Noi termene pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic
04 Sep 2017
Termenele pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic au fost din nou amanate prin OG 20/2017 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si prorogarea unor termene, publicata in M.OF. 705/31.08.2017.
Noile termene sunt:
- incepand cu data de 1 aprilie 2018 (termenul anterior - 1 iulie 2017), Comisia autorizeaza numai distribuitori pentru aparatele de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic.
-
- operatorii economici vor avea obligatia de a utiliza numai case de marcat cu jurnal electronic incepand cu: 1 iunie 2018 - contribuabili mari si mijlocii (termene anterioare 1 ianuarie 2018 - marii contribuabili, 1 aprilie 2018 - contribuabilii mijlocii) si 1 august 2018 - contribuabilii mici.
- avizele privind distributia aparatelor de marcat electronice fiscale acordate distribuitorilor autorizati isi mentin valabilitatea pana la data expirarii, dar nu mai tarziu de data de 31 iulie 2018 (termen anterior 1 octombrie 2017).
Prin OG 20/2017 au fost modificate si sanctiunile pentru contraventiile prevazute de OUG 28/1999, acestea putand ajunge la 50.000 lei. De asemenea, sanctiunile cresc pentru anumite contraventii care se repeta in interval de 30 zile, respectiv 12 luni.
Spre exemplu, incalcarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a dispozitiilor art. 4 alin. (12) lit. a) -d) din ordonanta, cu privire la consumabilele utilizate, se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 30.000 lei. In situatia in care, in termen de 30 de zile de la sanctionarea faptei, operatorul economic savarseste o noua contraventie din aceasta categorie, pentru care a fost sanctionat, contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei. Daca noua contraventie este savarsita in termen de 12 luni de la ultima sanctionare a faptei, contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 40.000 lei la 50.000 lei.
Pana la data de 30 septembrie 2017 urmeaza a fi modificate corespunzator Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile ulterioare. Tot pana la aceasta data urmeaza a se aproba, prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, informatiile continute in registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judete si in sectoarele municipiului Bucuresti precum si metodologia si procedura de inregistrare a acestora.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre casa de marcat
Nov212024
Anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal
de
Profeanu Laura
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
Incepand cu data de 1 octombrie 2024 am dotat spalatoria self service cu casa de marcat conform normelor in vigoare. Furnizorul casei mi-a comunicat ca acesta nu elibereaza bon la fiecare utilizare a jentonului si nici raport zilnic. Am completat registrul de casa pe baza incasarilor efective conform monetarului. Pe 18 nov. s-a efectuat verificarea casei de catre furnizor si s-a constat ca ...
Nov162024
Servicii prestate de o clinica dentara. Aspecte fiscale
de
Ionut Jinga
valabil la 16 Nov 2024
Intrebare:
Un SRL platitor de impozit pe venit, neplatitor de TVA, cu activitate in domeniul prestarilor de servicii medicale stomatologice CAEN 8623, detine o clinica stomatologica, in cadrul careia isi desfasoara activitatea, in baza contractelor de colaborare intre SRL-urile proprii si SRL-ul mai sus mentionat, medici stomatologi care presteaza servicii de medicina dentara catre clienti persoane ...
Nov132024
Servicii prestate de o clinica dentara. Aspecte fiscale
de
Ionut Jinga
valabil la 13 Nov 2024
Intrebare:
Un SRL platitor de impozit pe profit, neplatitor de TVA, cu activitate in domeniul prestarilor de servicii medicale stomatologice CAEN 8623, detine o clinica stomatologica, in cadrul careia isi desfasoara activitatea, in baza contractelor de colaborare intre SRL-urile/PFI-urile/CMI-urile proprii si SRL-ul mai sus mentionat, medici stomatologi care presteaza servicii de medicina dentara catre ...
Oct302024
Radiere punct lucru. Defiscalizare casa de marcat
de
Profeanu Laura
valabil la 30 Oct 2024
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu pasii de inchidere la ANAF a unui punct de lucru cu mai putin de 5 salariati, care nu a avut cod fiscal (dupa inchiderea la ONRC). De asemenea, ce ar trebui sa facem cu casa de marcat, se inregistreaza la ANAF defiscalizarea acesteia si cum? Multumesc.
Oct302024
AMEF pentru incasarile din parcari
de
Alexandru Palaghia
valabil la 30 Oct 2024
Intrebare:
Societatea are ca domeniu de activitate administrarea unei piete de legume si fructe prin subinchirierea spatiilor catre terti, cod Caen 6820. Lunar societatea emite facturi de chirie pentru spatiile comerciale si terenurile pe care le administreaza. Pe langa aceste venituri din chirii, societatea mai realizeaza venituri si din taxa de acces in targ pe care o platesc toate masinile care intra ...
Oct172024
Obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale pentru cabinete stomatologice
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Oct 2024
Intrebare:
Cabinet medical individual stomatologic, fara angajati, presteaza servicii medicale de stomatologie. Trebuie sa-si ia casa de marcat?
Vezi toate studiile de caz despre casa de marcat keyboard_double_arrow_right