Normele privind restituirea TVA cumparatorilor (persoane fizice) care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana
Conform legislatiei fiscale din Romania, cumparatorii persoane fizice care nu au domiciliul stabil in UE pot beneficia de restituirea taxei pe valoarea adaugata pentru bunurile achizitionate in Romania, cu respectarea anumitor conditiilor reglementate de Normele privind restituirea TVA, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 101/2016.
Conditii generale pentru scutirea de TVA
Pentru ca livrarile sa fie scutite de TVA, conform art. 294 alin. 1 lit. b) din Codul fiscal, trebuie indeplinite urmatoarele conditii prevazute la art. 1 din Normele aprobate prin Ordinul 101/2016:
- Exportul bunurilor. Bunurile trebuie transportate in afara UE inainte de sfarsitul celei de-a treia luni de la livrare;
- Valoarea totala a livrarii, plus TVA, trebuie sa fie mai mare decat echivalentul in lei a 175 euro, stabilit anual prin aplicarea cursului de schimb obtinut in prima zi lucratoare din luna octombrie si valabil de la data de 1 ianuarie a anului urmator;
- Magazine autorizate: Achizitia trebuie realizata din magazine autorizate sa efectueze vanzari catre cumparatori nestabiliti in UE. Deci, bunurile trebuie sa fie cumparate de la magazinele din reteaua de vanzare cu amanuntul autorizate sa efectueze vanzari de bunuri care confera cumparatorilor care nu sunt stabiliti in UE dreptul de a solicita restituirea TVA;
- Dovada exportului presupune prezentarea unei facturi vizate de biroul vamal de iesire din UE.
Conditii de restituire
Pentru livrarile de bunuri catre cumparatorii nestabiliti in UE, magazinul autorizat are obligatia:
a) sa emita o factura;
b) sa emita si sa completeze in doua exemplare formularul "Document de restituire a TVA cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana". Originalul documentului de restituire a taxei pe valoarea adaugata impreuna cu originalul facturii vor fi inmanate cumparatorului nestabilit in UE, iar cel de-al doilea exemplar va ramane la magazinul autorizat.
Cumparatorul nestabilit in UE, trebuie sa prezinte biroului vamal de iesire din UE bunurile cumparate, insotite de originalul facturii, al documentului care atesta achitarea contravalorii bunurilor si al documentului de restituire a TVA.
In vederea vizarii documentelor prevazute mai sus, cumparatorul nestabilit in UE trebuie sa se prezinte la:
a) biroul vamal de iesire din Romania (daca are ca destinatie directa o tara terta);
b) biroul vamal de iesire din ultimul stat membru (daca are ca destinatie o tara terta via alt stat membru).
In cazul in care cumparatorul paraseste teritoriul UE pe cale aeriana, cu escala in alt stat membru, pentru bagajele de mana se prezinta la biroul vamal de iesire din acel stat membru, iar pentru bagajele predate la cala, la biroul vamal de iesire din Romania.
Procedura de restituire a TVA
Potrivit art. 4 din Normele aprobate prin Ordinul 101/2016, restituirea TVA cumparatorilor nestabiliti in UE se efectueaza de catre magazinele autorizate care au efectuat vanzarea bunurilor, direct catre cumparatori sau prin intermediul unor unitati specializate in restituirea TVA.
Atentie! Magazinele nu pot efectua restituirea TVA decat pentru bunurile vandute in propria unitate.
Restituirea se efectueaza pe baza documentului de restituire in original vizat de biroul vamal de iesire din UE si a unei copii de pe factura vizata de acelasi birou vamal. TVA se restituie integral, fara a se retine un comision.
Magazinele autorizate si unitatile specializate pot restitui TVA cumparatorilor nestabiliti in UE in numerar, prin mandat postal sau prin transfer bancar intr-un cont indicat de cumparator.
Important! Orice comisioane bancare sau postale legate de transferul banilor se suporta de catre cumparator.
Procedura de recuperare a TVA de catre magazin
TVA efectiv restituita cumparatorilor nestabiliti in UE, se recupereaza de catre magazinul autorizat de la bugetul de stat, prin inscrierea in randul corespunzator din decontul de TVA, fiind justificata cu documentul de restituire in original vizat de biroul vamal de iesire din UE si copia de pe factura vizata de acelasi birou vamal.
Autorizarea magazinelor
Magazinele care doresc sa participe la acest sistem trebuie sa obtina o autorizatie de la organele fiscale competente. Autorizarea este valabila timp de 5 ani si presupune indeplinirea urmatoarelor cerinte:
- Inregistrarea in scopuri de TVA;
- Utilizarea de case de marcat electronice fiscale;
- Depunerea unei cereri de autorizare si a documentatiei necesare.
Dupa obtinerea autorizatiei, magazinul afiseaza la loc vizibil sigla "TAX FREE". Sigla va avea dimensiunea de minimum 20 x 20 cm. In mijlocul siglei se inscriu cuvintele "TAX FREE" cu majuscule, avand inaltimea de minimum 5 cm.
ANAF publica pe site-ul propriu lista magazinelor din reteaua de vanzare cu amanuntul, autorizate atat pentru vanzarea de bunuri pentru care se acorda dreptul de restituire a TVA cumparatorilor nestabiliti in UE, cat si pentru restituirea TVA aferenta acestor vanzari.
Concluzie
Aceste norme faciliteaza restituirea TVA cumparatorilor persoane fizice din afara UE, contribuind la cresterea atractivitatii pietei romanesti pentru turisti si cumparatori internationali. Respectarea conditiilor si a procedurilor din Normele aprobate prin Ordinul 101/2016 este obligatorie pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!