlelor din plastic de unica folosinta pentru bauturi;

(c) 30 % pentru sticlele din plastic de unica folosinta pentru bauturi;

(d) 35 % pentru alte ambalaje din plastic decat cele mentionate la literele (a), (b) si (c) de la prezentul alineat.

- Pana la 1 ianuarie 2040, orice parte din plastic a ambalajelor introduse pe piata contine urmatorul procent minim de continut reciclat recuperat din deseuri de plastic postconsum, pe tip si format de ambalaj astfel cum sunt mentionate in tabelul 1 din anexa II, calculat ca medie pe unitate de productie si pe an:

(a) 50 % pentru ambalajele pentru produse sensibile la contact fabricate din PET ca principala componenta, cu exceptia sticlelor din plastic de unica folosinta pentru bauturi;

(b) 25 % pentru ambalajele pentru produse sensibile la contact fabricate din alte materiale plastice decat PET, cu exceptia sticlelor din plastic de unica folosinta pentru bauturi;

(c) 65 % pentru sticlele din plastic de unica folosinta pentru bauturi; (d) 65 % pentru alte ambalaje decat cele mentionate la literele (a), (b) si (c) de la prezentul alineat.

Impactul asupra industriei HoReCa

Aceste schimbari impun operatorilor economici din domeniul HoReCa adaptarea proceselor de servire si ambalare, ceea ce poate implica investitii in solutii alternative. Totodata, regulamentul ofera oportunitati pentru dezvoltarea unor solutii inovatoare de ambalare sustenabila si pentru educarea consumatorilor privind beneficiile reutilizarii.

Regulamentul (UE) 2025/40 se va aplica direct in toate statele membre ale Uniunii Europene incepand cu 12 august 2026, ceea ce ofera timp industriei pentru conformare si implementare a noilor cerinte. Autoritatile vor asigura respectarea noilor reguli prin mecanisme de control si monitorizare specifice.

 

Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.

Newsletter PortalCodulFiscal.ro

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Studii de caz si articole despre horeca

Ian292025

Administrare restaurant

de Profeanu Laura valabil la 29 Ian 2025
Intrebare: Compania noastra (domeniu Horeca hoteluri si restaurante) doreste sa ia in chirie un restaurant sa il administreze, de la alta persoana juridica. Care e varianta cea mai corecta la astfel de tranzactii? Sa il consideram un punct de lucru cu tot ce implica preluarea unui restaurant? Ce implica autorizarea acestui restaurant? Cum se impart raspunderile dpdv fiscal? O sa facem si un ...
Ian082025

Metoda cantitativ valorica in domeniul Horeca

de Gina Popescu valabil la 08 Ian 2025
Intrebare: Societatea are ca activitate secundara in domeniul HORECA restaurant - bar - cazare si magazine de vanzare cu amanuntul. Care sunt metodele acceptate de evidentiere a gestiunii restaurant-bar si a magazinului de vanzare cu amanuntul? Este in regula daca gestiunea o tinem la pret de achizitie cantitativ valoric si nu de vanzare cu amanuntul? Preturile de vanzare sa fie trecute in lista de ...
Ian082025

Cota de TVA cafea

de Profeanu Laura valabil la 08 Ian 2025
Intrebare: Ce cota de tva se aplica in cazul cafelei servita in restaurante sau cafenele, avand in vedere ca zaharul se serveste in plic separat si acesta se adauga ulterior de consumatori, dupa dorinta fiecaruia? Este considerata bautura cu zahar adaugat? In cazul vanzarii se aplica 19% sau 9%. Cum este corect? Dar cafeaua vanduta in magazinele care nu sunt de tip Horeca?
Dec162024

Restaurant. Depasire cifra de afaceri 500.000 euro

de Vera Constantin valabil la 16 Dec 2024
Intrebare: Un restaurant depaseste CA de 500.000 euro la 30.11.2024. Devine platitor impozit profit cu trim IV, poate din 2025 sa redevina la impozit micro? Va rog respectuos sa imi dati si baza legala.
Nov262024

Metoda determinarii costului stocurilor la activitatile de bar

de Alexandru Palaghia valabil la 26 Nov 2024
Intrebare: Stocul de marfa se poate tine in evidenta global valorica, la un bar sau e obligatoriu tinerea stocului de marfa cantitativ valoric?

Cafele si ceaiuri: TVA 9% sau 19%? O decizie de referinta impotriva interpretarii ANAF

de Profeanu Laura 22 Nov 2024
Recent, Tribunalul Brasov a stabilit un precedent important in cazul unui contribuabil din industria HoReCa, anuland deciziile ANAF care impuneau diferente suplimentare de TVA pentru bauturile pe baza de cafea si ceai. Decizia vine ca raspuns la interpretarile controversate ale ANAF privind aplicarea cotei de TVA de 19% pentru aceste produse, in urma modificarilor legislative aduse de OG ...
Vezi toate studiile de caz despre horeca keyboard_double_arrow_right