NOU! Afla cum se declara in Formularul 112 avantajele primite de salariati de la terti
15 Nov 2019
Conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
Asadar, veniturile primite de salariati de la tertii cu care angajatorul are relatii contractuale constituie avantaje de natura salariala si sunt supuse impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale aferente veniturilor salariale.
Noul Formular 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", al carui model si continut a fost aprobat prin O.M.F.P. nr. 3. 063/2019 a creat posibilitatea declararii acestor venituri de catre tert, introducand un tip nou de asigurat, respectiv ”Persoane fizice care primesc avantaje in bani sau in natura de la terti, ca urmare a unei relatii generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor”.
La acest tip de asigurat se declara veniturile sub forma unor avantaje in bani sau in natura primite de salariati de la un tert ca urmare a unei relatii contractuale intre angajator si tertul respectiv.
Spre exemplu, un producator incheie un contract cu un distribuitor pentru distruibuirea produselor fabricate. Producatorul recompenseaza salariatii distribuitorului care au vandut cele mai multe produse cu cadouri sub forma de prime.
Producatorul va declara primele respective in Formularul 112 pentru fiecare persoana care obtine astfel de venituri, pe tip asigurat 11- ”persoane fizice care primesc avantaje in bani sau in natura de la terti, ca urmare a unei relatii generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor”.
In exemplul de mai sus, daca producatorul plateste distribuitorului primele pentru salariati si distribuitorul le acorda salariatilor, primele respective se declara de catre distribuitor in calitate de angajator, cumulat cu veniturile din salarii realizate in luna respective. In acest caz, producatorul nu le mai declara in Formularul nr.112.
Reglementarea obligatiei de calcul, retinere, plata si declararea impozitului in cazul avantajelor in bani si in natura primite de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca, ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz este cuprinsa si intr-un proiect de ordin de modificare a Codului fiscal prin care se propune modificarea corespunzatoare a prevederilor art. 78 din Codul fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre formularul 112
Nov242023
Documente necesare pentru angajare cetatean suedez
de
Vera Constantin
valabil la 24 Nov 2023
Intrebare: Ce documente sunt necesare pentru angajarea unui salariat, cetatean suedez, si care este procedura de declarare in 112? Multumesc!
Mai082023
Declarare impozit pe profit in cazul unei asocieri cu o persoana fizica
de
Olga Crevelescu
valabil la 08 Mai 2023
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu lista de obligatii declarative in legatura cu impozitul pe profit din asociere in participatiune intre persoane fizice si persoane juridice.
Modificari fiscale in saptamana 26 octombrie-01 noiembrie 2020
de
Irina Dumitrescu
02 Nov 2020
O.U.G. nr. 181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene
Publicat in: M.Of. nr. 988 din 26.10.2020
Ce prevede: Prin aceasta ordonanta s-au introdus urmatoarele masuri:
s-a instituit posibilitatea de a beneficia de esalonarea la plata pentru ...
Nov282019
Presedinte ONG. Posibilitatea de remunerare. Taxe
de
Gabriela Dita
valabil la 28 Nov 2019
Intrebare: O asociatie, persoana juridica fara scop lucrativ constituita in conformitate cu O.G. 26/2000 si Decretul 31/1954 are 3 membrii fondatori, avand ca scop principal promovarea solidaritatii sociale, acordarea de asistenta sociala si socio-sanitara, sprijinirea persoanelor defavorizate. Presedintele are dreptul la o indemnizatie? Ce act trebuie intocmit si ce contributii si impozite se datoreaza la ...
Noua declaratie 112
de
Portal Codul Fiscal
20 Feb 2019
Prin OMFP 611/2019 publicat in M.Of. nr. 123 din 12.02.2019 au fost aprobate modelul, continutul, modalitatile de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" – Formular 112. Noul formular se utilizeaza incepand cu obligatiile declarative din luna februarue 2019, ...
Impozitarea drepturilor de autor in anul 2019
de
Portal Codul Fiscal
08 Feb 2019
In legislatia fiscala veniturile din drepturi de autor se regasesc sub denumirea de venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, brevete de inventie, desene si modele, marci si ...
Vezi toate studiile de caz despre formularul 112 keyboard_double_arrow_right