Noul ordin privind scutirea de impozit pentru salariatii care presteaza activitatea de creatie de programe pentru calculator
17 Aug 2015
O prevedere legala noua reglementeaza conditiile in care salariatii care presteaza activitate de creatie de programe pentru calculator sunt scutiti de la plata impozitului pe venit.
Ordinul Ministrului pentru societatea informationala, Ministrului educatiei si cercetarii stiintifice, Ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si Ministrului finantelor publice nr. 217/4.172/1.348/835 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 573 din 30 iulie 2015.
Cerintele necesare ocuparii unui post se stabilesc de catre angajator tinand cont de prevederile COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), precum si de actele normative cu caracter special prin care se stabilesc nivele de studii minimale pentru ocuparea unor functii.
Daca nu exista prevederi legale care sa stabileasca in mod expres studiile necesare exercitarii unei functii/meserii, atunci natura studiilor se va stabili de catre angajator in functie de atributiile pe care urmeaza sa le indeplineasca persoana conform fisei postului.
Celelalte conditii prevazute de reglementarea anterioara raman valabile. Prin urmare, beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public. Angajatii beneficiari de scutire trebuie sa fie incadrati intr-unul din urmatoarele posturi: administrator de baze de date, analist, Inginer de sistem in informatica, Inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic.
Salariatii trebuie sa detina o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitati.
Postul trebuie sa se afle in organigrama intr-un: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare.
Angajatorul este responsabil pentru incadrarea beneficiarului atat in organigrama, cat si pe un post care sa fie conform cu prevederile legale.
Venitul anual al angajatorul trebuie sa fie de cel putin 10.000 dolari pentru fiecare angajat scutit de impozit si trebuie inregistrat distinct in balantele analitice. Scutirea de impozit pe veniturile din salarii se aplica lunar numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire, si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit.
In plus, noul ordin prevede ca de scutire beneficiaza si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene ale caror diplome sunt echivalate, prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cu diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau cu diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta.
In consecinta, cetatenii altor state nu vor beneficia de scutirea de impozit pe venit.
Angajatorul va intocmi separat statul de plata pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Documentele justificative pentru incadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii sunt:
- actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;
- organigrama angajatorului;
- fisa postului;
- copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare a diplomei, eliberat prin structurile Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene;
- copia legalizata a contractului individual de munca;
- statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii;
- comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creatie de programe pentru calculator;
- balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului in vederea controlului.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right