Noul formular pentru declararea veniturilor nerezidentilor
13 Ian 2017
Incepand cu acest an, pentru veniturile nerezidentilor se depune formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", cod 14.13.01.13/v.n.
Aceasta declaratie inlocuieste formularul fara numar utilizat in anii trecuti pentru declararea impozitului retinut la sursa/veniturilor scutite obtinute de nerezidenti din Romania. Formularul 207 si instructiunile de completare au fost aprobate prin OANAF 3695 din 30 decembrie 2016.
Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorul de venit, respectiv persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal, care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.
Instructiunile de completare aduc mai multe precizari cu privire la veniturile ce se includ in acest formular. Astfel, declaratia se completeaza si se depune atat pentru veniturile pentru care s-a retinut impozit la sursa cat si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.
In categoria veniturilor scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania se declara veniturile scutite de impozit conform art. 229 din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, respectiv:
b) venituri obtinute din tranzactiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operatiunilor de administrare a riscurilor asociate obligatiilor de natura datoriei publice guvernamentale, venituri obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ- teritoriale si venituri obtinute din tranzactionarea valorilor mobiliare emise de catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit art. 229 alin. (1) lit. a);
c) venituri din dividende potrivit art. 229 alin. (1) lit. c) si h) sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;
d) venituri din premii potrivit art. 229 alin. (1) lit. d) si e);
e) venituri din redevente potrivit art. 229 alin. (1) lit. g) sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;
f) venituri din activitati de consultanta potrivit art. 229 alin. (1) lit. f);
g) venituri realizate ca urmare a participarii in alt stat la un joc de noroc, ale carui fonduri de castiguri provin si din Romania, potrivit art. 229 alin. (1) lit. i).
Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu respectarea structurii de date (fisier XML).
Formularul se depune la organul fiscal competent, in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat, potrivit legii.
Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre nerezidenti
Nov222024
Venituri impozabile obtinute din Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Societatea noastra primeste o factura de la un avocat din Franta pentru serviciile prestate in legatura cu un litigiu cu un client din Franta. Pe langa onorariu sunt decontate si doua taxe de timbru achitate de catre avocat la instanta din Franta. Pe factura este mentionat "Taxare inversa". Onorariul avocatului este subiect de retinere impozit pe veniturile nerezidentilor 10%?. ...
Nov232024
Servicii contractate cu nerezidenti locali pentru turneu in stainatate. Neaplicarea impozitului pe veniturile nerezidentilor
de
Constanta Popa
valabil la 23 Nov 2024
Intrebare:
Un ONG care desfasoare activitati artistice realizeaza un turneu in mai multe tari precum Serbia, Croatia, Austria, Ungaria, Italia, Albania, Bonsia Hertegovina. Practic in fiecare tara va prezenta un spectacol de dans.
Pentru organitarea acestui spectacol in fiecare dintre tarile mentionate anterior va contracta specialicisti (tehnicieni, artisti) locali persoane fizice in baza unor ...
Nov222024
Impunere venituri din dividende persoana juridica Franta
de
Elena Ionescu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
Suntem o companie romaneasca (societate pe actiuni) parte a unui grup multinational cu sediul in Franta. Avem doi actionari - doua societati, una din Franta cu 99.5% din actiuni, celalalta din Romania cu 0.5% din actiuni. Dorim sa oferim dividende din rezultatele reportate al anilor anteriori. Ce implicatii din punct de vedere al taxelor exista? Impozit pe dividende, witholding tax?
Notarii publici vor putea solicita inregistrarea fiscala a nerezidentilor in Romania
de
Profeanu Laura
17 Nov 2024
Un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG), publicat recent de Ministerul Finantelor pentru dezbatere publica, propune posibilitatea ca notarii publici sa solicite inregistrarea fiscala in Romania a persoanelor nerezidente, in contextul raporturilor juridice fiscale legate de impozitele locale pentru proprietati imobiliare.
Procedura de inregistrare fiscala a nerezidentilor
Conform ...
Nov162024
Donatie acordata de o persoana fizica rezidenta unei persoane fizice nerezidente
de
Elena Ionescu
valabil la 16 Nov 2024
Intrebare:
Am un contract de donatie intre o persoana fizica romana si o persoana fizica straina, va rog sa imi spuneti ce obligatii declarative am catre ANAF, daca trebuie sa achit ceva si daca acest contract de donatie trebuie inregistrat la ANAF. Ma ajutati va rog si cu o baza legala? Multumesc anticipat.
Nov182024
Venituri din comisioane pentru o firma din Polonia. Nerezidenti
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
O SRL din Polonia factureaza comision catre societatea noastra. Detinem certificat de rezidenta fiscala. Societatea din Polonia plateste impozit pe profit in tara sa si a impozitat deci inclusiv veniturile obtinute din comisionul facturat catre noi.
In aceasta situatie, potrivit prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania-Polonia, considerati ca societatea din Romania ...
Vezi toate studiile de caz despre nerezidenti keyboard_double_arrow_right