Noi reglementari europene pentru reducerea ambalajelor de unica folosinta in HoReCa
Un nou regulament european aduce schimbari majore pentru industria HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), stabilind noi reguli pentru utilizarea ambalajelor de unica folosinta. Regulamentul (UE) 2025/40 privind ambalajele si deseurile de ambalaje, adoptat pe 19 decembrie 2024, introduce masuri menite sa reduca impactul asupra mediului prin promovarea reutilizarii ambalajelor.
Principalele prevederi
Obligatia de reumplere pentru sectorul produselor pentru servire la pachet
- bauturi calde sau reci in ambalaje pentru servire la pachet organizeaza un sistem prin care consumatorii sa isi poata aduce propriile recipiente spre a fi umplute;
- alimente gata preparate in ambalaje pentru servire la pachet organizeaza un sistem prin care consumatorii sa isi poata aduce propriile recipiente spre a fi umplute.
Pentru consumatorii care isi aduc propriile recipiente spre a fi umplute, distribuitorii finali ofera produsele la preturi care nu sunt mai mari si in conditii care nu sunt mai putin favorabile decat in cazul vanzarii unei unitati de vanzare constituite din acelasi produs si dintr-un ambalaj de unica folosinta. Distribuitorii finali informeaza consumatorii la punctul de vanzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile in mod clar si lizibile, cu privire la posibilitatea de a obtine produsele intr-un recipient reincarcabil, furnizat de consumator
Obligatia privind oferta de reutilizare pentru sectorul produselor pentru servire la pachet
Conform art. 33 din Regulament, pana la 12 februarie 2028, distribuitorii finali care isi desfasoara activitatea in sectorul HORECA si care pun la dispozitie pe teritoriul unui stat membru bauturi calde sau reci sau alimente gata preparate in ambalaje pentru servire la pachet, le ofera consumatorilor posibilitatea obtinerii produselor in ambalaje reutilizabile.
Distribuitorii finali informeaza consumatorii la punctul de vanzare, prin intermediul unor panouri sau pancarte de informare vizibile in mod clar si lizibile, cu privire la posibilitatea de a obtine produsele in ambalaje reutilizabile.
Distribuitorii finali ofera produsele care sunt introduse in ambalajele reutilizabile la preturi care nu sunt mai mari si in conditii care nu sunt mai putin favorabile decat in cazul vanzarii unei unitati de vanzare constituite din aceleasi produse si dintr-un ambalaj de unica folosinta.
Distribuitorii finali sunt scutiti de aplicarea prezentului articol in cazul in care se incadreaza in definitia microintreprinderii stabilita in Recomandarea 2003/361/CE, in versiunea aplicabila la 11 februarie 2025.
Materii prime de origine biologica in ambalajele de plastic
Potrivit art. 8 din Regulament, pana la 12 februarie 2028, Comisia evalueaza stadiul dezvoltarii tehnologice si performanta de mediu a ambalajelor din materiale plastice de origine biologica, tinand seama de criteriile de sustenabilitate prevazute la articolul 29 din Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European si a Consiliului.
Continutul minim de material reciclat din ambalajele din plastic
- Pana la 1 ianuarie 2030 sau la trei ani de la data intrarii in vigoare a actului de punere in aplicare mentionat la alineatul (8), orice parte din plastic a ambalajelor introduse pe piata contine urmatorul procent minim de continut reciclat recuperat din deseuri de plastic postconsum, pe tip si format de ambalaj astfel cum sunt mentionate in tabelul 1 din anexa II, calculat ca medie pe unitate de productie si pe an:
(a) 30 % pentru ambalajele pentru produse sensibile la contact fabricate din polietilentereftalat (PET) ca principala componenta, cu exceptia sticlelor din plastic de unica folosinta pentru bauturi;
(b) 10 % pentru ambalajele pentru produse sensibile la contact fabricate din alte materiale plastice decat PET, cu exceptia sticlelor din plastic de unica folosinta pentru bauturi;
(c) 30 % pentru sticlele din plastic de unica folosinta pentru bauturi;
(d) 35 % pentru alte ambalaje din plastic decat cele mentionate la literele (a), (b) si (c) de la prezentul alineat.
- Pana la 1 ianuarie 2040, orice parte din plastic a ambalajelor introduse pe piata contine urmatorul procent minim de continut reciclat recuperat din deseuri de plastic postconsum, pe tip si format de ambalaj astfel cum sunt mentionate in tabelul 1 din anexa II, calculat ca medie pe unitate de productie si pe an:
(a) 50 % pentru ambalajele pentru produse sensibile la contact fabricate din PET ca principala componenta, cu exceptia sticlelor din plastic de unica folosinta pentru bauturi;
(b) 25 % pentru ambalajele pentru produse sensibile la contact fabricate din alte materiale plastice decat PET, cu exceptia sticlelor din plastic de unica folosinta pentru bauturi;
(c) 65 % pentru sticlele din plastic de unica folosinta pentru bauturi; (d) 65 % pentru alte ambalaje decat cele mentionate la literele (a), (b) si (c) de la prezentul alineat.
Impactul asupra industriei HoReCa
Aceste schimbari impun operatorilor economici din domeniul HoReCa adaptarea proceselor de servire si ambalare, ceea ce poate implica investitii in solutii alternative. Totodata, regulamentul ofera oportunitati pentru dezvoltarea unor solutii inovatoare de ambalare sustenabila si pentru educarea consumatorilor privind beneficiile reutilizarii.
Regulamentul (UE) 2025/40 se va aplica direct in toate statele membre ale Uniunii Europene incepand cu 12 august 2026, ceea ce ofera timp industriei pentru conformare si implementare a noilor cerinte. Autoritatile vor asigura respectarea noilor reguli prin mecanisme de control si monitorizare specifice.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!