Notarii publici vor putea solicita inregistrarea fiscala a nerezidentilor in Romania
Un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG), publicat recent de Ministerul Finantelor pentru dezbatere publica, propune posibilitatea ca notarii publici sa solicite inregistrarea fiscala in Romania a persoanelor nerezidente, in contextul raporturilor juridice fiscale legate de impozitele locale pentru proprietati imobiliare.
Procedura de inregistrare fiscala a nerezidentilor
Conform modificarilor propuse, articolul 83 din Codul de procedura fiscala va fi completat cu un nou alineat, care stabileste ca ANAF poate inregistra fiscal, la solicitarea unui notar public, o persoana nerezidenta care nu detine un cod de identificare fiscala. Masura va simplifica procesul de identificare si fiscalizare a nerezidentilor care intra in raporturi juridice fiscale in Romania, precum achizitia de proprietati imobiliare:
Asadar, in vederea implementarii, va fi necesara elaborarea unei proceduri detaliate printr-un ordin emis de presedintele ANAF, care urmeaza sa fie adoptat in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, estimata la 01 ianuarie 2025.
Importanta masurii pentru impozitele locale
Nota de fundamentare explica faptul ca aceasta modificare vine ca raspuns la nevoia de a standardiza datele si informatiile necesare in procesul de impozitare a proprietatilor.
Potrivit notei de fundamentare, in cazul persoanelor fizice care nu detin cod numeric personal (CNP), codul de identificare fiscala este numarul de identificare fiscala (NIF) atribuit de organul fiscal. Astfel, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal, se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. In cazul in care, un subiect de drept fiscal nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscal, potrivit art. 82 alin. (7) din Codul de procedura fiscala, organul fiscal central poate sa inregistreze (din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale), persoana sau entitatea care nu s-a inregistrat fiscal, fara a fi reglementata si situatia in care, in scopul indeplinirii atributiilor prevazute de lege, o persoana nerezidenta care nu detine cod de identificare fiscala, sa fie inregistrata si la solicitarea unui notar public.
Astfel, notarii publici, cand autentifica anumite acte juridice, este important sa identifice persoanele implicate. De exemplu, intr-un contract de vanzare-cumparare in cazul in care cumparator este un nerezident, identificarea se poate realiza si prin mentionarea in contract a codului de identificare fiscala atribuit de organul fiscal respectivei persoane.
Se subliniaza in nota ca, in acest caz, persoana nerezidenta devine subiect al raportului juridic fiscal si implicit contribuabil din perspectiva impozitelor si taxelor locale. Pe de alta parte, notarii publici au obligatia calcularii, incasarii si platii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, context in care au obligatia depunerii Declaratiei informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (formular 208) in care trebuie sa completeze si informatii care privesc fiecare beneficiar de venit, respectiv codul numeric personal (CNP) sau numarul de identificare fiscal (NIF), atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale.
De asemenea, masura este importanta pentru notarii publici, care au obligatia de a calcula, incasa si plati impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. In acest context, depunerea Declaratiei informative 208 implica completarea informatiilor despre beneficiarii de venit, inclusiv codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala atribuit de ANAF.
Pentru aceste considerente, s-a propus completarea codului de procedura fiscal, in sensul ca un subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, sa poata fi inregistrat din oficiu de organul fiscal central si la solicitarea unui notar public in scopul indeplinirii atributiilor prevazute de lege, in considerarea faptului ca, potrivit actelor normative de organizare si functionare a activitatii notariale, notarii publici sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public si trebuie sa identifice persoanele fizice/juridice iar codul de identificare fiscala este un element de identificare al acestora.
Impactul asupra mediului fiscal si colectarii bugetare
Implementarea acestei masuri va contribui la cresterea eficientei colectarii impozitelor locale si la reducerea riscurilor asociate raportarii incomplete. In acelasi timp, va sprijini realizarea tintelor asumate de Romania in contextul PNRR, care include modernizarea proceselor de fiscalizare.
Lipsa acestei reglementari ar putea avea consecinte negative, cum ar fi dificultati in colectarea impozitelor locale de la nerezidenti sau intarzieri in raportarea veniturilor obtinute din tranzactii imobiliare. Totodata, ar afecta procesul de digitalizare a administratiei fiscale prin ingreunarea standardizarii datelor colectate.
Calendarul de implementare
Prevederile legate de inregistrarea fiscala a nerezidentilor vor intra in vigoare dupa operationalizarea sistemului informatic gestionat de ANAF, urmand ca ordonanta sa produca efecte, dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!