Noi reglementari privind detasarea transnationala
17 Iul 2017
Legea nr. 16 din 17 martie 2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, publicata in Monitorul Oficial nr. 196 din 21 martie 2017, transpune in legislatia nationala, printre altele, Directiva nr. 2014/67/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 15 mai 2014.
Noul act normativ a intrat in vigoare in 60 de zile de la data publicarii sale in Monitorul Oficial, respectiv pe 20 mai 2017. Odata cu intrarea sa in vigoare a fost abrogata Legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.
Cu titlu de noutate, Legea nr. 16/2017 defineste grupul de intreprinderi ca fiind doua sau mai multe intreprinderi recunoscute ca fiind afiliate. In sensul legii, este considerata afiliata direct sau indirect unei alte intreprinderi o intreprindere care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
(a) detine majoritatea capitalului subscris al celeilalte intreprinderi
(b) controleaza majoritatea voturilor atasate actiunilor emise de cealalta intreprindere
(c) poate numi mai mult de jumatate dintre membrii consiliului de administratie, de conducere sau de supraveghere al celeilalte intreprinderi
Se clarifica in acest fel situatia in care un salariat este detasat la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi intr-un stat membru/pe teritoriul Confederatiei Elvetiene.
Angajatorii din Uniunea Europeana care, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul Romaniei salariati cu care au stabilite raporturi de munca in conditiile Legii 16/2017, au urmatoarele obligatii:
(a) sa transmita o declaratie in limba romana inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa-si desfasoare activitatea salariatul detasat, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii salariatului.
Anterior, termenul de depunere al declaratiei era de minim 5 zile anterior inceperii activitatii salariatului detasat pe teritoriul Romaniei, dar nu mai tarziu de prima zi de activitate.
(b) sa detina si sa puna la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, precum si sa pastreze intr-un loc accesibil si identificabil in mod clar pe teritoriul Romaniei, pe perioada detasarii transnationale, copii, in format electronic sau pe suport de hartie, ori copii ale documentelor echivalente privind:
- contractul de munca sau un document echivalent,
- salariul si dovada platii acestuia,
- durata timpului de munca si fisa de prezenta
(c) sa tina documentele de mai sus, timp de 3 ani dupa terminarea perioadei de detasare si, la cererea Inspectiei Muncii sau a inspectoratelor teritoriale de munca, sa le furnizeze in termen de cel mult 20 de zile lucratoare de la momentul primirii solicitarii.
Anterior, aceste documente trebuiau detinute doar pe perioada detasarii.
(d) sa furnizeze o traducere in limba romana a documentelor de mai sus,
(e) sa desemneze o persoana care sa asigure legatura cu autoritatile competente nationale, care sa trimita si sa primeasca documente si/sau avize, daca este cazul.
Salariatii detasati pe teritoriul Romaniei care considera ca le-au fost incalcate drepturile se pot adresa Inspectiei Muncii si/sau instantelor judecatoresti competente. Ei beneficiaza de protectie impotriva oricarui tratament advers din partea angajatorului. Legea 16/2017 sanctioneaza contraventional cu amenda de la 3.000 lei la 100.000 lei modificarea unilaterala de catre angajator a relatiilor sau a conditiilor de munca, inclusiv concedierea salariatului detasat care a inaintat o actiune administrativa ori care a depus o plangere la instantele judecatoresti competente in vederea aplicarii prevederilor legii, inclusiv dupa ce hotararea judecatoreasca a ramas definitiva.
Normele Metodologice privind aplicarea Legii 16/2017 au fost aprobate prin HG nr. 337/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 411 din 31 mai 2017.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre detasare
Sep112024
Salariati detasati in Germania fara A1. Incidenta celor 183 de zile. Contributii sociale si impozit pe salarii
de
Constanta Popa
valabil la 11 Sep 2024
Intrebare:
In ce conditii (nu am obtinut A1, cifra de afaceri realizata in Romania fiind usor sub 25%) as putea continua sa lucrez pe teritoriul altui stat membru, respectiv Germania, in contextul in care as depasi cele 183 de zile, nu continue, pe teritoriul acestui stat? Va trebui sa declar muncitorii acolo doar in vederea platii impozitului pe venit? Ce conditii trebuie sa indeplinesc in tara, in ...
Aug072024
Depozit cross-docking in Olanda cu salariati din Romania. Aspecte sediu permanent
de
Constanta Popa
valabil la 07 Aug 2024
Intrebare:
O societate din Romania (A) care face transport international de marfuri, detine 100% o companie in Olanda (B) . Societatea din Romania (A) doreste sa inchirieze un depozit pentru servicii de cross-doking de la o companie din Olanda (C) si sa detaseze angajati acolo pe o perioada de pana la 183 de zile. Activitatea desfasurata acolo de angajati este strict in beneficiul entitatii din Romania ...
Aug012024
Conducatori auto. Detasare tara UE sau non-UE
de
Florentina Buzea
valabil la 01 Aug 2024
Intrebare:
O societate nou infiintata (srl) cu capital strain, microintreprindere cu obiect de activitate *transport rutier de marfuri, vrea sa angajeze persoane din Italia (soferi) care sa fie angajati pe societatea din Romania, dar activitatea lor se desfasoara doar in afara tarii, tinand cont de specificul activitatii (transport de marfa).
Care ar fi toata procedura privind angajarea lor la ...
Mar052024
Diurna externa soferi
de
Vera Constantin
valabil la 05 Mar 2024
Intrebare: Societate din Romania, platitoare de tva si impozit micro, are un singur salariat sofer, care este detasat, pentru prestare de servicii de transport in UE (face transport in mai multe tari din UE si conditiile de declarare a detasarii pe platforma IMI plus A1 sunt indeplinite). Daca soferul sta in cursa toata luna, acordam diurna in limita legala pentru fiecare zi, fara a depasi plafonul celor 3 ...
Nov212023
Detasare salariat in Italia
de
Vera Constantin
valabil la 21 Nov 2023
Intrebare: Din punct de vedere al impozitului pe profit si a sediului permanent, cum trebuie tratat urmatoarea situatie: - Avem un salariat pe care il detasam in Italia pentru o perioada de 1 an si 2 luni (total 14 luni), el ramanand salariatul nostru dpdv al D112, pe toata perioada detasarii; - Conform conditii de detasare, compania noastra ii asigura cazarea in Italia; - Compania noastra este persoana ...
Nov212023
Cheltuieli de cazare in perioada detasarii transnationale. Tratament fiscal
de
Rodica Mantescu
valabil la 21 Nov 2023
Intrebare: Dpdv al impozitului pe venit, cazarea/utilitatile platite pe perioada detasarii sunt considerate avantaje in natura, avand in vedere urmatoarea situatie? Avem un salariat pe care il detasam in Italia pentru o perioada de 1 an si 2 luni (total 14 luni), el ramanand salariatul nostru dpdv al D112 pe toata perioada detasarii. Conform conditiilor de detasare, compania noastra ii asigura cazarea in ...
Vezi toate studiile de caz despre detasare keyboard_double_arrow_right