Noul formular pentru declararea veniturilor nerezidentilor

13 Ian 2017
Incepand cu acest an, pentru veniturile nerezidentilor se depune formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", cod 14.13.01.13/v.n.
Aceasta declaratie inlocuieste formularul fara numar utilizat in anii trecuti pentru declararea impozitului retinut la sursa/veniturilor scutite obtinute de nerezidenti din Romania. Formularul 207 si instructiunile de completare au fost aprobate prin OANAF 3695 din 30 decembrie 2016.
Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorul de venit, respectiv persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal, care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.
Instructiunile de completare aduc mai multe precizari cu privire la veniturile ce se includ in acest formular. Astfel, declaratia se completeaza si se depune atat pentru veniturile pentru care s-a retinut impozit la sursa cat si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.
In categoria veniturilor scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania se declara veniturile scutite de impozit conform art. 229 din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, respectiv:
b) venituri obtinute din tranzactiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operatiunilor de administrare a riscurilor asociate obligatiilor de natura datoriei publice guvernamentale, venituri obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ- teritoriale si venituri obtinute din tranzactionarea valorilor mobiliare emise de catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit art. 229 alin. (1) lit. a);
c) venituri din dividende potrivit art. 229 alin. (1) lit. c) si h) sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;
d) venituri din premii potrivit art. 229 alin. (1) lit. d) si e);
e) venituri din redevente potrivit art. 229 alin. (1) lit. g) sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;
f) venituri din activitati de consultanta potrivit art. 229 alin. (1) lit. f);
g) venituri realizate ca urmare a participarii in alt stat la un joc de noroc, ale carui fonduri de castiguri provin si din Romania, potrivit art. 229 alin. (1) lit. i).
Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu respectarea structurii de date (fisier XML).
Formularul se depune la organul fiscal competent, in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat, potrivit legii.
Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre nerezidenti
25Apr2025
Prestari servicii consultanta Marea Britanie
de
Elena Ionescu
valabil la 25 Apr 2025
Intrebare:
Am incheiat un contract de consultanta in marketing (livrabile: strategie de brand, plan si strategie de marketing,plan de expansiune internationala a afacerii) cu o firma din Marea Britanie.
Initial am retinut si virat la stat impozit pe venitul nerezidentilor in cota de 16% pentru facturile primite, dar acum firma din UK ne-a trimis certificatul de rezidenta fiscala.
Mai trebuie retinut ...
17Apr2025
Impozit nerezidenti. Servicii prestate in Belgia
de
Vera Constantin
valabil la 17 Apr 2025
Intrebare:
In anul 2024, societatea X a achitat suma de aproximativ 81.000 lei, reprezentand impozit pe nerezidenti, pentru activitatea desfasurata pe teritoriul Belgiei. Baza de calcul a acestei sume a fost 324.000 lei, cota de impozit 25%. Ce fel de cheltuiala este suma de 81.000 lei la calculul impozitului pe profit in Romania si cum se poate deduce aceasta suma din impozitul pe profit calculat in ...
19Apr2025
Paralela intre Impozit pe venit nerezidenti - Certificat rezidenta fiscala - Sediu permanent
de
Ela Dumitra
valabil la 19 Apr 2025
Intrebare:
In anul 2024 societatea X a achitat suma de 81.000 lei, reprezentand impozit pe nerezidenti, pentru activitatea desfasurata pe teritoriul Belgiei. Baza de calcul a acestei sume a fost 32.400 lei, cota de impozit 25%. Ce fel de cheltuiala este suma de 81.000 lei la calculul impozitului pe profit in Romania si cum pot deduce aceasta suma din impozitul pe profit calculat in Romania? Mentionez ca ...
11Apr2025
Servicii prestate in Republica Moldova. Impozit nerezidenti si declaratia 017
de
Constanta Popa
valabil la 11 Apr 2025
Intrebare:
Am rugamintea sa-mi spuneti daca trebuie:
- sa calculez si sa achit, catre stat, impozit cu retinere la sursa pentru prestarea de serviciu de mai jos, care are loc in Republica Moldova (daca da, in ce cuantum)
- sa declar prin declaratia 017 prestarea de serviciu.
Societatea noastra a semnat un contract cu o societate din Republica Moldova in vederea inchirierii unei sali de evenimente ...
08Apr2025
Emitere si incasare factura in valuta
de
Gina Popescu
valabil la 08 Apr 2025
Intrebare:
O companie straina care are cod de TVA de Romania si care vinde produse catre clienti din Romania, poate emite facturile in alta moneda decat RON si sa incaseze in moneda in care s-a emis factura? Bunurile se livreaza din Romania.
Multumesc!
06Apr2025
Conferinta tinuta de o persoana fizica din SUA. Natura platilor. Impozit pe veniturile nerezidentilor
de
Constanta Popa
valabil la 06 Apr 2025
Intrebare:
Avem un contract de prestari servicii cu o persoana fizica (liber profesionit) din USA pentru a tine o conferinta in Romania. Va rog sa ne spuneti daca acest contract trebuie declarat la ANAF si ce tip de impozit retinem la sursa. Va multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre nerezidenti keyboard_double_arrow_right