Noua procedura de raportare CESOP si impactul acesteia asupra platilor transfrontaliere pentru comerciantii online

13 Apr 2024
Recent, ANAF a pus in dezbatere publica o noua procedura de raportare fiscala denumita CESOP, care include si modelul declaratiei necesare (Formularul 396 ”Declaratie informativa privind platile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plata”). Aceasta initiativa vizeaza evidentele despre platile transfrontaliere catre comerciantii online, un domeniu in continua expansiune si de o importanta majora in contextul digitalizarii economice.
Proiectul de ordin privind raportarea CESOP, necesita aprobarea ANAF si publicarea in Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabil. Prin implementarea acestuia, se urmareste o monitorizare mai eficienta a tranzactiilor transfrontaliere pentru a combate frauda de TVA in comertul online. Conform documentelor obtinute????, prestatorii de servicii de plati online vor fi responsabili pentru depunerea declaratiei 396, care trebuie sa fie transmisa exclusiv online, pana in ultima zi a lunii urmatoare fiecarui trimestru calendaristic la care se refera informatiile, care se considera a fi ultima zi calendaristica a respectivei luni, chiar daca aceasta este o zi nelucratoare.
Primul termen limita de depunere a declaratiei 396 este pe 30 aprilie 2024. Raportarea trebuie sa includa toate platile transfrontaliere efectuate in primul trimestru al anului 2024, adica in perioada ianuarie - martie 2024.
Procedura de depunere
Declaratia 396 trebuie completata electronic si transmisa prin portalul e-guvernare.ro. Datele raportate trebuie sa fie validate in prealabil prin utilizarea DUK Integrator, disponibil pe portalul ANAF, pentru a asigura acuratetea informatiilor. In plus, ANAF va efectua propriile verificari, si daca declaratiile vor fi respinse, va fi necesara redepunerea formularului??, in acelasi termen de depunere, prevazut pentru raportarea initiala.
Potrivit pct. 5 din Anexa la proiectul de ordin, in situatia in care prestatorii de servicii de plata, constata erori in formularul depus initial, acestia pot sa corecteze informatiile referitoare la datele eronate, prin depunerea unui nou formular 396, cel tarziu inainte de sfarsitul perioadei de 5 ani de pastrare a datelor, conform art. 24c alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul taxei pe valoarea adaugata.
Obligatiile prestatorilor de servicii
Prestatorii de servicii de plata sunt obligati sa raporteze tranzactiile cand presteaza servicii care implica mai mult de 25 de plati transfrontaliere catre acelasi beneficiar, in cursul unui trimestru calendaristic.
Numarul de plati transfrontaliere se calculeaza pentru fiecare stat membru si pentru fiecare element de identificare al beneficiarului. Daca beneficiarul are mai multe elemente de identificare, calculul se efectueaza pe baza fiecarui beneficiar in parte. Acest lucru este important pentru garanta ca tranzactiile nu sunt subraportate din cauza folosirii multiplelor identificatori de catre beneficiari.
Exceptii la obligatie:
Obligatia de raportare nu se aplica atunci cand prestatorii de servicii de plata ai platitorului efectueaza o plata catre un beneficiar al carui prestator de servicii de plata se afla intr-un stat membru, identificabil prin codul BIC sau orice alt cod de identificare comerciala care confirma locatia prestatorului. Aceasta exceptie ajuta la simplificarea procedurilor de raportare cand tranzactiile implica entitati financiare din state membre.
Includerea in calcul:
Chiar si in cazul exceptiilor mentionate, prestatorii de servicii de plata ai platitorului trebuie sa includa aceste tranzactii in calculul total al platilor transfrontaliere, asigurandu-se ca toate platile sunt luate in considerare pentru raportare. Aceste detalii sunt esentiale pentru prestatorii de servicii de plata, deoarece necesita o intelegere precisa si o gestionare atenta a datelor pentru a se conforma reglementarilor si pentru a evita posibilele sanctiuni legate de nerespectarea cerintelor de raportare.
Ce sunt platile transfrontaliere?
Platile transfrontaliere sunt o componenta esentiala a comertului international si al serviciilor financiare moderne. Ele sunt definite in Codul fiscal la art. 321^2, modificat de Legea 33/2024.
O plata transfrontaliera implica transferul de fonduri intre doua parti aflate in jurisdictii diferite. Pentru a incadra o plata ca fiind transfrontaliera, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- Platitorul trebuie sa se afle intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o zona/tara terta.
- Beneficiarul platii trebuie sa fie situat intr-un alt stat membru, pe un teritoriu tert sau intr-o tara terta.
Impactul asupra Comertului Electronic
Cresterea comertului electronic a facilitat vanzarea transfrontaliera de bunuri si servicii, dar a creat si probleme in ceea ce priveste aplicarea corecta a normelor de TVA. CESOP este un raspuns la aceste probleme, oferind autoritatilor fiscale uneltele necesare pentru a detecta si controla activitatile frauduloase??.
Concluzii
Introducerea raportarii CESOP marcheaza un pas important in adaptarea legislatiei fiscale la realitatile economiei digitale. Este vital pentru toti actorii implicati, de la prestatori de servicii de plati la comerciantii online, sa inteleaga noile cerinte si sa se conformeze termenelor stabilite pentru a evita sanctiunile.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre comert online
02Apr2025
CAEN comert online
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Care ar fi CAEN-ul potrivit pentru o societate care doreste sa comercializeze online orice tip de produs? La ce ar trebui sa fie atent pentru ca negocierea preturilor sa fie libera fara justificari. Multumesc frumos!
20Mar2025
Infiintare societate comert online
de
Gina Popescu
valabil la 20 Mar 2025
Intrebare:
Pentru infiintarea unei societati cu CAEN 4791 - drop shipping, care sunt pasii legali din punct de vedere juridic si fiscal, si monografiile contabile aferente achizitiilor, plafoane tva, cod special tva, mod incasare de la clienti?
11Mar2025
TVA pentru operatiuni neimpozabile in Romania, comert online cu locul in stat tert
de
Amelia Dumitras
valabil la 11 Mar 2025
Intrebare:
Un SRL infiintat in Romania desfasoara activitati de comert ON LINE cu bunuri achizitionate de la o firma din SUA, acestea sunt vandute mai departe pe teritoriul SUA catre persoane fizice, vanzator fiind SRL-ul din Romania; deci marfurile respective nu ajung in Romania si nu parasesc teritoriul SUA.
Intrebari:
1. Cum se emite factura catre firma din Romania, cu TVA sau fara?
2. Cum se ...
15Ian2025
Obligativitate casa de marcat in cazul incasarilor de la persoane fizice - comert online
de
Gina Popescu
valabil la 15 Ian 2025
Intrebare:
Societatea are si activitate de comert online si cu clienti persoane fizice. Comenzile in general se livreaza prin curier, care face si incasarea daca este ramburs, dar avem si urmatoarea situatie: datorita volumului, marfa este livrata si cu mijloacele proprii de transport, iar in unele cazuri ar trebui sa se incaseze numerar de la persoane fizice care nu au posibilitatea de plata on line pe ...
20Nov2024
Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA pentru comert online si achizitie metale pretioase din afara UE
de
Gina Popescu
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
1. Pentru comert online - UE si nonUE - poate obtine cod intracomunitar fara a fi platitor de TVA?
2. Este obligatoriu sa se inregistreze ca platitor de TVA?
*___________________________________
Produse vandute - bijuterii argint (achizitionate din Armenia)
In comertul cu Ag este nevoie de avizul ANPC?
14Nov2024
Legislatie comert online
de
Vera Constantin
valabil la 14 Nov 2024
Intrebare:
Solicitam punerea la dispozitie a legislatiei aferente comertului online in Romania. Pentru situatia depasirii plafonului livrarilor UE, care sunt normele legale pentru functionarea platformei de vanzari online?
Vezi toate studiile de caz despre comert online keyboard_double_arrow_right