Noi reguli pentru deducerea sponsorizarilor de la 01 aprilie 2019. Ce trebuie sa faca ONG-urile pentru a primi sume din deduceri fiscale?
18 Mar 2019
Incepand cu 01 aprilie 2019, atat in cazul entitatilor platitoare de impozit pe profit, cat si in cazul entitatilor platioare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit/venit datorat, in limitele prevazute de Codul fiscal (limite ce nu vor suferi modificari), doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
De asemenea, persoanele fizice pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul stabilit pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult daca, la momentul platii sumelor, entitatea respectiva figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Acest registru urmeaza a se organizeaza de A.N.A.F. , va fi public si se va afisa pe site-ul acestei institutii.
Inscrierea in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se realizeaza pe baza solicitarii entitatii, daca sunt indeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, urmatoarele conditii:
a) desfasoara activitate in domeniul pentru care a fost constituita, pe baza declaratiei pe propria raspundere;
c) nu are obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
d) a depus situatiile financiare anuale, prevazute de lege;
e) nu a fost declarata inactiva, potrivit art. 92 din Codul de procedura fiscala.
In data de 14 martie 2019 ANAF a publicat la rubrica de Transparenta decizionala un Proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitãtilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si modelului si continutului unor formulare.
Prin acest proiect se propune aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult, precum si a modelului si continutului formularelor ce se vor utiliza in aplicarea procedurii.
Conform proiectului:
- registrul se va publica la adresa www.anaf.ro/Informatii publice.
- inscrierea in registru se solicita de catre entitatea/unitatea de cult, prin depunerea formularului 163 “Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale”. Cererea se completeaza cu ajutorul aplicatiei informatice afisata pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscalasi se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
- impreuna cu cererea, entitatea/unitatea de cult depune si certificatele de atestare fiscala eliberate de organele fiscale locale, in a caror evidenta aceasta este inregistrata ca platitor de impozite si taxe locale.
- cererea se solutioneaza in termen de 10 zile de la depunere, de catre compartimentul cu atributii in gestiunea registrului contribuabililor si declaratiilor fiscale din cadrul organului fiscal competent in a carui evidenta fiscala este inregistrata entitatea/unitatea de cult.
- daca se constata ca entitatea/unitatea de cult indeplineste cumulativ conditiile privind inscrierea in registru, compartimentul de specialitate propune aprobarea cererii de inscriere in registru si intocmeste, in 2 exemplare, formularul 164 "Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale";
Daca se constata ca entitatea/unitatea de cult nu indeplineste toate conditiile privind inscrierea in registru, compartimentul de specialitate propune respingerea cererii de inscriere in registru si intocmeste, in 2 exemplare, formularul 164 "Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale". Inainte de luarea deciziei de respingere a cererii de inscriere in registru, compartimentul de specialitate asigura exercitarea de catre entitate/unitate de cult a dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala, situatie in care termenul de solutionare a cererii se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data transmiterii invitatiei catre entitate/unitate de cult si data prezentarii acesteia la organul fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre sponsorizari
Aug022024
Redirectionare sponsorizare. SA
de
Vera Constantin
valabil la 02 Aug 2024
Intrebare:
Avand la baza art. 41 punctul 19 din Codul fiscal "(19) Prin exceptie de la prevederile alin. (18), impozitul pe profit, dobanzile/majorarile de intarziere si amenzile datorate de regiile autonome din subordinea consiliilor locale si a consiliilor judetene, precum si cele datorate de societatile in care consiliile locale si/sau judetene sunt actionari majoritari, care realizeaza proiecte ...
Iul012024
Mod de calcul sume redirectionate prin formularul 177
de
Irina Dumitrescu
valabil la 01 Iul 2024
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti opinia dumneavoastra referitoare la modul de calcul a sponsorizarilor ce se pot distribui in baza declaratiei D177: daca societatea a beneficiat si de o bonificatie conform OUG 153/2020, aceasta bonificatie se ia in calculul sumei ramase nedistribuite din impozitul pe profit, sau nu? De exemplu: societatea comerciala a realizat un profit net de 1000 lei, a facut sponsorizari ...
Iun202024
Completare formular 107
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Iun 2024
Intrebare: In cursul anului 2023 am incheiat mai multe contracte de sponsorizare cu acelasi partener. Aceste contracte se declara individual in D107 sau se cumuleaza la o singura pozitie?
Iun062024
Deductibilitatea cheltuielilor cu sponsorizarile catre institutiile publice
de
Alexandru Palaghia
valabil la 06 Iun 2024
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit doreste sa efectueze mai multe sponsorizari catre diverse institutii publice (universitati, spitale etc). Institutiile publice NU sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult. Societatea care efectueaza sponsorizarile catre institutiile publice neinscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult are dreptul de a deduce cheltuielile cu ...
Iun012024
Achizitie teren de catre ONG, din sponsorizari
de
Profeanu Laura
valabil la 01 Iun 2024
Intrebare: ONG cu activitatea 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana (servicii psihologice). In ce masura poate achizitiona un teren construibil cu banii primiti din sponsorizari? Planul de afaceri al ONG-ului fiind ca dupa achizitionarea terenului, sa inceapa construirea unui azil de batrani. Monografie contabila/ tratament fiscal.
Iun052024
Sponsorizari nededuse. Declaratia 107
de
Irina Dumitrescu
valabil la 05 Iun 2024
Intrebare: Rd.27 D101 = 2.000 LEI (ch.sponsorizare) RD.43.1 D101 = 0 LEI (lipsa ctr. sponsorizare). In aceste conditii societatea mai are obligatia depunerii D107?
Vezi toate studiile de caz despre sponsorizari keyboard_double_arrow_right