Noi scutiri de impozit sau taxa pe cladiri
Parlamentul Romaniei a adoptat recent Legea nr. 192/2024, care aduce modificari Codului Fiscal, in ceea ce priveste proprietatile clasate ca monumente istorice. Aceasta lege intra in vigoare la inceputul anului 2025 si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 576, la data de 20 iunie 2024.
Articolul I al Legii nr. 192/2024 introduce o noua litera, lit. x^1, la alin. (1) al art. 456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Scutiri de impozit/taxa pe cladiri).
Art. I. -
x^1) cladirile clasate ca monumente istorice, de arhitectura sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care nu au fatada stradala si/sau principala renovata sau reabilitata conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru perioada realizarii lucrarilor de renovare sau reabilitare, incepand cu data autorizatiei de constructie si pana la data procesului verbal de receptie finala privind lucrarile efectuate, cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 20/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;.
Art. II. -
In cazul lucrarilor de renovare sau reabilitare in curs de executie la data intrarii in vigoare a legii pentru completarea alin. (1) al art. 456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, scutirea se aplica potrivit prevederilor art. III, pana la data procesului-verbal de receptie finala.
Categorii de monumente istorice
Potrivit art. 3 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, s-au stabilit urmatoarele categorii de monumente istorice, bunuri imobile situate suprateran, subteran si subacvatic, care constituie marturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, stiintific sau ethnic.
a) monument - constructie sau parte de constructie, impreuna cu instalatiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioara sau exterioara care fac parte integranta din acestea, precum si lucrari artistice comemorative, funerare, de for public, impreuna cu terenul aferent delimitat topografic;
b) ansamblu - grup coerent din punct de vedere cultural, istoric, arhitectural, urbanistic ori muzeistic de constructii urbane sau rurale care impreuna cu terenul aferent formeaza o unitate delimitata topografic;
c) sit - teren delimitat topografic cuprinzand acele creatii umane in cadru.
Implicatii pentru proprietari si investitori
Modificarea legislativa ofera un stimulent pentru proprietarii si administratorii de monumente istorice, facilitand si incurajand realizarea lucrarilor de renovare si reabilitare. Scutirea fiscala ajuta la conservarea patrimoniului cultural, reducand costurile asociate restaurarii acestor proprietati valoroase.
Prin aceste modificari, Parlamentul arata o recunoastere a importantei conservarii patrimoniului cultural si a necesitatii de a oferi suport proprietarilor acestor cladiri. Legea nr. 192/2024 este un pas important in directia corecta pentru protejarea si valorificarea monumentelor istorice, avand potentialul de a transforma peisajul urban si de a revitaliza structurile vechi, aducandu-le la standarde moderne fara a compromite valorile istorice si culturale pe care le reprezinta.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!