Noutati Fiscale: Facilitati fiscale pentru donatorii de sange si persoanele cu dizabilitati
05 Apr 2024
Recent, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 74/2024, o lege prin care se aduc modificari si completari importante Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Publicata in Monitorul Oficial nr. 290 din 3 aprilie 2024, aceasta lege introduce facilitati fiscale semnificative, cu scopul de a incuraja donarea de sange si de a sprijini persoanele cu dizabilitati.
Noi reduceri la impozitul pe cladiri si terenuri
In centrul acestor modificari se afla introducerea de reduceri procentuale la impozitul pe cladiri si pe terenuri pentru doua categorii de persoane: donatorii de sange si persoanele cu dizabilitati.
Conform noilor prevederi, persoanele fizice care detin o cladire sau un teren in Romania si care pot demonstra ca au realizat cel putin trei donari de sange intr-un an calendaristic, vor beneficia de o reducere procentuala a impozitului pe respectivele bunuri imobiliare. Aceasta initiativa sprijina un act nobil si esential pentru sistemul de sanatate, subliniind totodata si responsabilitatea sociala a cetatenilor.
De asemenea, persoanele cu dizabilitati sunt eligibile pentru aceleasi reduceri procentuale, ceea ce reflecta o abordare de sprijin din partea statului. Reducerile se pot cumula cu bonificatiile existente, ceea ce inseamna ca beneficiarii pot beneficia de o scadere si mai mare a sumelor datorate bugetului local.
In acest sens, la articolul 456 din Codul fiscal, dupa alineatul (2) au fost introduse trei noi alineate, alin. (2^1) - (2^3), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Consiliile locale pot hotari acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe cladiri pentru persoanele fizice care au in proprietate o cladire situata in Romania si care fac dovada a cel putin trei donari de sange in cursul unui an calendaristic, realizate in conformitate cu prevederile art. 16 din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Normele privind admisibilitatea donatorilor de sange si de componente sanguine umane, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, se aplica in mod corespunzator.
(2^2) Persoanele cu dizabilitati pot beneficia de aceeasi reducere procentuala a impozitului pe cladiri, prevazuta la alin. (2^1).
(2^3) Reducerea se poate cumula cu bonificatia acordata in conditiile art. 462 alin. (2) si se aplica diferentei rezultate in urma scaderii bonificatiei din impozitul datorat."
Documentatia necesara
Pentru a beneficia de aceste reduceri, cetatenii trebuie sa depuna documentele justificative la autoritatile locale. Reducerile vor fi aplicate incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care sunt depuse documentele, asigurandu-se astfel un cadru organizat si previzibil pentru aplicarea legii.
Important de mentionat, procentul reducerii si documentatia necesara, vor fi stabilite de fiecare consiliu local in parte, oferind flexibilitate si adaptare la nevoile si resursele fiecarei comunitati.
Rotunjirea sumelor datorate
Legea introduce, de asemenea, principiul rotunjirii pentru sumele finale datorate, o masura ce vizeaza simplificarea calculului taxelor. Sumele datorate bugetelor locale vor fi rotunjite, eliminandu-se subdiviziunile mai mici de 50 de bani si ajustandu-se corespunzator cand fractiunile ating sau depasesc acest prag.
Concluzii
Modificarile aduse Codului fiscal prin Legea nr. 74/2024 marcheaza un pas important spre recunoasterea si recompensarea actelor de solidaritate sociala si sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale. Prin aceste masuri, statul roman isi propune sa stimuleze comportamente civice benefice comunitatii si sa ofere un suport fiscal real celor care contribuie activ la bunastarea sociala sau care se confrunta cu greutati in viata de zi cu zi. Aceasta abordare reprezinta un exemplu de bune practici in domeniul fiscal si social, subliniind rolul esential al politicii fiscale in promovarea unor obiective sociale de larg interes.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre noutati fiscale
Proiect de OUG. Masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA
de
Profeanu Laura
21 Iun 2024
Guvernul a adoptat vineri principalele reguli pentru implementarea deconturilor precompletate de TVA, incepand cu luna august 2024, acestea fiind incluse intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG). Documentul extinde sursele de informatii pe care se bazeaza deconturile precompletate si detaliaza modul in care sunt gestionate situatiile in care apar diferente intre forma precompletata de ...
Iun212024
Decontul precompletat RO e-TVA. Diferente semnificative
de
Profeanu Laura
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Proiect RO e-TVA. Va rog sa ne dati cateva exemple practice pentru a intelege corect: Conditiile cumulative de minim 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila, cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA. Multumesc.
Iun212024
Ro e-Factura din iulie 2024
de
Vera Constantin
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Va rugam sa ne prezentati modificarile e-factura incepand cu data de 01.07.2024 in ce priveste modificarea termenului de trimitere, temei legal, termen si in ce priveste facturile de achizitie document justificativ contabilitate, amenzi. Va multumim!
Dosarul preturilor de transfer pentru marii contribuabili: Termen 25 iunie 2024
de
Profeanu Laura
17 Iun 2024
In acest an, marii contribuabili trebuie sa finalizeze dosarul preturilor de transfer pana la data de 25 iunie 2024.
Intrucat OUG nr. 153/2020 a stabilit termenul pentru declararea si plata impozitului pe profitul aferent anului 2023, pentru 25 iunie 2024, acesta este si termenul pentru intocmirea dosarului preturilor de transfer pentru marii contribuabili, conform normelor stabilite de ANAF ...
Clarificari recente de la CJUE privind sediile fixe
de
Profeanu Laura
15 Iun 2024
Deciziile autoritatilor fiscale din Romania privind impunerea TVA pentru existenta de sedii fixe au fost recent subiectul unei hotarari importante de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). In speta Adient C-533/22, CJUE a oferit clarificari esentiale, invalidand abordarile generalizate ale ANAF care nu gasesc sustinere in legislatia de TVA europeana.
Contextul spetei
La baza ...
Majorarea deducerii personale de baza de la 1 iulie 2024
de
Profeanu Laura
14 Iun 2024
Incepand cu 1 iulie 2024, angajatii din Romania vor beneficia de o majorare a deducerii personale de baza, o modificare direct corelata cu cresterea salariului minim brut pe tara. Deducerea personala este suma scutita de la impozitare, destinata a micsora sarcina fiscala a angajatilor, in special a celor cu venituri modeste.
Conform art. 77 din Codul fiscal, deducerea personala de baza este ...
Vezi toate studiile de caz despre noutati fiscale keyboard_double_arrow_right